Forbruger

Bankbude findes ikke – men det gør bedraget: De kommer for at ”hjælpe”, men de går med dine penge

Flere hundrede danskere bliver hver måned narret af kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken. De ringer i forvejen, skaber panik – og tropper kort efter op i døren. Mange mister både betalingskort, kontanter og smykker.

Bankbude findes ikke – men det gør bedraget: De kommer for at ”hjælpe”, men de går med dine penge
(foto:Adobe/AI)
Af Rikke Lund 4. juni 2025

Sådan lokker de kriminelle sig ind i dit hjem

Forestil dig, at telefonen ringer. En venlig stemme påstår, at dit kort er blevet hacket. De lover at sende en bankmedarbejder forbi for at hente det og hjælpe dig med at sikre dine værdier. Det lyder måske usandsynligt – men det er virkelighed for seks danskere hver eneste dag.

I årets første tre måneder har 588 danskere allerede været ofre for falske bankbude. Det svarer til knap 200 om måneden. I alt er der blevet stjålet 8,4 millioner kroner. Sidste år nåede beløbet op på hele 20,5 millioner i løbet af ti måneder.

De kriminelle arbejder metodisk. De ringer først og skaber frygt, ofte med påstanden om, at din bankkonto er blevet kompromitteret. Kort efter dukker de op ved døren – forklædt som “bankbude” – og tilbyder at hente kortet eller passe på kontanter og smykker. Men alt, de vil, er at stjæle.

Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker

Læs også: Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker

Ældre er mål for bedraget

Langt de fleste ofre er ældre danskere mellem 80 og 90 år. Ofte bor de alene og har en naturlig tillid til andre mennesker. Det gør dem ekstra sårbare over for denne type bedrag.

Ifølge Finans Danmark skyldes det blandt andet, at vi som samfund er bygget på tillid. Men det gør det samtidig lettere for de kriminelle at udnytte godtroenhed.

”Det er meget grænseoverskridende og uhyggeligt, når de kriminelle udgiver sig for at være bankbude og møder op i folks hjem,” udtaler Michael Busk-Jepsen, underdirektør i Finans Danmark. ”Banken kommer ikke ud og henter kort og lignende. Så hvis nogen påstår det, så taler de ikke sandt.”

Sådan beskytter du dig – og dine nærmeste

Banken kommer aldrig uanmeldt hjem til dig. Derfor er det vigtigt, at du – og især dine ældre familiemedlemmer – kender faresignalerne. Hvis nogen ringer og påstår, de er fra banken, så læg på og ring selv til din bank for at tjekke, om noget er galt.

Del gerne advarslen med dine pårørende. Jo flere, der kender metoden, jo sværere bliver det for de kriminelle at få succes med deres svindel.

Kaniner som kæledyr: Eksperter advarer mod populært valg til børn

Læs også: Kaniner som kæledyr: Eksperter advarer mod populært valg til børn

Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Læs også: Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Tilmeld dig vores nyhedsbrev