Erhverv
Detailhandlen er under pres: Butikker lukker
Siden 2012 er hver femte detailforretning i Danmark lukket, viser en analyse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark. Tallene understreger en udfordring for de fysiske butikker, der i stigende grad presses af internethandel og ændrede forbrugsvaner.
Færre butikker i bybilledet
Danmark har mistet 3.752 forretninger fra 2012 til 2022. Kun få kommuner har oplevet en vækst, mens langt de fleste har oplevet en markant tilbagegang. Det er særligt tøj- og elektronikbutikker, der har været hårdest ramt. Ifølge seniorøkonom Thomas Gress fra SMVdanmark skyldes udviklingen primært ændrede forbrugsmønstre.
“Små forretninger og virksomheder har historisk set svære vilkår, og udviklingen skyldes i høj grad ændrede forbrugsmønstre. Internethandlen udgør nu en væsentlig del af danskernes indkøb, hvilket udfordrer de fysiske forretninger og det lokale byliv,” siger han.
Tilbagegang både i store og små byer
Detailhandlen er under pres i hele landet. Ifølge analysen har kommunerne Hvidovre, Stevns, Ikast-Brande, Albertslund og Lejre oplevet en vækst i antallet af forretninger, mens København, Aarhus og Aalborg har haft den største tilbagegang målt i antal butikker. Ishøj, Billund og Rebild topper listen over kommuner med størst tilbagegang målt pr. 1.000 indbyggere.
Thomas Gress forklarer, at mange mindre byer risikerer at havne i en negativ spiral, hvor butiksdød fører til affolkning – og omvendt:
“Når folk flytter væk fra mindre byer, falder forretningernes kundegrundlag. Det gør det sværere at drive en virksomhed, og flere forretninger må lukke. Færre forretninger og mindre byliv kan så være en medvirkende årsag til, at flere søger mod de større byer.”
Specialbutikker kan være en løsning
Mens mange traditionelle butikker kæmper for overlevelse, peger Thomas Gress på, at specialbutikker med unikke produkter og oplevelser kan have bedre chancer i konkurrencen mod internettet.
“Fysiske forretningers styrke ligger i den fysiske oplevelse. At kunne smage, dufte og røre ved varerne samt tage dem med hjem med det samme – det er noget, nettet ikke kan matche, og det er her, detailhandlen kan levere en overlegen handelsoplevelse,” siger han.
Han påpeger også, at forbrugerne har et ansvar for at støtte de lokale forretninger, hvis de ønsker at bevare dem:
“Selvom det er nemt og bekvemt at handle på internettet, så er mange forbrugere stadig glade for de fysiske butikker. Derfor skal danskerne blive bedre til at bruge flere penge lokalt, hvis de ønsker, at forretninger skal overleve. Især i de små byer.”
Kilde: Ritzau