Erhvervsdirektøren runder

30. oktober 2009

Per Søndergaard har igennem de snart tre år som direktør for Randers Erhvervs- & Udviklingsråd arbejdet med en professionalisering af rådets arbejde som service- og interesseorganisation for erhvervslivet i Randers og med et stort medansvar for udmøntningen af Randers Kommunes erhvervspolitik i Vision 2016. Fra Nykøbing Mors til RandersPer Søndergaard stammer fra Limfjordsøen Mors, hvor…

Per Søndergaard har igennem de snart tre år som direktør for Randers Erhvervs- & Udviklingsråd arbejdet med en professionalisering af rådets arbejde som service- og interesseorganisation for erhvervslivet i Randers og med et stort medansvar for udmøntningen af Randers Kommunes erhvervspolitik i Vision 2016.

Fra Nykøbing Mors til Randers
Per Søndergaard stammer fra Limfjordsøen Mors, hvor han er født og opvokset.

Efter endt HH-uddannelse Thisted samt en handelshøjskoleuddannelse i Skive og en læreplads som eksportelev hos fiskeeksportørfirmaet og det dengang store familiedynasti Priess & Co. i Glyngøre havde den unge Morsingbo fået smag for det internationale og søgte i 1984 en stilling ved Udenrigsministeriet som eksportkonsulent ved den danske ambassade i Wien i Østrig.

Det var direkte fra fodboldbanen og de trygge rammer på Mors til det internationale ambassade- og organisationsmiljø i Wien. Jeg var så heldig, at ambassadøren i Wien var navnkundige Jens Christensen, som var medunderskriver af Danmarks oprindelige EF-traktat i 1972 sammen med Jens Otto Kragh og Ivar Nørgaard, og var en af Danmarks fremmeste EU-eksperter. De 3 års samarbejde med ham blev en af milepælene i karrieren og af kolossal betydning for mit faglige niveau og min personlige udvikling, fortæller Per Søndergaard.

Kærlighed til Østrig
De tre år i Wien har sat sine tydelige spor hos Per Søndergaard. Ikke bare på det internationale udsyn, der altid præger tankegangen, men også på den store forkærlighed for Østrig og ikke mindst skisporten, som erhvervsdirektøren dyrker passioneret ved enhver given lejlighed. Det er da også blevet til to østrigske skiinstruktøruddannelser, som de unge mennesker nyder godt af:

Nu må vi se, hvor længe bentøjet kan holde. Men indtil videre kan jeg da køre med de unge på 25 endnu, siger erhvervsdirektøren stille, velvidende at timeglasset tikker.

Hjemvendt til Danmark arbejdede Per Søndergaard i nogle år i det private erhvervsliv med salg af tæpper og belysning. Rejsedagene var mange, men det gav en uvurderlig forståelse for en virksomheds dagligdag og prioriteringer.

Der var meget lidt fokus på proces, men i stedet på resultater. Og de kom da også, idet det var i en periode, hvor bl.a. IKEA ekspanderede voldsomt, så der røg mange lastbiltræk af sted. Rigtig mange endda.

Interessen for erhvervsfremmearbejdet blev igen stimuleret, da den landsdækkende erhvervsinteresseorganisation, Det Danske Handelskammer (i dag Dansk Erhverv), i 1990 søgte en international konsulent. Det Danske Handelskammer var 3 år tidligere i 1987 blevet etableret via en fusion mellem Grosserer-societetet og Provinshandelskammeret (detailhandelen i Danmark).

Et nyt kapitel startede for Per Søndergaard, da han checkede ind på Chr. IVs gamle og berømte Børsbygning i København. Her avancerede han efter tre år til chefkonsulent med ansvar for servicering af medlemmer med interesse for international samhandel, og EU’s virksomhedsprogrammer begyndte at spille ind i danske virksomheders dagligdag.

Sideløbende med administrativt oprydningsarbejde efter partenariatet blev Per Søndergaard ansat som direktør i forsker- og udviklingsparken NOVI, Aalborg.

Teknisk ekspert i EU
EU-Kommissionen, som var hovedinitiativtager til Europartenariatet, tilbød i 2002 Per Søndergaard at blive tilknyttet EU-Kommissionen som teknisk ekspert.

Jeg fik to uger til at give svar, men det tog kun to dage at blive afklaret. Det var et meget attraktivt tilbud. Virksomheden PS Consult blev stiftet, og jeg skulle nu rådgive de ansøgere i Asien, som søgte EU om midler til virksomhedsprogrammer. Kina og Fjernøsten var blandt de mest besøgte destinationer.

I 2006 kom muligheden for at komme tilbage til Jylland. Randers Erhvervs- & Udviklingsråd søgte en ny direktør. 15. januar 2007 tiltrådte Per Søndergaard stillingen i Randers og flyttede samtidig med sin kone og to døtre til Assentoft. Per Søndergaard har endvidere en voksen datter, som bor hos sin mor og er under uddannelse i København.

* Den runde dag markeres med reception og åbent hus på kontoret i Erhvervenes Hus, Tørvebryggen 12, den 3. november fra kl. 12.30 – 16.