Erhverv
Flodlejet: Nyt vildt koncept skaber liv ved floden i Randers
Randers får snart en spektakulær forvandling af byens flodleje. Et team af eksperter med LYTT Architecture A/S i spidsen er blevet udvalgt som totalrådgiver for at skabe et helt nyt og banebrydende område ved Gudenåen.
Flodbad, flodhus og bænk: Et vovet design for fremtiden
Det nye koncept inkluderer en række unikke elementer som Danmarks første naturflodbad og en flodpool, der skal gøre flodlejet til et dynamisk og naturskønt samlingspunkt. Med dette projekt vil Randers både kunne tilbyde borgerne og turisterne helt nye oplevelser ved vandet, mens det samtidig giver en markant styrkelse af klimatilpasningen i byen.
Det nye designkoncept for Flodlejet kommer til at forvandle det centrale område ved floden til et aktivt og naturnært byrum. Vinderprojektet adskiller sig markant fra de andre forslag ved at inkludere banebrydende ideer, som eksempelvis et naturflodbad, hvor besøgende kan svømme i Gudenåens naturlige strøm. Et tilsvarende projekt findes ikke i Danmark i dag, og det skaber en ny måde for folk at forbinde sig med vandet. På den modsatte side af floden foreslås et Flodhus, som skal tilbyde faciliteter til aktiviteter og ophold ved vandet.
Foto: Visualisering af LYTT Architecture A/S
Flodlejet – Randers’ nye hjerteslag
Konceptet er mere end bare et arkitektonisk projekt. Det er et svar på tidens klimaforandringer og et ønske om at skabe et levende byrum, der forener natur og byliv. Vinderholdet, som består af LYTT Architecture A/S i samarbejde med BRIQ og ARTELIA, har vundet konkurrencen om at udvikle dette ambitiøse projekt. Den integrerede højvandsbeskyttelse er én af de tekniske løsninger, der vil gøre Flodlejet til en model for klimatilpasning i fremtidens byudvikling.
Foto: Visualisering af LYTT Architecture A/S
Et innovativt projekt med stor betydning for klimatilpasning
Et centralt element i vinderprojektet er højvandsbeskyttelsen, der er nøje integreret i landskabet. I modsætning til traditionel højvandsbeskyttelse, som ofte kan opfattes som en barriere, er denne løsning en del af byrummet og landskabet. Den placeres, så den ikke skaber en fysisk grænse, men stadig er synlig og fungerer som en påmindelse om vigtigheden af klimatilpasning. Ved at have åbninger i diget, som kan lukkes manuelt ved varsling om oversvømmelse, skabes et design, der forener funktion og æstetik.
Et fælles projekt for byen og naturen
Projektet for Flodlejet er en del af en større udvikling af området langs Gudenåen, som Randers Kommune, Realdania og Flodbyen Randers P/S står bag. Visionen om et levende flodleje er ikke kun et resultat af arkitekters ideer, men af en samarbejdsindsats, hvor både natur, klima og byens behov spiller en vigtig rolle. Projektet vil i de kommende år blive videreudviklet, og en konkret plan for byggeri og udformning forventes at være klar i 2025.
Foto: Visualisering af LYTT Architecture A/S
Detaljeret tidsplan og kommende faser
Efter afgørelsen om vinderprojektet går arbejdet videre med at udvikle de tekniske løsninger og skabe de nødvendige tilladelser til anlægsarbejdet. Det forventes, at arbejdet med at realisere Flodlejet vil tage 2-4 år, og projektet vil fortsat blive udviklet i tæt samarbejde med kommunen, Realdania og Flodbyen Randers P/S.
Anlægsbudgettet er sat til 70 millioner kroner, hvor Randers Kommune og Realdania hver bidrager med 35 millioner kroner. Projektet omfatter både rekreative områder og byudvikling, hvor der blandt andet skal etableres offentlige funktioner i stueetagen på nye bygninger.
Foto: Visualisering af LYTT Architecture A/S