Agco Corporation meddelte i dag, at selskabet vil indlede forhandlinger med sine medarbejdere i Randers vedrørende den foreslåede lukning af selskabets mejetærskeraktiviteter næste år.
Forslaget indebærer, at montageaktiviteterne fortsætter indtil medio næste år, hvorefter det forventes, at de vil blive overflyttet til Agcos joint venture mejetærskerfabrik i Breganze, Italien.
Byen.nu kan fortælle, at det vil gå ud over 90 medarbejdere. 62 i produktionen samt 28 administrativt ansatte på forskellige niveauer.
Sidste år var Agco A/S i Randers oppe på 150 ansatte.
Svære tider
Som arbejdsløsheden og den økonomiske situation er i samfundet pt., erkender økonomichef Hans Jørgen Vestergaard, Agco A/S i Randers, at det er et uforudsigeligt og skidt tidspunkt for de ansatte.
Men også for Agco’s muligheder for at sælge det store bygningskompleks i bydelen Dronningborg.
“Det kan blive rigtig svært, men det er ikke en beslutning vi har haft med at gøre. Beslutningen er truffet i hovedkvarteret i Duluth i Atlanta, Georgia, USA. Den beror på nogle strategier”, siger Hans Jørgen Vestergaard.
“Ikke mindst infrastrukturen i denne del af byen kan være med til at gøre det svært at sælge bygningerne”, tilføjer han.
Tilbageblik
Den tidligere Dronningborg Maskinfabrik, nu Agco A/S, blev til montagevirksomhed for fem år siden. Virksomhedens små mejeretærskere overgik til Italien, mens de store – Massey Ferguson og Fendt blev i Randers.
Industrieventyret i Randers, som slutter 9. juli næste år, startede i 1894, da N. Kr. Nielsen nedsatte sig som fabrikant og lavede rensemaskiner. Siden udviklede det sig, og i 1913 kom det første tærskeværk i produktion.
Siden voksede virksomheden med ekspolisonsfart, kom til at hedde Dronningborg Maskinfabrik og fik status som en af de store på markedet. En af Randers’ store, sikre virksomheder med masser af opgaver og masser af ansatte.
I 1993 skiftede virksomheden navn til DM Industries, i ’94 hed de Dronningborg Industries, og i 1999 Agco A/S.
I 1983 indledtes samarbejde med Massey Ferguson, som blev produceret side om side med de velkendte, orange mejetærskere fra Dronningborg. Den orange æra sluttede i 90erne. Massey Ferguson blev herefter monteret side om side med tyske Fendt-maskiner.
Næste år er det slut.
Randers Kommune endnu ikke på banen
Økonomichef Hans Jørgen Vestergaard fortæller, at afviklingen ikke er kommet så langt endnu, at fx. Randers Kommune er inddraget i spekulationer om fremtidig anvendelsesformål for bygningskomplekset i Dronningborg.
De 62 produktionsansatte er organiseret hos 3F og Dansk Metal. De administrative hos HK ledernes organisationer m.v.
Af Henrik Lykke Jensen
Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.