Forbruger

Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige

Digitale parkeringsafgifter, der sendes elektronisk i stedet for fysisk at blive sat på bilens forrude, kan være ulovlige. Både FDM, Forbrugerombudsmanden og transportministeren kritiserer den praksis.

Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige
Foto: FDM
Af Rikke Lund 15. marts 2025

Parkeringsafgifter sendt elektronisk kan være ulovlige

I de senere år har parkeringsanlæg i Danmark taget teknologiske skridt mod at gøre parkeringssystemer mere effektive. Flere og flere parkeringshuse benytter sig af kameraer, der aflæser bilernes nummerplader, og parkeringsafgiften bliver herefter sendt digitalt, hvis der er tale om en ulovlig parkering. Men denne praksis er nu blevet kritiseret og anses for at kunne være ulovlig.

FDM, Forbrugerombudsmanden og transportministeren er enige om, at de elektroniske p-afgifter, der ikke bliver sat på bilens forrude, kan være i strid med reglerne om kontrolafgifter på private parkeringsområder. Ifølge reglerne skal afgiften enten sættes direkte på forruden af bilen eller overdrages fysisk til føreren, hvilket den digitale løsning, hvor bøderne først opkræves senere, ikke lever op til.

Dennis Lange, chefkonsulent i FDM, udtaler: “Vi har i FDM fra første færd været sikre på, at reglerne ikke giver p-selskaberne lov til blot at sende parkeringsafgiften med posten, fordi man har valgt at spare p-vagten væk.” Han påpeger, at systemet favoriserer parkeringsselskabernes indtjening, samtidig med at bilisterne mister muligheden for at tage relevante forholdsregler i forbindelse med afgiften.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Problemer med forsinket information

En af de største udfordringer ved de digitale p-afgifter er, at bilisterne ikke får besked om en potentiel afgift med det samme. I stedet kan de modtage en bøde flere dage eller uger senere. Det betyder, at de ikke har mulighed for at dokumentere, at de har parkeret lovligt, f.eks. ved at tage billeder af situationen. Dette kan skabe stor usikkerhed for bilisterne, da de ikke får muligheden for at modbevise afgiften på tidspunktet for udstedelsen.

”Med modellen fratages bilisten muligheden for at tage sine forholdsregler – f.eks. at tage billeder af forholdene – i forbindelse med udstedelse af afgiften, da man først gøres bekendt med afgiften dage eller uger senere,” siger Dennis Lange. Desuden er der en risiko for, at bøden sendes til den forkerte person, da den sendes til bilens ejer og ikke nødvendigvis den, der kørte bilen.

Øget fokus fra myndighederne

Både Forbrugerombudsmanden og transportministeren har nu udtrykt deres bekymring for de digitale parkeringsafgifter. Forbrugerombudsmanden præciserede i juli 2024, at parkeringsafgifter skal sættes på bilens forrude eller gives fysisk til bilens fører, og den praksis, hvor bøder sendes elektronisk, er ikke i overensstemmelse med bekendtgørelsen. Denne opfattelse bliver også delt af transportministeren, som har indkaldt Parkeringsklagenævnet til et orienteringsmøde for at drøfte problematikken.

FDM håber, at der vil komme en afklaring på området, så det bliver helt klart, hvordan reglerne skal forstås fremover. ”Vi er glade for, at Forbrugerombudsmanden og transportministeren læser bekendtgørelsen på samme måde som FDM. Der er brug for en afklaring, og vi håber, at der fremadrettet ikke vil være tvivl om, hvordan reglerne skal forstås,”afslutter Dennis Lange.

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Læs også: Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev