Nyheder
FOAs formand: Vi lander et godt forlig i regionerne
Tirsdag landede det sidste af de store gennembrudsforlig på regionernes område. Formanden for FOA glæder sig over, at FOAs regionale medlemmer også opnår gode lønstigninger i de kommende to år.
Efter intense forhandlinger lykkedes det tirsdag at lande en toårig overenskomstaftale for de ansatte i landets regioner. Udsigten til mærkbar reallønsfremgang for FOAs medlemmer glæder forbundsformand, Mona Striib.
Vi lander et godt forlig efter nogle intense forhandlinger. Da jeg gik ind, stod en ting øverst på min liste: Løn, løn, løn. Jeg er tilfreds, fordi FOAs medlemmer vil få en lønstigning, de kan mærke. Det er afgørende. Samtidig går vi ud af forhandlingerne med nogle gode resultater på vigtige områder som natarbejde, arbejdsmiljø, barsel-rettigheder og styrkelse af den danske model, siger Mona Striib.
Den samlede ramme for den nye aftale er på 8,8 procent over to år. Rammen blev denne gang fastlåst af statens forlig.
De generelle lønstigninger ligger i perioden på 6,5 procent inklusive den såkaldte reguleringsordning. Et gennemsnitligt FOA-medlem ansat på fuldtid i regionerne kan som følge af overenskomstforliget forvente en samlet månedlig lønstigning på cirka 2.400 kroner før skat i overenskomstperioden.
Derudover sikrer forliget yderligere 2 procent til såkaldte organisationspuljer, som de enkelte faggrupper nu kan forhandle om til forskellige formål. Det konverteres til løn, hvis der ikke kan opnås aftale om andet, så det dermed lægges ovenpå de 6,5 procent.
Ligesom på kommunernes område har vi forhandlet os frem til en ekstra forhandling mod slutningen af overenskomstperioden. Det har vi kæmpet for, og det handler om at indhente et eventuelt lønefterslæb inden for overenskomstperioden, så vi ikke tager det med ind i OK26-forhandlingerne, siger Mona Striib, der også forventer, at overgangen til et ny lønmodel fra 2025, vil betyde en positiv lønudvikling for FOAs faggrupper.
Allerede fra 1. april kan samtlige ansatte i regionerne se frem til den første lønstigning på 4 procent. Aftalen sikrer et særligt økonomisk løft til de faggrupper, der får de laveste lønninger. Det handler om faggrupper på løntrin 11 til 14.
Det har FOA kæmpet indædt for. For vi har nogle kollegaer, der fortjener et særligt løft af fællesskabet, siger Mona Striib.
Blandt andre positive tiltag fremhæver forbundsformanden en række elementer, der vil styrke tillidsrepræsentanternes rolle på de regionale arbejdspladser. De regionalt ansatte får også en ny model for opsparing af frihed og et løfte om, at man i perioden skal udvikle en egentlig fritvalgsordning, der kan implementeres fra næste overenskomstperiode.
Det afgørende er altid løn, men der er faktisk en række gode elementer, som jeg tror, FOAs medlemmer vil blive glade for. Det gælder ikke mindst et meget ambitiøst projekt, vi har aftalt med regionerne. Det handler om, hvordan vi sikrer sikre de rette kompetencer til rette opgaver og sikre medindflydelse fra medarbejderne i forhold til at løse opgaverne bedst muligt, siger Mona Striib.
Oveni overenskomstforliget kommer for en række faggruppers vedkommende værdien af den trepartsaftale, der blev indgået i efteråret. Udmøntningen sker ved forhandlingerne af faggruppernes overenskomster, som følger nu.
På det regionale område er næste skridt FOAs egne forhandlinger, hvor kravene fra de fire sektorer er på bordet. Dernæst skal de nye overenskomstaftaler sendes til ur-afstemning hos alle medlemmer.