Færre hackere er på arbejde i aften

25. juni 2024
Færre hackere er på arbejde i aften

Antallet af cyberangreb falder markant under vigtige internationale fodboldkampe, ifølge dataindsigter fra virksomheden BioCatch, der arbejder med forebyggelse af økonomisk svindel og kriminalitet.

Noget tyder på, at digitale svindlere er fodboldfans. Nye indsigter viser, at antallet af cyberangreb falder drastisk under vigtige internationale fodboldturneringer som EM og VM. Dataindsigterne kommer fra BioCatch, som er ekspert i at forebygge økonomisk kriminalitet i realtid ved at analysere brugeradfærd for nogle af verdens største banker. Virksomheden har dykket ned i brugerdata fra store turneringer fra 2018 og frem til nu.

Under World Cup i Rusland i 2018 faldt antallet af cyberangreb drastisk i kendte fodboldnationer fx var der 87 % færre cyberangreb i Mexico og 21 % færre i Brasilien under turneringen. Interessant nok steg angrebene med 24 % under Englands kampe, men når Rusland spillede kamp, faldt intensiteten af angreb i England igen.

Spoler man tiden frem til finaledagen i World Cup i Qatar i 2022, var mønsteret det samme. I Argentina, som til sidst vandt finalen mod Frankrig, faldt rapporterede cyberangreb gradvist jo længere, Argentina avancerede i turneringen, og under finalen faldet volumen med hele 93 %. Størstedelen af bedrageriforsøgene opstod inden for landets egne grænser. Derfor tyder det på, at selv svindlerne står bag deres landshold på finaledagen.

På Europas egen banehalvdel afviger tendensen heller ikke. Under EM 2020 (2021) var der ikke alene mindre svindel på kampdage, men andelen af bedragerisager med stemmemanipulation faldt med 15 %. Svindlerne havde også mere travlt med at få arbejdet gjort i den periode. Halvdelen af alle rapporterede cyberangreb varede mere end 20 minutter i den måned, hvor turneringen stod på, men kun 35 % af de rapporterede bedragerisessioner varede så længe på finalens dag. På dagen hvor England spillede finale, varede de fleste sessioner mellem to og ti minutter.

Ved slutrunderne kan vi også se, at der er færre aktive bankkunder, der logger ind på deres bank. Det betyder også færre potentielle ofre, som cyberkriminelle kan forsøge at svindle. Derfor kan det jo give god mening, at selv de kriminelle holder pause og følger med i foldboldfesten. Det er godt nyt for alle fodboldglade fans, men det rokker ikke ved, at cyberkriminalitet er et enormt stort problem globalt, fortæller Gareth Williams, som er nordisk bedrageriekspert i BioCatch.

/ritzau/