Kultur
Boom i fyrings-forsikringer
Højtlønnede forsikrer sig mod ledighed som aldrig før. Forståeligt, men et tegn på, at dagpengesystemet har spillet fallit, mener forsker. Men højtlønnede danskere vil ikke nøjes med dagpenge. De forsikrer sig i stor stil ud af det økonomiske lavvande. Landets største udbyder af ledighedsforsikringer, GenWorth, har tegnet næsten 12.000 nye forsikringer alene i år, så […]
Højtlønnede forsikrer sig mod ledighed som aldrig før. Forståeligt, men et tegn på, at dagpengesystemet har spillet fallit, mener forsker.
Men højtlønnede danskere vil ikke nøjes med dagpenge. De forsikrer sig i stor stil ud af det økonomiske lavvande.
Landets største udbyder af ledighedsforsikringer, GenWorth, har tegnet næsten 12.000 nye forsikringer alene i år, så selskabet nu har 33.000 ledighedspolicer. Også Topdanmark har oplevet en massiv vækst. Det viser en rundspørge, som Newspaq har foretaget.
“Ved udgangen af 2008 havde vi tegnet 9.000 ledighedsforsikringer. Nu er vi oppe på 12.500. Og det skyldes selvfølgelig usikkerheden i forbindelse med finanskrisen. Massefyringerne skaber usikkerhed,” siger Lasse Jermiin fra Topdanmark Livsforsikring.
Også ALKA bekræfter, at forsikringerne for alvor blev populære, da krisen tog fart sidste efterår.
“Interessen er vendt fra et fald i 2007 og 2008 til en konstant stigning,” siger Søren Schock Petersen, der er direktør i ALKA personforsikring, som har 18.000 ledighedsforsikrede kunder, til Newspaq.
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen forstår udmærket interessen for forsikringerne, men han ser den som et tegn på, at dagpengesystemet har spillet fallit.
“Dagpengesystemet er ikke godt nok til de højtlønnede. Modellen giver simpelthen ikke den sociale sikkerhed, som vi ellers er så stolte af, at der er i Danmark,” siger Flemming Ibsen.
Han frygter, at ledighedsforsikringerne på længere sigt kommer til at undergrave flexicurity-modellen, hvor både højt- som lavtlønnet bidrager til et solidarisk offentligt system.
“Hvis det offentlige giver en dårligere og dårligere dækning, så kommer de private forsikringer til at fylde mere og mere,” siger arbejdsmarkedsforskeren og kræver handling fra politikerne, hvis den danske model skal reddes.
“Vi trænger til en dagpengereform, og den skal det offentlige stå for. Men jeg tror først, at regeringen tør tage hul på debatten efter et Folketingsvalg,” siger han.
Forsikringsselskaberne udbyder ledighedsforsikringerne gennem a-kasser og pengeinstitutter, og de koster typisk 400-800 kroner om måneden og udløser en check på 10.000 kroner oven i dagpengene, hvis der skulle lande en fyreseddel på dit skrivebord. Man skal dog have haft forsikringen i ni måneder inden en fyring for at være berettiget til den ekstra udbetaling.
Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.