Et trist syn! Shelterplads fyldt med affald og rod

29. september 2024

Christian Engelbrecht Pedersen og hans to børn blev mødt af et trist syn, da de lørdag eftermiddag ankom til shelterpladsen i Fladbro Skov.

Her ville de tilbringe et døgn med bålhygge og nyde naturen, som de har gjort så ofte før. Men denne gang var noget helt anderledes, end det plejede at være.

På pladsen mødte de fire mænd i start-30’erne, som sad i deres medbragte campingstole og hørte musik. Ikke langt fra mændene lå en enorm bunke øldåser. Christians første tanke var, at det var de unge mænd, der havde tilbragt nogle dage med at drikke tæt.

Det kunne mændene imidlertid afvise, idet de forklarede, at det var en større flok drenge i lømmelalderen, der havde været i færd med øl, spiritus og hashrygning, da de fire mænd ankom. Det var tydeligt, at drengene havde holdt fest på stedet, overnattet og var i gang med reparationsbajere og lidt hash på deres hjemmelavede piber. Drengene forsvandt på deres scootere kort efter mændenes ankomst.

Forinden havde drengene dog samlet de fleste af deres øldåser og andre efterladenskaber i en bunke. Christian gik i gang med at rydde op, og nogle af mændene hjalp til. Christian Pedersen delte et opslag på en stor Randers facebook gruppe i håb om, at drengene eller deres forældre ville se det og måske få en snak om at rydde op efter sig selv næste gang.

Efter en uge nåede opslaget mere end 1.000 likes og masser af kommentarer.

“Jeg havde ikke forventet, at opslaget ville få så megen opmærksomhed. Jeg ville egentlig bare henlede opmærksomheden på, at man skal rydde op efter sig selv, når man færdes i naturen. Derudover er det bekymrende, at de kører rundt på deres scootere med alkohol og hash i blodet” udtaler Christian Engelbrecht Pedersen, som til daglig er politiassistent og sidder i Byrådet i Randers Kommune.

Foto: Randers Kommune

Rod og dårlig behandling af danske shelterpladser: Et voksende problem

I Danmark blev shelterpladser oprindeligt etableret som små naturperler for dem, der søger en enkel og autentisk friluftsoplevelse. Men i de senere år har disse pladser været plaget af rod og dårlig behandling fra besøgende, hvilket skaber et stigende problem for både miljøet og brugerne af naturen. Mange oplever nu at finde cigaretskodder, øldåser, madrester og afbrændt skrald, når de besøger shelterpladserne – et syn der ikke blot skæmmer naturoplevelsen, men også truer miljøet og pladsernes eksistens.

Overfyldte skraldespande og manglende respekt

Ifølge Stefan Luca Samuelsen, der anmelder og skriver for outdoorhelte.dk, er et af de mest udbredte problemer på danske shelterpladser overfyldte skraldespande og manglende affaldshåndtering. “Når gæster efterlader deres affald i naturen, tager det flere år at nedbryde. Plastdåser og cigaretskodder kan tage op til 10 år at forsvinde,” forklarer han. Madrester, som mange tror er harmløse, tiltrækker vilde dyr og forstyrrer dermed økosystemet. Frivillige og lokale myndigheder har flere steder rapporteret om shelterpladser, der nærmest er ubrugelige på grund af den store mængde efterladt affald.

Foto: Stefan Luca Samuelsen – Outdoorhelte.dk

Denne manglende respekt for både naturen og faciliteterne har ført til, at flere kommuner og skovdistrikter overvejer at reducere antallet af offentlige shelterpladser eller lukke dem helt.

Kan vi lære af Sverige og Norge?

Stefan Luca Samuelsen påpeger, at Danmark kan lære meget af sine nordiske naboer, Sverige og Norge, hvor en dyb tradition for allemandsretten skaber en anden tilgang til brug af naturen. “I både Sverige og Norge er der en indgroet kultur for ansvarlig brug af naturen. ‘Leave no trace’-princippet er en del af mentaliteten, og det forventes, at man tager alt sit affald med sig,” siger Stefan Luca Samuelsen. Han fremhæver, at den minimale infrastruktur ved norske shelterpladser tvinger besøgende til at tage ansvar og dermed efterlade pladserne i samme tilstand, som de blev fundet. Resultatet er generelt renere og mere velholdte pladser end i Danmark.

Vejen frem for danske shelterpladser

For at løse problemet mener Stefan Luca Samuelsen, at Danmark kan have gavn af flere kampagner, der oplyser om “leave no trace”-principperne og fremmer ansvarlig brug af naturen. “En kulturel ændring er nødvendig for at sikre, at shelterpladserne forbliver et fristed for alle” siger han. Øget overvågning og bedre affaldshåndtering kan være en del af løsningen, men det virkelige arbejde skal komme fra en fælles forståelse af nødvendigheden af at tage ansvar for fælles naturområder.

Hvis Danmark tager ved lære af Sverige og Norge, er der håb for at bevare landets shelters som de fredelige tilflugtssteder, de var tænkt som. At styrke frivillige initiativer og fremme dialog mellem kommuner, brugere og miljøorganisationer kan være første skridt mod en mere bæredygtig fremtid for danske shelterpladser.

LÆS OGSÅ: Stor sejr for Djurs Sommerland – Vinder over alle forlystelsesparker i Europa