Del på Facebook   Print siden

Debat: Gudenåen og Tange sø

Debat
Torsdag 1. april 2021 kl. 17:00

Debat: Gudenåen og Tange sø
Foto: Naturstyrelsen


.
Af: Ole Gynther Heibøll Sørensen Medlem af Velfærdslistens styregruppe
Randers NØ

Jeg har et stykke tid gået og tumlet med nogle forundringer og ærgrelser, nogle forundringer og ærgrelser der tager sit afsæt i et byrådsmøde.

På byrådsmødet var der mange vigtige ting på tapetet, og et af disse punkter omhandlede om hvordan Randers byråd stiller sig i.fht. nedlæggelse af Tangeværket og/eller tømning af Tange sø.

Med Borgmesteren i spidsen blev det (desværre) vedtaget at man skulle stille sig lidt vægelsindet.

Man vil støtte et omløbsstryg, dog helst ikke med spunsvægge.....

Borgmesterens partifælle Henrik Leth, fremlagde ellers på sober vis et ændringsforslag der skulle støtte en kontrolleret tømning af den omstridte sø.

Et ændringsforslag der argumenterede ud fra og bundede i viden og fakta.

Men Borgmesteren, som ellers gerne vil fremstå som naturelsker og naturnyder via billeder på de sociale medier, valgte ikke at lytte til sin partifælles gode og oplysende argumenter. Borgmesteren valgte i stedet at orkestrere et flertal for, at Henrik Leths ændringsforslag blev nedstemt.

Nu plejer jeg at synes, at det er dejligt når personer stemmer i byrådssalen udefra personlig overbevisning og ikke altid retter sig efter partidisciplinen. Og i dette tilfælde var det også dejligt at Henrik Leth og nogle få andre partikammerater gik imod partidisciplinen. Stor ros til Henrik Leth og de af hans partifæller der støttede ændringsforslaget.

Min ærgrelse og forundring går dog på de argumenter fra Borgmesteren og dennes støtter, om at man skal støtte et kompromis.

Et kompromis som i bedste fald vil fungere, men som ikke giver Gudenåen sit 1000 årige og naturlige forløb tilbage, og som vil koste 100vis af millioner af kroner. Det undrer mig, at Borgmesteren ikke åbenlyst og bindende vil comitte sig til at Danmarks største åløb får sit naturlige forløb tilbage.

Borgmesteren og hans støtter vil gerne fremstå som ansvarlige og fremsynede. Men hvor er det ansvarlige og fremsynede i at lade en kunstig sø vægte tungere end at få reetableret hele Danmarks Gudenå?

For mig at se, er alle andre løsninger end en tømning af Tange sø og en reetablering af Gudenåens løb, hverken fremsynet eller ansvarligt, snarere tværtimod.

Jeg er med på, at der er nogle få lodsejere der vil miste noget herlighedsværdi og husværdi ved at den kunstige sø fjernes. Men det var jo et vilkår de burde have været klar over da de erhvervede sig ejendomsretten, da det altid har været meningen at Tangeværket skulle stoppe sin produktion efter 80 år. Det er så 20 år siden.....

Så Borgmesteren og hans støtter vil også tilføje titlen af aftalebrydere til deres politiske cv., og det på bekostning af muligheden for en Gudenå der løber frit.

Kritikere/modstandere af en fritløbende Gudenå fremkommer tit med det argument om at det kun er lystfiskere og deres (berettigede) kamp for en selvproducerende laksestamme i Gudenåen der vil af med søen.

Men dette er langt fra rigtigt.

Jeg personligt ville rigtig gerne kunne kalde mig selv lystfisker, men det ville nok være en lemfældig omgang med sandheden.

Godt nok har jeg lyst til at fiske, og jeg har da også det lovpligtige lystfiskerkort, men hvis jeg er heldig kommer jeg afsted til kanalen når der er sild, og en enkelt eller to gange mere om året.

Og det har været et rigtig godt år, hvis jeg bare har fanget en enkelt fisk, så inkarneret eller dygtig lystfisker er jeg ikke.

Det jeg derimod er, er en person der nyder at naturen kan være så naturlig som muligt. Det ærgrer mig, når Borgmesteren og hans støtter ikke vil se på de andre steder i landet, hvor naturgenopretning har haft mange og synlige positive effekter og overføre disse positive resultater til Gudenåen.

Det ærger mig, at Borgmesteren og hans støtter ikke vil være fremsynet, og se de utallige muligheder for positiv branding og naturturisme der ligger i en naturligt flydende og brusende Gudenå.

Lad os nu få Gudenåens naturlige forløb tilbage ved at få fjernet den afspærring der holder åen og utallige gode muligheder tilbage. Så kære Borgmester, tag nu ansvar.

Ikke kun for Randers kommune, men for hele Danmarks befolkning.

Brug tiden og energien på at føre Gudenåen tilbage i stedet for at kæmpe for bygning af ligegyldige bygninger, der kun er til fornøjelse for nogle få og i dette sammenhæng i en begrænset periode. Dėt vil føje noget positivt og markant til de kommende historiebøger om Borgmesterens virke.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Børnene af syrienkrigerne, hvad skal de ?
Børnene af syrienkrigerne, hvad skal de ?
Debat
Udbyhøjvej og Dronningborg Blvd bliver Kommunens svar på infrastruktur skraldespand for Klimabroen
Udbyhøjvej og Dronningborg Blvd bliver Kommunens svar på infrastruktur skraldespand for Klimabroen
Debat
Hvad skete der med det tredje motorvejsspor til Randers?
Hvad skete der med det tredje motorvejsspor til Randers?
Debat
Når forvaltningen i Randers Kommune smider guld på gaden
Når forvaltningen i Randers Kommune smider guld på gaden
Læserbrev
Sådan arbejder TV2 Østjylland!
Sådan arbejder TV2 Østjylland!
Læserbrev
Bækkestien har altid været i farer.
Bækkestien har altid været i farer.
Debat
Sætter Gyldenlundsvej standard for fremtiden
Sætter Gyldenlundsvej standard for fremtiden
Debat
Dygtige, engagerede lærere skal ikke søge til Randers
Dygtige, engagerede lærere skal ikke søge til Randers
Debat
Dette her er dagens Danmark!
Dette her er dagens Danmark!
Debat
Støt op om sygeplejerskernes retfærdige lønkrav
Støt op om sygeplejerskernes retfærdige lønkrav
Debat
Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder