Del på Facebook   Print siden

EU Studiekreds i Randers

Randers
Torsdag 23. januar 2020 kl. 07:00

EU Studiekreds i Randers

Socialdemokratiet i Randers Nordkreds hilser foråret velkommen med en kavalkade af spændende foredrag og studiekredsaftner, hvor det gennemgående tema er Danmarks rolle i Den Europæiske Union (EU) og EU’s betydning for os som danskere og EU-borgere.

Valget til EU-parlamentet i maj sidste år sendte - med sin store valgdeltagelse - et signal om, at vi er mere bevidste end nogensinde, om hvor vigtigt det er at engagere sig i debatten om EU.

En stor øjenåbner har nok også været Storbritanniens beslutning om at forlade fællesskabet. Den beslutning og reaktionerne i Storbritannien og resten af Europa på det nærmest kaotiske efterfølgende forløb fik stort set al snak om, at Danmark skulle forlade EU til at forstumme.

EU’s betydning for sikring af velfærd, samhandel, fred i Europa, demokratisering af lande fra den tidligere østblok - ja, selv det at fastholde fred i Nordirland - er blevet tydelig. I stedet for at ”kaste håndklædet i ringen”, vil vi gerne blive i fællesskabet på trods af de ting, der synes at være tåbelige.

Det vil vi kæmpe for at lave om på!

Vi er også blevet helt bevidste om, at kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer ikke kan isoleres til at være et dansk fænomen, men er noget, vi i den europæiske forsamling, skal være sammen om.

Danmark kan gå forrest, sætte en retning og være rollemodel for - ikke bare EU - men for hele verden. Det har vi gjort før, og det kan vi gøre igen. Det er Klimaloven, der blev vedtaget med næsten alle Folketingets partier, et godt eksempel på. De danske vindmøller og Svend Auken er på samme måde også kendte pejlemærker i hele verden.

Etableringen af det Indre Marked har været af stor betydning for væksten i EU - og Danmark i særdeleshed. Men det har også udstillet svaghederne i kølvandet, hvor borgere fra de nye medlemslande har søgt muligheder i de gamle medlemslande, hvor de har været udnyttet som billig arbejdskraft og løntrykkere. Det har også givet pres på vores sociale systemer som arbejdsløshedsdagpenge, børnetilskud, SU, kontanthjælp mv., fordi den Sociale dimension ikke var blevet udviklet i takt med udviklingen af det indre marked. Varernes frie bevægelighed blev prioriteret frem for rammer omkring arbejdskraftens frie bevægelighed.

Det arbejder EU og medlemslandene nu med varierende succes at kompensere for. Efter rigtig mange års kamp har EU nu sat rammerne for transportsektoren, så vi forhåbentlig slipper for flere horrible historier om filippinere, der lever under kummerlige forhold på rastepladser til kr. 15 i timen, og hvor de aldrig eller sjældent kan besøge deres familier.

Verden og tilværelsen er ikke blevet mere simpel og overskuelig med globaliseringen - tværtimod!

Derfor er det vigtigt, at vi som danskere og borgere i EU holder os orienteret om, hvad der sker, og hvilken betydning det har for os - også fordi flere og flere beslutninger vil skulle tages i fællesskab med de andre europæiske lande, fordi problemstillingerne i rigtig mange tilfælde bliver grænseoverskridende.

Det er en af grundene til, at Socialdemokratiet i Randers Nordkreds har taget initiativ til at gennemføre en studiekreds med EU som hovedtema.

Det er vigtigt, at vi engagerer os i debatten - og at vi engagerer os på et fagligt og sagligt grundlag. Derfor har Studiekredsen en vifte af kompetente politikere, forskere, økonomer og journalister, så vi - i hvert fald på de områder, som studiekredsen dækker - kan debattere på et solidt grundlag. Det vil der også blive rig lejlighed til på studiekredsens moduler og efter de foredrag, som AOF arrangerer i tilknytning til studiekredsen.

Det bliver et spændende forår i selskab med Socialdemokratiets EU Studiekreds. Du kan se mere om studiekredsen på Socialdemokratiet, Randers hjemmeside: www.soc-randers.dk/441709576, og du kan tilmelde dig på AOF Randers’ hjemmeside: www.randers.aof.dk/kurser/Foredrag+og+debat/Politik+og+samfund/

"Alle er velkomne og vi glæder os til at se dig og udfordre dine holdninger til EU - uanset hvad de måtte være!" Lyder det fra Jørgen Mogensen
Bestyrelsesmedlem, Socialdemokratiet Randers Nordkredsen.© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

American Ride på Tante Olga i aften
American Ride på Tante Olga i aften
Randers
Randers Storcenter fejrer SKUDÅRET
Randers Storcenter fejrer SKUDÅRET
Randers
Fantastisk tribute-band
Fantastisk tribute-band
Randers
Sangaften med Luna
Sangaften med Luna
Randers
Narkokørsel og kørsel i frakendelsestiden
Narkokørsel og kørsel i frakendelsestiden
Randers
Rekordmange kulturgæster
Rekordmange kulturgæster
Randers
Spritbilist forsøgte at flygte til fods
Spritbilist forsøgte at flygte til fods
Randers
80 lokale aktører trækker i arbejdstøjet
80 lokale aktører trækker i arbejdstøjet
Randers
Randers Kommune sælger overskudsmad for at stoppe madspild
Randers Kommune sælger overskudsmad for at stoppe madspild
Randers
James Loveless synger populære jazz-sange
James Loveless synger populære jazz-sange
Randers


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev