Beskæftigelsesministeren deltog i Rotarys Intercitymøde på skolen.
“Selv om den økonomiske krises endestation endnu ikke er i sigte, og selv om ledigheden fortsat vil stige, er det afgørende, at vi ruster os til tiden efter krisen,” fastslog Inger Støjberg, da hun forleden var inviteret til at holde oplæg ved Rotarys Intercitymøde på Randers Tekniske Skole.
Mødet blev holdt i samarbejde med Randers Tekniske Skole, og uddannelse var da også et centralt ord – både i oplægget og i den efterfølgende debat.
Når de gode tider vender tilbage, er det altafgørende, at vi har en velkvalificeret arbejdsstyrke. Ellers får vi opsvinget bremset på grund af mangel på arbejdskraft. Beskæftigelsessituationen på den anden side af krisen afhænger af, hvordan vi takler krisen. Får vi ikke de ledige i gang hurtigt, risikerer de at hænge fast i ledigheden, lød det fra beskæftigelsesministeren, som i sit oplæg ikke mindst havde fokus på de unge.
Vi vil ikke se passivt til at ungdomsarbejdsløsheden stiger: Vi må ikke miste en generation af unge på gulvet.
De unge skal i gang
Inger Støjberg fortalte om tiltag, der er sat i værk for at sikre, at unge hurtigt kommer i gang med uddannelse: Bl.a. flere praktikpladser og en omlægning af børnepengene for de 15 til 17-årige, så forældrene kun får ydelsen, hvis deres barn er i gang med uddannelse eller job.
Hun pointerede, at erhvervsskolerne – og hermed Randers Tekniske Skole – spiller en væsentlig rolle, når det handler om at ruste de unge til fremtiden og om at efteruddanne nogle af de ledige, så de kan få en ny start.
Der bliver mangel på arbejdskraft, og der er gode muligheder for omskoling for de, der vil over i de områder, hvor der bliver mangel specielt i den offentlige sektor, fx på sosu området. Jo bedre vi klarer krisen, jo bedre står vi, når de gode tider vender tilbage. Ledigheden vil stige et stykke tid endnu, men jeg ser fortrøstningsfuldt på fremtiden.
Det gør man også på Randers Tekniske Skole, der i øjeblikket oplever en massiv tilgang til efteruddannelserne.
Kun én vej ud af krisen
Nu midt i krisen og forhåbentlig på vej ud af recessionen må vi sige, at krisen med al tydelighed har vist, at Danmarks vigtigste udfordring er at uddanne samt videre- og efteruddanne arbejdskraften, fastslog skolens direktør, Lars Michael Madsen, i et tre minutters indlæg, inden ministeren gik til talerstolen i skolens kantine.
Der er kun én hovedvej ud af krisen og gennem globaliseringens hårde udfordringer: uddannelse, uddannelse og uddannelse. Det gælder alle niveauer, men måske gælder det i særdeleshed om at få de ufaglærte opkvalificerede til faglært niveau. Og de faglærte skal opruste og forny deres kompetencer, så de er klar til at indgå i arbejdskraftressourcen inden for de nye vækstområder og nye jobåbninger, fx inden for energi og miljø.
Uddannelse og jobsøgning
Efter ministerens oplæg benyttede flere af de omkring 100 fremmødte sig af muligheden for at stille spørgsmål til Inger Støjberg.
Aftenens ordstyrer var chefredaktør Turid Fennefoss Nielsen, Randers Amtsavis, og i løbet af en lille time forholdt ministeren sig til spørgsmål om bl.a. arbejdstilsyn, stress og udflytning af arbejdspladser. Det var dog især uddannelsesmuligheder og de lediges pligt til at søge jobs, mens de er i gang med en uddannelse, der gav anledning til kritiske spørgsmål. Men Inger Støjberg gjorde det klart, at der ikke er planer om at ændre på reglerne og at uddannelse i øvrigt ikke altid er vejen frem:
Uddannelse er svaret for nogen, men ikke for alle. Man skal ruste sig til fremtiden, og derfor skal man søge jobs, selvom man er på uddannelse, fastslog beskæftigelsesministeren, som trods sit positive og imødekommende væsen ikke lod sig rokke i sine synspunkter.
Et enkelt spørgsmål ville hun dog gerne have sendt på mail, så hun kunne undersøge det nærmere. Og inden hun efter klapsalver satte sig til rette i ministerbilen – med et par sorte Randers-handsker i gaveæske – havde hun som svar på et forslag fra salen smilende indrømmet:
Det lyder rigtig godt, men det er altså ikke så simpelt.