Debat
Debat: Klimabroen er ikke fremtidens sikring imod stormflod
Der har den sidste uge i landsdækkende medier været snakket meget om, at vandstanden stiger, og at det vi har oplevet bliver meget være med tiden. I Randers Byråd har et flertal låst sig fast på, at det kun er Randers midtby der sikres, og at det skal ske med en Klimabro i kvote 3 til en pris af 559 mio. kr. som betales af borgerne i hele Kommunen.
Men, Er det nu en god idé, og det fornuftige og faktuelle svar er nej.
Ikke ifølge “Når stormfloden rammer” som forskernetværket Navigating 360 (www.navigating360.dk) og SDU’s Climate Cluster gennemfører med støtte fra Novo Nordisk Fonden – og nu også omfatter et samarbejde med DTU
100-års hændelser baseret på aktuelle stormflodsstatistikker, plus forhøjet havvand op til 130 cm baseret på DMI’s klimaatlas. Det er der ifølge IPCC-rapporten en risiko for i slutningen af det 21. århundrede, når konsekvensen tilpasses danske forhold.
På Kystdirektoratets stormflodsstatistikker for Randers havn, der skal vi tilbage til 09.11.1945 for at finde den højeste måling af stormflod, målt til 176 cm og i 22.12.2023 for at finde den nyeste på 154cm.
Simpel hovedregning så giver 130 + 176 cm i alt 306 cm – Det vil betyde, at Randers inkl. Klimabroen vil stå under vand i fremtiden. Jamen hov, Klimabroen har jo ikke noget tøj på?
Hvad nu hvis stormfloder i fremtiden bliver mere ekstreme og med højere vandstand? Hvad nu hvis median vandstanden bliver mere end 130 cm.? Hvordan kan en Klimabro med en fast kvote så være en løsning?
Så spørgsmålet med kunne stille sig selv inden man går videre med Klimabroen!
Baseret på nyeste viden, er Klimabroen med en fast kvote 3 så den rigtige løsning?
Eller var det ikke bedre at have en fleksibel løsning der kan udbygges i takt med viden og data om fremtidens vandstandsstigninger, og som kunne ske med simple og meget billigere løsninger, så man kan få meget mere kystsikring for pengene, og denne simple løsning kunne ske i gradvis hævet kajkanter, forhøjede diger?
Fleksible løsninger med hævede kajkanter har de i byudviklingsområderne i Århus Ø og Aalborg/Nørresundby.
Og fleksible løsninger kunne kombineres med oversvømmelse af lavbundsarealer på begge sider af Randers fjord, og på sigt et sluseanlæg ved fjordens udmunding ved Udbyhøj.
Et sluseanlæg ved fjordens udmunding vil sætte en effektiv klimasikring ind der hvor problemet starter, og den vil sikre både Randers- og Norddjurs Kommune, byer og landskaber langs fjorden og Gudenåen.
I Østbroen arbejder vi for de fleksible, bedre og billigere løsninger.
Indsendt af: Erik Bo Andersen, Østbroen