Job
Danmark står over for stor mangel på brandfolk
En ny opgørelse kaster lys over en betydelig mangel på deltidsbrandfolk og frivillige i Danmark.
Danmark står over for en udfordring med at sikre nok brandfolk til at håndtere landets beredskab. Ifølge den seneste opgørelse fra Beredskabsstyrelsen er der en væsentlig mangel på deltids- og frivillige brandfolk. Tallene viser, at der er 291 ubesatte stillinger som deltidsansatte brandfolk og yderligere 89 ledige poster som frivillige med udrykningsforpligtelse.
Stigende behov presser beredskabet
Antallet af ledige stillinger er stigende sammenlignet med tidligere år. Da man lavede en lignende opgørelse i 2021, var der rapporteret 316 ubesatte stillinger samlet set for deltidsansatte og frivillige med udrykningsforpligtelse. Denne stigning indikerer en øget efterspørgsel, der måske delvis kan forklares ved ændringer i samfundets krav og forventninger til beredskabets tilgængelighed.
Mødestabilitet skaber udfordringer
Udfordringen med mødestabilitet blandt frivillige brandfolk komplikerer yderligere beredskabets muligheder for at fylde stillingerne. Mange beredskaber opererer uden konkrete måltal for antallet af nødvendige frivillige og er derfor afhængige af vurderinger fra de enkelte enheder. Dette gør det svært at opnå en stabil og tilstrækkelig bemanding, især i dagtimerne på hverdage, hvor behovet ofte er størst.
Strategier og løsninger
For at imødegå problemet med manglende brandfolk, arbejder de kommunale redningsberedskaber aktivt med rekruttering. Der er fokus på både deltids- og frivilligstillinger, med håbet om at styrke bemandingen, især i de tidsrum, hvor der ofte er underbemanding. Denne kontinuerlige indsats skal sikre, at beredskabet altid kan reagere hurtigt og effektivt, når behovet opstår.
I takt med at manglen på brandfolk vokser, bliver det stadig vigtigere for samfundet at finde innovative løsninger for at tiltrække nye frivillige og deltidsansatte. Dette kræver en kollektiv indsats fra både beredskaberne og borgere for at sikre Danmarks beredskab mod fremtidens udfordringer.