Forbruger
Er alkohol nødvendigt for en god fest?
En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at mange unge oplever, at overdreven alkoholindtagelse kan ødelægge feststemningen.
Afsættet for denne undersøgelse er, at starten på en ungdomsuddannelse ofte er forbundet med et stigende alkoholforbrug blandt unge. Desuden sætter den landsdækkende filmkonkurrence ‘Drik mindre – oplev mere’ fokus på emnet, og 1.g’erne på Paderup Gymnasium står klar til at deltage.
Kreativ dag på Paderup Gymnasium
Mandag d. 11. november er dedikeret til at give Paderup Gymnasium’s 1.g’ere mulighed for at udfolde deres kreative evner. Eleverne vil i små grupper lave film, der belyser, hvad der sker, når alkohol ødelægger feststemningen. Programmet starter tidligt med et oplæg og fortsætter med idéudvikling, optagelse og redigering af kortfilm, inden dagen afrundes med visning af de færdige film og stemmeafgivning. Denne kreative proces er ikke blot en konkurrence, men også en måde at åbne dialogen om alkoholens rolle i unge menneskers sociale liv.
Unges festkultur under lup
Rapporten ‘Unges alkoholvaner i Danmark 2023’ har kortlagt vaner blandt unge i alderen 15-25 år, og resultatet viser en tydelig tendens. 68% af de unge, der begynder på en ungdomsuddannelse, har oplevet en stigning i deres alkoholforbrug. Drikkepres er også udbredt, med 59% der har oplevet det, og 32% der selv har praktiseret det. Mange unge oplever derfor alkohols negative konsekvenser; fx har 74% fortrudt et stort alkoholindtag og 29% oplevet skader forårsaget af alkohol.
Fokus på sundere alkoholkultur
Filmkonkurrencen spiller en vigtig rolle i at adressere, hvordan unge kan forholde sig til deres alkoholvaner. Den er ikke kun en kreativ udfordring, men også et værktøj til at opfordre til refleksion over alkoholens indflydelse på det sociale liv. På samme tid insisterer 87% af de unge på, at det skal være socialt acceptabelt at sige nej til alkohol. Med deltagelse i konkurrencen gives de unge i Randers mulighed for netop dette – og for at overveje, hvordan de kan skabe en positiv forandring i deres festkultur.
Denne indsats er en del af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ‘Fuld af liv’ kampagne, som opfordrer til at udsætte alkoholdebuten og fremme sundere vaner. I Randers og omegn er der altså taget konkrete skridt for at ruste de unge til at tage bedre beslutninger omkring alkohol, både gennem filmprojekter og en bredere oplysningsindsats.