Bliv klogere på fjæsingen: Fakta og opskrift

10. juli 2024

Langs landets kyster bliver det stadig mere almindeligt at støde på fjæsingen (Trachinus draco), en giftig fisk med en række særlige karakteristika.

Her er fem vigtige facts om fjæsingen, som kan hjælpe dig med at undgå ubehagelige møder – og så også en lækker opskrift.

1. Karakteristika og levested

Fjæsingen kan blive op til 50 cm lang og veje 1,9 kg. Den har karakteristiske pletter og striber i gulbrunt, blåt eller grønt. Om dagen ligger den nedgravet i sandet i lavvandede områder, især på de dansk-svenske sider af Skagerrak.

2. Giftige pigge

Fjæsingen har giftige pigge på den forreste rygfinne og ved gællelågene. Stik fra disse pigge kan forårsage intens smerte og symptomer som feber, hovedpine, kvalme og i alvorlige tilfælde hjerterytmeforstyrrelser og åndedrætsbesvær.

3. Føde og adfærd

Om natten jager fjæsingen små krebsdyr og går senere over til at spise småfisk i sensommeren. Om vinteren trækker den ned til dybere vand, hvor den næsten ophører med at spise.

4. Behandling af stik

Giften nedbrydes ved 45-50°C, så det anbefales at dyppe stikstedet i så varmt vand som muligt, uden at det er skoldende. Medbring en termokande med varmt vand, Panodil, Ipren og antihistaminer til stranden.

5. Forebyggelse

For at undgå fjæsingstik er det vigtigt at være forsigtig, når man bevæger sig i lavvandede områder ved Kattegat. Hold øje med, hvor du træder, og vær ekstra opmærksom på sandede områder.

Opskrift: Skindstegt fjæsing

Ingredienser:

400 g fjæsingfilet med skind

Fremgangsmåde:

Skrab skindet fri for evt. skæl og dup fisken tør på begge sider.
Lav to ridser i skindet på hver filet og krydr med salt og peber.
Varm lige dele smør og olie på en pande og lad det bruse af.
Læg fileterne på med skindsiden nedad og steg i 3-5 minutter, indtil skindet er gyldent og sprødt. Vend kun fileterne, hvis kødet ikke er gennemstegt, når skindet er sprødt.

Server med en sprød grøn salat til.