Forbruger

Entreprenørstoppet: Et skridt tættere på et fair arbejdsmarked

Regeringen tager kampen op mod hensynsløse arbejdsgivere med ny lovgivning.

Entreprenørstoppet: Et skridt tættere på et fair arbejdsmarked
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 28. marts 2025

Regeringen styrker kontrollen på byggepladser

En stor ændring på arbejdsmarkedet er på vej, når et nyt lovforslag om entreprenørstop træder i kraft den 1. juli 2025. Dette initiativ giver Arbejdstilsynet mulighed for at stoppe arbejdet for både entreprenører og underentreprenører, hvis de gentagne gange overtræder arbejdsmiljøreglerne. Lovændringen er et resultat af et bredt politisk flertal i Folketinget og skal hjælpe med at bekæmpe social dumping på byggepladserne.

I praksis betyder loven, at hvis virksomheder gentagne gange ignorerer påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre arbejdsmiljøet, kan myndighederne stoppe alt arbejde på byggepladsen. Dette tiltag er et vigtigt skridt i den politiske indsats mod uacceptable arbejdsforhold og den usunde konkurrence, som social dumping skaber.

Kaos og kø – Butiksåben lørdag og dårligt vejr sender tusindvis mod Paderup

Læs også: Kaos og kø – Butiksåben lørdag og dårligt vejr sender tusindvis mod Paderup

Forhindring af social dumping

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen understreger, at loven ikke kun handler om at beskytte arbejdstagerne, men også om at sikre et fair arbejdsmarked, hvor virksomheder konkurrerer på lige vilkår. Hun forklarer, at arbejdsmarkedet er blevet svækket af de virksomheder, som ikke følger arbejdsmiljøreglerne og derfor kan underbyde andre aktører. Dette skaber en usund konkurrence, hvor arbejdsmiljøet og sikkerheden bliver tilsidesat.

Det handler helt grundlæggende om, hvordan man behandler mennesker. Vi vil ikke acceptere, at arbejdsgivere groft tilsidesætter arbejdsmiljøet, udsætter mennesker for fare under arbejdet eller på anden måde tilbyder uacceptable forhold,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun påpeger, at der er flere eksempler på byggepladser, hvor virksomheder gang på gang overtræder reglerne, på trods af gentagne besøg fra Arbejdstilsynet. Eksemplerne omfatter farlige arbejdsforhold som risiko for fald fra højder og påkørsler på byggepladser. Når sådanne farer vedvarer, skal der ifølge ministeren være mærkbare konsekvenser.

Arbejdsmiljoe kontor2
(foto: Adobe)

Et nødvendigt værktøj

Entreprenørstoppet bliver dermed et centralt redskab i bekæmpelsen af de værste arbejdsmiljøforhold, hvor gentagne overtrædelser får konsekvenser, som kan stoppe arbejdet. Ifølge de politiske aftaler fra maj sidste år er dette initiativ kun én del af en bredere indsats mod social dumping, som skal sikre, at danske arbejdspladser er trygge og konkurrencen fair.

Den kommende lovændring sender et klart signal til alle arbejdsgivere om, at gentagne overtrædelser af arbejdsmiljøloven ikke vil blive tolereret. Dette skal forhindre, at farlige arbejdspladser fortsætter med at udnytte systemet på bekostning af arbejdstagernes sikkerhed og velfærd.

En kæmpe sejr for arbejdstagerne

Entreprenørstoppet er et vigtigt skridt i den større politiske plan om at skabe et mere retfærdigt arbejdsmarked. For arbejdsgiverne betyder det, at overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne ikke længere blot vil føre til bøder eller advarsler – det vil føre til direkte konsekvenser som et stop for arbejdet.

Skal vi have et arbejdsmarked, hvor sikkerhed og ordentlige forhold er fundamentet for konkurrencen, kræver det, at både myndigheder og arbejdsgivere tager ansvar og handler hurtigt, når der er fare på færde.

Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev