Forbruger
Energistrategi Randers: Kommune vil være selvforsynende med grøn energi inden 2045
Randers Kommune har vedtaget en ny energistrategi, der sigter mod at gøre kommunen selvforsynende med grøn energi og opnå klimaneutralitet inden 2045
En bæredygtig fremtid for Randers
Med Energistrategi Randers, som blev vedtaget af byrådet i går den 31. marts 2025, har Randers Kommune sat en ambitiøs målsætning om at være selvforsynende med grøn energi og opnå klimaneutralitet inden 2045. Det betyder, at kommunen skal reducere sin udledning af drivhusgasser markant og kompensere for resten gennem CO2-optag.
Borgmester Torben Hansen udtaler: “I Randers Kommune er vi nået langt med den grønne omstilling af energisektoren. Næsten 90 procent af vores strømforbrug er dækket af grøn strøm fra vedvarende energianlæg, og vi har en unik mulighed for både at blive selvforsynende med grøn energi og samtidig opnå klimaneutralitet. Med Energistrategi Randers har vi nu sat en retning på at nå disse ambitiøse men realistiske mål. Og det skal ske på en måde, hvor vedvarende energi bliver værdiskabende for vores lokalsamfund – og hvor den grønne omstilling skaber arbejdspladser og tiltrækker virksomheder til kommunen.”
Genoptagelse af energianlæg
Med vedtagelsen af energistrategien får byrådet nu mulighed for at fortsætte behandlingen af sagerne om de store energianlæg ved Overgaard/Sødring, Dalbyneder og Purhus. Projekterne, som blev sat i gang i 2022, kan potentielt skabe Danmarks største energianlæg på land og omfatter solcelleparker, der dækker over 1500 hektar. Byrådet har ventet på energistrategien, før de kunne fortsætte den politiske behandling af disse projekter.
Politisk beslutning om energianlæggene skal tages i erhvervs- og planudvalget den 3. april 2025, og en endelig beslutning vil blive truffet på byrådsmødet den 28. april 2025. Ifølge formand for erhvervs- og planudvalget, Claus Berggren, er det vigtigt at sikre et solidt grundlag for beslutningerne: “Jeg er inhabil i sagerne om energianlæggene, men jeg er glad for, at vi nu kan komme videre med den politiske behandling af energianlæg ved Overgaard/Sødring, Dalbyneder og Purhus. Det er næsten 2,5 år siden, at der var fordebat om projekterne, og jeg forstår godt, at borgerne i områderne gerne vil have en afklaring. Samtidig er det vigtigt at grundlaget er solidt, når der skal træffes beslutninger, som potentielt kan optage store arealer i vores kommune. Det gør vi nu, hvor vi både har et administrationsgrundlag for store solcelleanlæg og nu også energistrategien.”
Skal vi bruge arealerne til solcelleparker?
Energistrategien fastlægger også retningslinjer for udbygningen af den vedvarende energi i kommunen. Der vil blive lagt vægt på at sikre lokalt ejerskab og skabe balance mellem fordele og ulemper for lokalsamfundene. Der er et særligt fokus på at minimere arealforbruget til vedvarende energi-anlæg, og at industrilokationer i højere grad skal anvendes til solceller.
Ambitiøse mål og politisk opbakning
Energistrategien blev vedtaget med et klart flertal på byrådsmødet den 31. marts 2025, med 23 stemmer for, 3 imod og 5, der undlod at stemme. For at sende planen i høring stemte Socialdemokratiet og Venstre, Anker Boje og Erik Bo Andersen fra Østbroen, Daniel Madie og Bo Vestergaard (uden for partierne).Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Imod stemte Dansk Folkeparti, Bo Ratz fra Østbroen, Liberal Alliance. Imens Velfærdslisten, Beboerlisten og Christina Kjærsgaard samt Peter Møller Kjeldsen – begge fra Østbroen – undlod at stemme. Jens Peter Hansen fra Moderaterne var fraværende på byrådsmødet. Mads Kirk (V) var indkaldt som stedfortræder.
Med energistrategien i hånden håber Randers Kommune at kunne spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og skabe en bæredygtig fremtid for både borgere og virksomheder.