Yoga med hundehvalpe er ikke så sødt og sjovt, som det måske kan lyde. Dyrenes Beskyttelse er bekymrede for fænomenet, da skrøbelige hvalpe ikke hører hjemme i et yogastudie.
– Hvalpeyoga kan føre til stress og overstimulering hos hvalpene. Når de placeres i et miljø, hvor de bliver påvirket af mange ukendte lyde, bevægelser og lugte, udsætter vi dem for unødvendig stress og overstimulering, og det er ikke på deres præmisser, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Hvalpeyoga, eller doga, fungerer typisk sådan, at der undervises i yoga i en halv time efterfulgt af en halv times leg og kæl med hvalpene. Doga tilbydes stadig kun få steder herhjemme, men Dyrenes Beskyttelse ønsker at stoppe det, før det bliver populært.
– Vi ved, at når noget bliver rigtig kommercielt, så risikerer vi, at dyrene bliver et redskab og i mindre grad opfattet som levende, sansende væsener af udbyderne. Det er fint, at folk gerne vil dyrke yoga, men det skal ikke gå ud over dyrene, siger Jens Jokumsen.
Allerede forbudt i Italien
Trenden er opstået i USA og har over de seneste år bredt sig rundt omkring i Europa. Den har fra starten været omdiskuteret, og Italien har nu som det første land forbudt trenden. Det har det italienske sundhedsministerium meldt ud ifølge The Guardian.
Fremover må annoncører af hundeyoga kun bruge voksne hunde. Det sker, efter, ministeriet er blevet gjort opmærksom på, at nogle yogaorganisationer har kontaktet hundeavlere og bedt om at låne deres hvalpe til yoga, indtil de bliver voksne.
– Det er udbud og efterspørgsel, og så snart der er penge i noget, så produceres der også efter det. Men varen, der efterspørges i dette tilfælde, er levende dyr. Vi frygter, at der i værste fald avles hvalpe med henblik på at bruge dem til yoga, men hvad så, når de bliver teenagehunde og ikke længere kan bruges til yoga? Vi frygter derfor også, at de hunde ender med at stå uden hjem, siger Jens Jokumsen.
Dyrenes Beskyttelse fraråder på det kraftigste, at hvalpe og killinger bruges i kommercielle aktiviteter, som i et yogastudie, da de netop er i den periode af deres liv, hvor de er mest følsomme over for sanseindtryk.