Kultur

DNA’en omkring os – gratis foredrag via livestream med biolog Philip Francis Thomsen

Dyr, planter og svampe efterlader DNA-spor i naturen, såkaldt miljøDNA, og snart får borgere i Randers Kommune mulighed for at høre mere om denne fascinerende forskning.

DNA’en omkring os – gratis foredrag via livestream med biolog Philip Francis Thomsen
Foto: Offentlige foredrag i Naturvidenskab / Aarhus Universitet
Af Nanna Madsen 24. februar 2025

Usynlige spor i naturen

Philip Francis Thomsen er lektor i biologi ved Institut for Biologi på Aarhus Universitet og en af pionererne inden for miljøDNA (eDNA). Tirsdag den 25. februar kl. 19.00-21.00 livestreames hans foredrag “DNA’en omkring os” på udvalgte lokationer i Randers Kommune.

Jorden er unik, fordi den er det eneste sted, vi med sikkerhed ved, at livet eksisterer. Enhver, der har brugt blot nogle timer ude i naturen, vil hurtigt bemærke, hvor varieret livet er i klodens forskellige økosystemer. Det, mange dog ikke tænker over, er, at naturen også er fyldt med usynlige spor i form af DNA, som levende organismer efterlader.

Når dyr, planter og svampe bevæger sig rundt i naturen, efterlader de hele tiden små usynlige spor i form af DNA. Disse spor findes overalt omkring os – i jorden, vandet og endda luften. Gennem avanceret teknologi er forskere nu i stand til at indsamle og analysere disse DNA-rester. Metoden kaldes miljøDNA, og den bruges til at kortlægge biodiversiteten i vores omgivelser.

Vores kultur arv er i fare: Hver tiende dag bryder en fredet bygning i brand

Læs også: Vores kultur arv er i fare: Hver tiende dag bryder en fredet bygning i brand

Kom tættere på videnskaben

Under foredraget vil Philip Francis Thomsen ikke kun forklare, hvordan miljøDNA fungerer. Han vil også præsentere konkrete eksempler fra sin forskning, der har relevans for lokale naturområder. Eksemplerne spænder bredt fra kortlægning af dyre- og planteliv i kystnære områder til analyser af, hvad græssende dyr som køer og heste spiser i rewilding-projekter. Desuden vil Thomsen fortælle om, hvordan insekt-DNA på blomster kan give værdifulde data om lokale bestande.

Foredraget er en unik mulighed for borgere i Randers Kommune, som er interesserede i naturen, biodiversitet og den nyeste forskning.

Visningen af foredraget er gratis.

Tidspunkt: kl. 19.00-21.00

Steder:

Ny kunst på Krakamarken: 111.000 kr. i støtte fra Statens Kunstfond

Læs også: Ny kunst på Krakamarken: 111.000 kr. i støtte fra Statens Kunstfond

Bolværket er åben: Syv nye Street Food-boder er klar

Læs også: Bolværket er åben: Syv nye Street Food-boder er klar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev