Bliv klogere på migræne og symptomerne bag tilstanden

3. januar 2024
Bliv klogere på migræne og symptomerne bag tilstanden

Hvad er migræne?

Langt de fleste mennesker har hørt om migræne, men hvis ikke man har selv før har oplevet det på egen krop, kan det måske være svært at vurdere, hvad tilstanden egentlig består af.

Migræne opleves årligt af over en halv million danskere og rangeres dermed som den tredjestørste sygdom i Danmark.

Tilstanden kan på mange måder beskrives som en kraftig hovedpine og kan variere i styrke, afhængig af hvor man mærker, at hovedpinen er mest til stede.

I denne artikel sætter vi fokus på, hvad migræne egentlig er for en størrelse, samt hvordan denne tilstand kan behandles på effektiv vis.

For at man kan klassificere en tilstand som værende migræne, er der nogle specifikke kriterier, der skal være opfyldt.

Ofte kan migræne og hovedpine nemlig godt forveksles med hinanden, og derfor kan der for mange mennesker opstå forvirring om, hvad der er spændingshovedpine, og hvad der er et decideret migræneanfald.
Som regel har anfaldene karakter af at vare i 4 og helt op 72 timer, være lokaliseret ét sted i hovedet, have en pulserende fornemmelse og have en intensitet, der efterlader den påvirkede med enten kvalme eller lyd- og lysfølsomhed.

Årsager til migræneanfald?
Der kan være flere forskellige årsager til anfald af migræne, og for nogle mennesker kan der være tale om, at de er særligt genetisk disponeret over for denne tilstand.

Nogle af de meste gængse årsager til anfald vil være følgende:

Mangel på søvn i hverdagen.
Særlige mentale belastninger som eksempelvis stress.
Hormonelle faktorer som eksempelvis menstruation eller graviditet.

Det er vigtigt at huske på, at migræneanfald ikke er farlige og kan altså således ikke skade hjernen.

Det er dog klart, at det kan give udfordringer i hverdagen og have en negativ indflydelse på livskvaliteten.
Har symptomerne for anfaldene det med at ændre sig, er det vigtigt at være opmærksom på dette og tage kontakt til sin læge for at undersøge symptomerne nærmere.

Hvordan kan osteopati hjælpe med migræne?
Mange mennesker, der lider af migræne med jævne mellemrum, benytter sig af supplerende former for behandling som eksempelvis osteopati.
Da behandlingsformen osteopati anskuer kroppen som ét samlet system, vil behandling af migræne fungere på samme vis.

Der vil her blive taget stilling til, hvorvidt der er tale om muskelspændinger, ubalancer i nervesystemet, om blodforsyningen er optimal og om det kranio sakrale system fungerer som det skal etc.

Hvad kan du selv gøre for at minimere migræne?
Migræne kan være en svær størrelse at have med at gøre på egen hånd, men der er dog nogle ting, man med fordel kan være opmærksom på og som i sidste ende kan være med til at lette anfaldene.

Eksempelvis er det alfa og omega at have fået en god nats søvn og sørge for at holde en stabil dagsrytme for at undgå at overanstrenge systemet.

Dertil kan der være en fordel i at overveje, om de daglige arbejdsstillinger er med til at skabe en uheldig ergonomi, der i sidste ende kan være årsagen til spændinger omkring nakken og hovedet.

Sidst men ikke mindst kan det for dig selv og for din behandler være en fordel, hvis du nedfælder dine symptomer på migræne som de kommer.
På denne måde kan din behandler bedre spore sig ind på, hvilke årsager der kunne være tale om.