

Debatindlæg: Fortsat udvikling af idrætten i Randers
DebatSøndag 7. november 2021 kl. 14:00

Af Torben Märcher, Formand, DGI Østjylland
Debatindlæg: Fortsat udvikling af idrætten i Randers
Valget handler om din og min hverdag. I de lokale fællesskaber. Og dermed særligt om gode rammer for et aktivt fritidsliv.
I DGI Østjylland har vi været gennem mange år været glade for samarbejdet med Randers Kommune og de grundlæggende gode rammer og vilkår, der er for det lokale foreningsliv. Det er nemlig et fantastisk stærkt kit, som bidrager til at binde de mange forskellige lokalsamfund sammen lokalt og er medvirkende til at gøre Randers til et attraktivt sted at bo og leve.
Samarbejdet er yderligere blevet understreget med Randers Kommune, Danmark Idrætsforbund og DGI's Bevæg dig for livet-aftale for perioden 2019-2024. Aftalen har nemlig sat endnu højere ambitioner for investeringerne i bevægelse samt de nære idrætsfællesskaber og -foreninger. Kommunen og idrætsorganisationerne hjælper hinanden og ser fælles muligheder for at udvikle Randers' mangfoldige idræts- og foreningsliv. Med målet om at endnu flere borgere skal opleve værdien af at være en del af et aktivt fællesskab samt glæden ved at idræt og bevægelse. En målsætning, der ikke er blevet mindre aktuel af corona-krisen, hvor vi i stedet for fysiske fællesskaber med motion og bevægelse for børn, unge, voksne og seniorer, skulle gøre det stik modsatte.
DGI håber, at det kommende byråd vil være særligt opmærksomme på følgende tre perspektiver for udviklingen af idrætten og dermed Randers som en god kommune for alle:
Børn trives bedre i en idrætsforening
Vi starter med børnene. Vi ved fra flere undersøgelser, at danske børn i dag er langt mindre fysisk aktive og mange har motoriske udfordringer, når de starter i skolen.
Og i selve skolen? Her er det kun hver anden danske elev, der har en skoledag med motion og bevægelse i det omfang, som politikerne i lovgivningen er blevet enige om.
Børn lærer med hele kroppen og med motion og bevægelse – og rigtig gerne i naturen. Vi er på tværs af landet ikke lykkedes med at bringe mere praksisnær undervisning ind i skolerne. Kun én ud af tre skoler rummer motion og bevægelse som en del af den Åbne Skole. Altså den fælles ambition i Folketinget om flere læringsmiljøer i samspil med omverdenen fra teater, det lokale erhvervsliv eller foreningslivet.
Og uden at pege fingre eller lede efter skyldige, så er det alt dét, som vi gerne vil fortsætte vores og idrætsforeningernes dialog med Randers Kommune om. Også efter et valg. Fordi potentialerne er store. Og fordi vi i DGI er optaget af et stærkt lokalt samarbejde med skoler, fritidstilbud og børnehaver om endnu mere bevægelsesglæde og motion. Med den enkelte leder, lærer og pædagog som en vigtig medspiller.
Idræt er fysisk, mental og social sundhed
En hverdag i en idrætsforening skal også være et frirum sammen med vennerne.
Et stigende antal unge – især piger – mistrives, og flere oplever angst, depression og stress. Under corona-pandemien er det, ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet, den unge befolkningsgruppe, der har oplevet mest ensomhed. Det er stærkt bekymrende.
I en travl hverdag efterspørger unge et fællesskab og en pause væk fra perfekthedskulturen, men mange falder desværre fra i idrætsforeningerne. Foreningerne kan være med til at give unge meningsfulde pauser i hverdagen. Og her kan unge opleve, hvad det vil sige at være en god kammerat, give en hånd med som frivillig og dermed være en del af et større fællesskab - som også styrker den mentale sundhed.
Vi vil gerne hylde de store idrætspræstationer, men ikke, hvis vi skaber et alt for hårdt konkurrencemiljø i det foreningsliv, der ellers skulle være netop et frirum. Vi vil hellere hylde dem, der springer, løber eller spiller for første gang. Det er vores fokus i DGI; at få alle med og at det på samme tid skal være sjovt, fællesskabende og meningsfuldt.
Vi udvikler bedst i fællesskab
Meget lidt i denne verden står stille. Heller ikke idrætten, hvor flere og flere danskere heldigvis benytter naturen som idrætsfacilitet. Set fra et idrætsperspektiv er naturen den væsentligste idrætsfacilitet for de voksne randrusianere. Det er belyst i de nyeste undersøgelser fra Idrættens Analyseinstitut og Syddansk Universitet af danskernes motionsvaner. DGI er optagede af samarbejdet med det lokale foreningsliv og kommunen om at bruge konkret viden til at udvikle rammerne for idræt og motion for voksne og seniorer i de kommende år. Det giver mening både for den enkelte, men også for samfundet som helhed.
DGI´s undersøgelser viser, at foreningerne gerne vil samarbejde med landets kommuner. Hvis rammerne er til stede, og at de får lov til at bidrage med det, som foreninger kan. Nemlig aktiviteter, frivillighed og fællesskaber. Her er Randers godt kørende med mange stærke, bredtfavnende idrætsforeninger – særligt i oplandet og på kanten af Randers by. Der er potentiale for, at endnu flere foreninger forfølger de mange tendenser og udviklingsmuligheder, det moderne idrætsbillede giver.
Godt valg til alle kandidater. Det er fantastisk, at I påtager jer ansvaret for vores fælles fremtid. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde.
© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale. |
Debat