Annonce
Del på Facebook   Print siden

Bryggeriernes restprodukt bliver til brød i Patientkøkkenets bageri

Randers
Tirsdag 17. november 2020 kl. 08:50

Bryggeriernes restprodukt bliver til brød i Patientkøkkenets bageri
Foto: Helle Brandstrup Larsen


Patientkøkkenet, Regionshospitalet Randers, tager et nyt skridt mod en mere bæredygtig fødevareproduktion og slår nu brød op på mel, fremstillet af korn, som allerede har været anvendt som base for øl- og whiskybrygning.

Kan man få mere end én fødevare ud af ét kornstrå?

Svaret er ja. I disse dage kan patienter på Regionshospitalet Randers sætte tænderne i en skive brød, som er bagt på korn, der allerede har været anvendt én gang. Bageriet i Patientkøkkenet er nemlig gået i gang med at bage brød af mel, fremstillet af korn, som allerede har været anvendt som base for brygning af øl og whisky.

Kornet, som anvendes til fremstilling af øl, skilles fra tidligt i brygprocessen. Når kornet er forarbejdet til malt, og malten er mæsket i varmt vand, skilles "urten" fra til den videre ølbrygning. Tilbage - som et restprodukt fra ølproduktionen - er "masken"; det opkogte korn, der i konsistens minder om havregrød. Når væsken separeres fra, og kornet tørres, males det til mel.

Maskmelet skiller sig ikke blot ud ved at være en genavendt ressource. Næringsindholdet er væsentligt anderledes end i andre meltyper. Proteinindholdet er knap dobbelt så højt, som i almindeligt hvedemel, og indholdet af kostfibre endnu højere.










Foto:Bager Morten Bendixen og cheføkonoma Mona Carøe erstatter en del af bageriets brug af hvedemel med maskmel i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen

- Maskmelet er spændende at arbejde med for os, dels fordi det er en bæredygtig fødevare, der udnytter et restprodukt og dermed minimerer madspild. Og dels fordi det meget høje proteinindhold giver os en unik mulighed for at imødekomme de småt spisende patienters behov for kost med højt næringsindhold. Nu har vi en ekstra mulighed for at servere flere proteiner i rugbrød, franskbrød, boller og kager, fortæller cheføkonoma i Patientkøkkenet, Mona Carøe.

Patientkøkkenet bager med fire forskellige typer af maskmel; Pilsner, IPA, Stout og Whisky. Maskmelet er fremstillet af mask fra danske, økologiske bryggerier og destillerier.

CO2-aftrykket fra produktion af maskmelet er 36 procent lavere end ved produktion af hvedemel.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers bærer det økologiske spisemærke i guld og vægter bæredygtighed og kvalitet højt.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Torsdagens strømpris
Torsdagens strømpris
Randers
Lækker lyserød delikatesse: Det skal du huske, hvis du skal fange dem
Lækker lyserød delikatesse: Det skal du huske, hvis du skal fange dem
Randers
Imponerende præstation: Randers samler 270 kilo affald og 9000 cigaretskod op i naturen
Imponerende præstation: Randers samler 270 kilo affald og 9000 cigaretskod op i naturen
Randers
Kender du en landsby i vores område, hvor der er plads til det gode liv?
Kender du en landsby i vores område, hvor der er plads til det gode liv?
Randers
Fra Randers til Hadsund: Oplev motorcykelmagi i det nordjyske!
Fra Randers til Hadsund: Oplev motorcykelmagi i det nordjyske!
Randers
De største dyreinteresseorganisationer går sammen i et historisk samarbejde
De største dyreinteresseorganisationer går sammen i et historisk samarbejde
Randers
Ny Pantstation åbner i Randers: En festlig indvielse med kaffe, kage og gaver
Ny Pantstation åbner i Randers: En festlig indvielse med kaffe, kage og gaver
Randers
Sci-Fi-Con i Randers - en stor succes
Sci-Fi-Con i Randers - en stor succes
Randers
Mere end 11.000 donationer: Støtten er strømmet ind efter drab
Mere end 11.000 donationer: Støtten er strømmet ind efter drab
Randers
Økodag: Køer på græs kan være fortid
Økodag: Køer på græs kan være fortid
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder