Er børnehaverne farlige?

12. november 2009

Er Randers kommunes børnehaver farlige for børns udvikling? Det spørger BUPL nu åbent i en meddelelse. Byen.nu bringer her meddelelsen fra BUPL: Den 10. november 2009, udsendte Randers kommune og BUPL i fællesskab en pressemeddelelse, der sætter fokus på de ressourcemæssige problemstillinger for dagtilbuddene i kommunen. I meddelelsen erkender man, at området mangler mange penge…

Er Randers kommunes børnehaver farlige for børns udvikling? Det spørger BUPL nu åbent i en meddelelse.

Byen.nu bringer her meddelelsen fra BUPL:

Den 10. november 2009, udsendte Randers kommune og BUPL i fællesskab en pressemeddelelse, der sætter fokus på de ressourcemæssige problemstillinger for dagtilbuddene i kommunen.

I meddelelsen erkender man, at området mangler mange penge svarende til ca. 30 fuldtidspædagoger pr. år fra 2009. Samtidig underfinansieres pædagogernes overenskomst. En underfinansiering, der er lagt ind i det vedtagne budget 2010, som en usynlig besparelse på området.

Statens Forsknings Institut rapporterer
Samtidig er der udkommet en forskningsrapport fra Statens Forsknings Institut, der stiller skarpt på børnehavers betydning for børns udvikling. Berlingske Tidende omtalte rapporten i artikel 6. november 2009. I rapporten konkluderes blandt andet, at hvis der er flere end otte børnehavebørn pr. voksen, kan børnenes udvikling tage skade. Her er ifølge BUPL et udpluk:

* Antallet af børn pr. voksen har betydning for kvaliteten af daginstitutionen

* gode normeringer i børnehaven hænger positivt sammen med børnenes senere skolepræstationer

* børn bliver stressede når personalenormeringen er lav

* målt øgede mængder af stresshormonerne adrenalin og noradrenalin i børns urin efter ændret normering fra tre til fem børn pr. voksen

* den ændrede normering øgede forekomsten af adfærdsforstyrelser og konflikter og resulterede i mindre trivsel

* normeringerne var henholdsvis 7 børn pr. voksen og 4 børn pr. voksen. Der var tydelige gevinster for de børn, der havde fået mere uddannet personale og bedre normeringer. Børnene i de mindre gruppestørrelser var mere samarbejdsvillige, mindre aggressive, fik et større ordforråd og fik større almindelig viden end de børn, der havde fået den ringere normering

* normeringen for børnehavebørn ikke bør overskride 8 børn pr. voksen for at undgå skadelige virkninger

Normeringer i Randers er langt under.

For institutionerne i Randers Kommune, viser beregningerne, at der eksempelvis i en:

* 82 børns børnehave er tildelt ressourcer svarende til 13,2 børn pr. voksen.
* En 48 børns børnehave har 17 børn pr. voksen.

Altså mindst 5 børn pr. voksen mere, end hvor rapporten konkluderer, at børnenes personlighedsudvikling tager skade. Som konsekvens, må dette nødvendigvis betyde, at vi har skabt en fødekæde af børn der har brug for specialpædagogiske indsatser.

Trængt dagtilbudsområde betyder forøgede specialudgifter
I Randers Kommune er der store udgifter på det specialiserede område. Samtidig er der øgede udgifter på specialundervisningen i skolen. Disse områder, vil byrådet forsøge at gøre styrbare, selv om der er stor sandsynlighed for, at udgifterne ikke kan styres, da kommunen er forpligtet til lovmæssige indsatser.

Overskrides rammen, ligger der allerede nu forslag om, at pengene skal findes på normalområdet skoler og dagtilbud. Dette betyder igen, at man yderligere forringer børnenes udviklingsbetingelser og derfor også må forvente en stadig større andel af børn til det specialiserede område. Her er tale om en ond spiral, der kun kan brydes med massive investeringer i børns udvikling! Vil man det i Randers?

Folketinget reagerer gør Randers Kommune?
Socialdemokraterne i Folketinget har foreslået, at der vedtages en normering på landsplan, der hedder 6 børn pr. voksen. Et forslag, BUPL hilser velkomment.

For Randers, ville det glædelige for både børn, pædagoger, forældre og kommune være, om Socialdemokraterne i Randers ville følge i deres partifællers fodspor, i erkendelse af, at dagtilbuddene ligger langt under i normering end hvorved rapporten konkluderer at børn tager skade. Jo bedre normeringer jo bedre fungerende børn jo færre udgifter på det specialiserede område! Så simpelt er det.

Hvordan forholder partierne i Randers sig til dette, spørger BUPL i denne “åbne” meddelelse.

SFI rapporten Børnehavens betydning for børns udvikling – KLIK her.

Beregninger for normeringen i Randers Kommune – KLIK her.

Randers Kommunes og BUPLs fælles pressemeddelelse – KLIK her.

Berlingske Tidendes artikel – KLIK her.

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.