Blomstrende landsbyer i Mulighedernes Land

23. december 2009

Vi prioriterer en positiv udvikling i landdistrikterne højt, fordi liv i disse områder både erhvervsmæssigt, kulturelt og socialt er en klar betingelse for at sikre gode rammer for befolkningens hverdag i hele regionen. Vi vil gøre landdistrikterne til Mulighedernes Land! Derfor har vi knoklet med initiativer og projekter i et godt og tæt samarbejde med…

Vi prioriterer en positiv udvikling i landdistrikterne højt, fordi liv i disse områder både erhvervsmæssigt, kulturelt og socialt er en klar betingelse for at sikre gode rammer for befolkningens hverdag i hele regionen. Vi vil gøre landdistrikterne til Mulighedernes Land!

Derfor har vi knoklet med initiativer og projekter i et godt og tæt samarbejde med Vækstforum, kommuner, lokale aktionsgrupper, foreninger, erhvervsliv, forsknings- og videns-institutioner og andre vigtige aktører. Den tværgående indsats for udvikling i landdistrikterne omfatter også en massiv satsning på fødevarer og bioenergi samt et ekstra bidrag for at styrke uddannelse og kompetence, iværksætteri og udvikling af virksomheder inden for en række brancher, blandt andet turisme og oplevelser.

Her er meget at bygge på
Vi har desuden kæmpet for at få mere fart på fornyelse og forskønnelse af landsbyer og landdistrikter, så det bliver mere attraktivt at leve og virke på landet og giver flere mennesker lyst til at bosætte sig og placere og udvikle deres virksomheder. Resultatet er en række initiativer, som skal sikre bedre rammer for en langt mere positiv udvikling i form af blomstrende landsbyer og landdistrikter.

Det skal være med til at gøre det mere attraktivt at leve og virke på landet og bidrage til at få flere mennesker til at bosætte sig og udvikle erhvervslivet også inden for nye brancher. Miljøet i landdistrikterne, kultur og nærheden til naturen tiltaler og tiltrækker ofte mennesker med ekstra ressourcer, blandt andet kreative personer og ildsjæle, som ønsker plads til at skabe kunst og kultur, hvilket bidrager til innovation, udfoldelse og oplevelse for mange.

Oplevelser med kvalitet
Begrebet oplevelses-økonomi dækker ikke alene en ny måde at tjene penge på, men betyder også ekstra muligheder for jobs til folk med vidt forskellig baggrund. En af de vigtigse opgaver er at satse endnu stærkere på kvalitet, som efterspørges af flere og flere moderne turister.

Det gælder f.eks. udvikling af specielle fødevarer med lokal idenditet, som er i fuld gang med Smagen af Vestjylland, Smagen af Djursland osv. I den forbindelse skal vi se på mulighederne for at hente ekstra fordele ved at styrke uddannelserne inden for fødevare-området.

Udfordringer og muligheder
Men udfordringerne for landdistrikterne er mange og mægtige, f.eks. trussel om lukning af de sidste butikker, små skoler og filialer af biblioteker, dalende indbyggertal, dårligere service fra Post Danmark, erhvervsområder under pres, forfaldne huse og landsbymiljøer. Især unge trækker mod de store byer med ekstra muligheder for uddannelse og attraktive miljøer omkring bolig og fritid.

Heldigvis er det ikke sort-i-sort det hele. Også landdistrikterne har stærke sider. Vi har erhvervsområder i vækst og landsbyer, som trives primært i nærheden af de større byer.

Nem adgang til naturen, plads og rimelige boligpriser tæller på plussiden. Hertil kommer et anderledes og ofte meget engageret socialt miljø og foreningsliv med mange borgere, der er meget aktive i udviklingen af netop deres område. Vi har meget positivt at bygge på, når vi fortsætter samarbejdet for at vende udviklingen i en mere positiv retning gennem en lokal og regional indsats, som hænger sammen.

En opgave til milliarder
Det har været hårdt, men spændende og opløftende at være centralt placeret i dette arbejde. Især fordi det har givet positive resultater, blandt andet en særlig statslig pulje på 150 millioner kroner til hjælp til nedrivning af forfaldne huse på landet. Det er en god begyndelse, men beløbet skal stå fast på Finansloven og øges betydeligt i de kommende år. Opgaven med for fornyelse og forskønnelse i landdistrikterne, så de bedste af de 10.000 forfaldne huse kan blive sat i stand og de ringeste revet ned, vil koste ca. 10 milliarder kroner. Samtidig skal vi have gjort noget ved stort antal bygninger, som landbrug og andre erhverv har til at stå tomme.

Endvidere skal vi have forbedret planlovgivningen og herunder kommunernes muligheder for at erhverve forfaldne ejendomme til sanering og fornyelse, f.eks. ved ekspropriation. Desuden må erhvervs- og økonomiministeren og fødevareministeren afsætte en betydelig større del af pengene i Grøn Vækst- programmet/ Landdistrikts-programmet til at styrke job og levevilkår i landdistrikterne. Vi kan og vil ikke nøjes med vissengrøn vækst!

Se mere om indsatsen for udvikling i landdistrikterne på – KLIK her.

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.