-
--Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Randers Kommune

Forside
Mandag 12. august 2019 kl. 09:00

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Randers Kommune

Efter et tilsynsbesøg i november 2018 har Datatilsynet nu tilsendt Randers Kommune en afgørelse, hvor der udtales alvorlig kritik af kommunen.

Det sker, fordi kommunen på tidspunktet for besøget ikke havde indgået såkaldte databehandleraftale for alle systemer, som behandler personoplysninger, ligesom aftalernes indhold og opfølgningen på disse ikke i alle tilfælde levede op til reglerne. De manglende databehandleraftaler er efterfølgende kommet på plads, og der er ikke sket læk af borgernes data.

"Det er meget vigtigt for os at passe godt på borgernes data og behandle dem korrekt. Derfor er vi også rigtig ærgerlige over, at vi ikke var færdige med at indgå alle de korrekte databehandleraftaler til tiden, og heller ikke havde alle detaljer på plads omkring aftalernes indhold og opfølgningen på disse. Det er i den forbindelse vigtigt for mig at understrege, at der ikke er sket læk af data," siger Lars Sønderby, direktør for Økonomi, Personale, Digitalisering og IT i Randers Kommune.

"Vi anvender en lang række systemer til at behandle data. Systemerne har ikke været påvirket, men det formelle grundlag for systemleverandørernes databehandling nåede vi ikke at få på plads for alle vores systemer. Det er naturligvis meget beklageligt. Arbejdet er dog efterfølgende færdiggjort, ligesom vi løbende kontrollerer, at disse aftaler bliver overholdt og efterlevet," siger Lars Sønderby.

Større opgave end forventet
I forbindelse med at der trådte en ny forordning om datasikkerhed i kraft i slutningen af maj 2018 blev kravene til databehandleraftaler skærpet og udvidet. Derfor har Randers Kommune været i gang med at identificere alle de systemer, der skulle indgås aftaler for.

"Vi har støvsuget alle områder af kommunen for anvendelse af systemer, som kræver en databehandleraftale. Det viste sig at være en noget større opgave end forventet. Dels fordi antallet af systemer var større, end vi regnede med, og dels fordi dialogen med leverandørerne har været meget tidskrævende. Store internationale IT-virksomheder skriver ikke bare lige under, fordi en dansk kommune banker på døren med en databehandleraftale i hånden, " fortæller Lars Sønderby.

Der er i processen identificeret mere end 200 systemer, som Randers Kommune skal have databehandleraftaler på. Det gælder lige fra store systemer fx på socialområdet til små webbaserede løsninger som JP/Politikens web-løsning for skoleelever (Mynewsdesk.dk), hvor elevernes anvendelse af Uni-login udløser krav om en databehandleraftale.Korrekte databehandleraftaler er nu på plads
Da Datatilsynet var på tilsyn i Randers Kommune den 11. november 2018 var der for 28 aftalers vedkommende anvendt en ældre skabelon af databehandleraftaler, og der manglede at blive indgået aftaler for 40 systemer. For en række af disse stod kravene til databehandling i kontrakten om det enkelte system, men manglede at blive opdateret til de nye krav og samlet i en databehandleraftale.

"Vi blev ganske enkelt overrasket over, hvor tidskrævende det var at indgå de sidste aftaler. Vi har undervejs i forløbet været i dialog med Datatilsynet og tager naturligvis deres afgørelse i sagen til efterretning. Efter tilsynsbesøget har vi fået fuldt ud styr på den formelle side af sagen med korrekte databehandleraftaler på alle relevante systemer og vi arbejder ufortrødent videre med at sikre kommunens overholdelse af lovgivningen omkring databeskyttelse," slutter Lars Sønderby.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Forside
Ældrecentret Thors Bakke åbnede fredag d.16. august dørene for en ny sundhedsklinik, som borgerne på ældrecentret har mulighed for at besøge på daglig basis.
Duftende sunde haverose hitter
Duftende sunde haverose hitter
Forside
Roser skal være smukke, men sundhed er mindst ligeså vigtigt. En skøn duft kombineret med sundhed er det rene guf for haveejeren.
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Forside
Siden 2008 er afstanden til skole for nye folkeskoleelever blevet længere i kommunerne uden for de store byer.
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Forside
Borgerfinansierede købmænd er et nyttigt værktøj til at sikre landsbyernes dagligvarebutikker, lyder det fra flere kanter.
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Forside
Killingesæsonen for 2019 har vist sig at overgå alle forrige sæsoner så længe Dyrenes Beskyttelses internater har eksisteret.
Småøer på charmeoffensiv
Småøer på charmeoffensiv
Forside
Nye reklamevideoer fra Mandø, Fejø, Aarø, Orø, Anholt og Fur skal få flere turister til at tage på ø-hop med Ø-passet.
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Forside
De danske konkurrencemyndigheder og Finanstilsynet i Luxembourg, CSSF, har nu godkendt salget af 75 % af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest Holdings SE.
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Forside
Ønsker du at se dit barns sundhedsdata? Få overblik over, hvad du kan og ikke kan, når det handler om at se dit barns sundhedsdata.
Varmepumper hitter hos boligejerne
Varmepumper hitter hos boligejerne
Forside
På bare otte år er antallet af boliger og sommerhuse, der bliver opvarmet med en varmepumpe, steget fra 21.000 til 81.000.
Find friluftsliv i dit lokalområde
Find friluftsliv i dit lokalområde
Forside
Et nyt, interaktivt kort fra Friluftsrådet viser, hvilke muligheder der findes for at dyrke friluftsliv i fællesskab med andre i dit lokalområde.
-


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld