Kommunen henviser til projekt Aktivt Liv fra Randers, der har fyret op under nordbyens førtidspensionister.
Der er indhold i dit liv, og du sidder ikke bare hjemme bag dine egen fire vægge.
Sådan beskriver førtidspensionist Sanna Rasmussen situationen for de mange førtidspensionister, der har haft gavn af projekt Aktivt Liv i Randers nordby.
Jeg er meget aktiv nu og har fundet den hylde, jeg kan være på, siger Sanna Rasmussen, der har været førtidspensionist i fire år på grund af en gammel arbejdsskade, der giver vedvarende rygsmerter.
Fra passivitet til aktivitet
Projekt Aktivt Liv udspringer fra Bysekretariatet, som har hjemme i Jennumparken i den nordlige del af Randers. Projektet blev sat i gang i et samarbejde mellem Jobcenter Randers og lokale samarbejdspartnere i nordbyen, fordi der blandt førtidspensionister er mange, som har psykiske eller sociale problemer og mange, som har en tendens til at isolere sig fra samfundet.
Gennem projektet har Sonja Björg Gudnadottir, der er sekretariatets boligsociale medarbejder, gennem flere år stået for at kontakte førtidspensionister i området og tilbyde dem muligheden for at blive aktive i lokalsamfundet. Ud af 109 kontaktede førtidspensionister er 90 kommet videre i job eller frivilligt arbejde.
For området betyder det meget. Både for imaget udadtil, men også for områdets børn, der får nogle mere positive rollemodeller at se op til. Både i kraft af deres egne forældre og andre voksne i området, fortæller Sonja Björg Gudnadottir.
Sanna Rasmussen er i dag aktiv i en lang række sammenhænge. Hun er bl.a. formand for de lokale bydelsmødre, med i nordre fælleds venner, med i aktivitetsforeningen i Jennumparken, hun laver malerkursus for områdets børn, og så har hun et lønnet job for boligforeningen inden for rengøringsområdet nogle timer om ugen.
Jeg har jo ikke et 37-timers job, men det betyder, at jeg ikke føler mig vraget, siger hun om værdien ved at være aktiv.
Jeg går også meget op i at mine børn skal passe deres skole. Derfor er det også vigtigt for mig at være et godt eksempel for børnene, fortæller hun.
Godt socialt liv
At projekt Aktivt Liv har gjort en positiv forskel for mange mennesker er Sanna Rasmussen ikke i tvivl om:
Når man får tildelt førtidspension er der et kæmpe hul for hvad skal du foretage dig? I dag har jeg et bedre socialt liv. Vi hilser på hinanden og hjælper med at passe på hinandens børn i området, forklarer hun.
En del førtidspensionister mødes således i den åbne café på Flyvervej, der er en udløber af projektet.Projekt Aktivt Liv er nu afsluttet, men Sonja Björg Gudnadottir har stadig kontakt til mange af de nu aktive førtidspensionister, som hun gennem projektet har fået i gang.
* Førtidspension kan tildeles til borgere, der har en varig nedsættelse af arbejdsevnen, så de ikke er i stand til at forsørge sig selv. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2013 i alt 232.597 førtidspensionister i Danmark. Tallet er faldende.
Billedtekst:
Medarbejder i Bysekretariatet Sonja Bjorg Gudnadottir (tv.) sammen med førtidspensionist Sanna Rasmussen.