Del på Facebook   Print siden

Bamserne demonstrerer

Randers
Torsdag 17. september 2020 kl. 08:31

Bamserne demonstrerer


I forbindelse med budgetforhandlingerne vil der være en bamsedemonstration oppe ved hovedindgangen til Laksetorvet.

Bamserne står der hele dagen for, at minde politikerne om at huske børnene i budgettet.

Bamserne demonstrerede også lørdag d. 12/9 foran Randers Rådhus

Fredag d. 12/9 2020 blev afholdt usædvanlige demonstrationer rundt om i Danmark. Det var nemlig ikke mennesker, men bamser der holdt skilte og bannere for at dele deres budskab.

Forældrebevægelsen Hvorerderenvoksen stod bag den landsdækkende demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

"Da Coronavirus gør det svært at samles i store forsamlinger, har vi valgt, at folk kunne donere bamser til at demonstrere på vores børns vegne" forklarer tovholder i Randers, Mette Lejel.

Foran Randers Rådhus var der samlet 135 bamser hele lørdag med skilte, der tydeligt viste, at forældre i Randers ønsker at børnene bliver prioriteret højt i de kommende budgetforhandlinger, der starter i dag d. 17/9.

Freja Avlund Hansen er en af de forældre, der har lagt et stort arbejde i at få stablet demonstrationen på benene. På spørgsmålet om, hvorfor hun vælger at bruge så meget tid på at forbedre vilkårene i daginstitutionerne svarer hun:

"Jeg synes, det var vigtigt at deltage i dag fordi forholdene i daginstitutionerne er alarmerende. Jeg oplever ofte at aflevere mine børn til alt for få voksne. Voksne der ofte er pressede på tid og overskud og derfor kommer til at tale for meget i bydeform og som forsøger at holde styr på børnene frem for at være sammen med børnene.

Voksne, der er dygtige og dedikerede, men som ikke kan praktisere det, de er uddannet til fordi de skal passe op til 17 børnehavebørn på en gang, på meget lidt plads, med meget få ressourcer og med høje krav om dokumentation, screeninger og skriftlighed.

Der er mange ting at tage fat på, men i mine øjne er en basal fastsættelse af, hvor få voksne der må være per barn det fundament, hvorpå yderligere forbedringer af området skal bygges på. Jeg synes ikke det er for meget at bede om".


Sara Nielsen, der var indsamler af bamser og hvis datter selv har doneret en bamse til demonstrationen udtaler:

"Jeg tror ikke på, at vi kan organisere os ud af den ressourcermangel, som er i daginstitutionerne i dag. Desuden syntes jeg ikke, jeg fra politisk hold ser en vilje til at forbedre forholdene for alle de børn, som hver uge tilbringer størstedelen af deres vågne timer i institutionerne og jeg mener derfor der er behov for minimumsnomeringer og for forældrebevægelsen Hvorerderenvoksen.

Jeg er oprigtig bange for, hvordan den manglende voksenkontakt i de danske daginstitutioner påvirker vores børn - også i fremtiden. Fordi vores politikere tilsyneladende ikke har samme bekymring, mener jeg det er vigtigt, at vi som forældre råber op og gør opmærksom på vores bekymringer."


Da daginstitutionerne lukkede op efter nedlukningen på grund af Corona, gjorde de mange restriktioner, at normeringen var som de minimumsnormeringer, forældrene efterspørger.

"Det var fantastisk" udtaler Mette Lejel "Børnene var meget nemmere at aflevere og var gladere, når de blev hentet. Det har virkeligt vist i praksis, hvad forskningen i forvejen havde fastslået. Gruppestørrelser og normeringer, er de vigtigste faktorer for børns trivsel i daginstitutionerne.

Derfor er det også hårdt som forælder, at se normeringen gå tilbage til den dårlige normering inden Corona. Lad os da lære af de erfaringer vi har gjort under corona, og fortsætte med de ting der har fungeret."


Celia Kirkegaard Horsleben, der er medlem af styregruppen hos Hvorerderenvoksen og bosiddende i Randers udtaler:

"Vi er glade for, at vi på trods af Corona, og de vanskeligheder det giver i forhold til at afholde demonstration, har været i stand til at sende et klart signal om at danske forældre fortsat har fokus på vilkårene for deres børn i de danske daginstitutioner".

Hun uddyber:

"Ganske vist har regeringen og støttepartierne vedtaget minimumsnormeringer, men først fra 2025. Man kan nå at tabe mange børn på gulvet inden da. Udregningsmodel er heller ikke fastlagt. Hos Hvorerderenvoksen lægger vi vægt på at det bliver på institutionsniveau og ikke på kommuneniveau, da alle børn har krav på et minimum af kvalitet, som ordet minimumsnormeringer også afspejler. Der er heller ikke nogen afklaring på, hvordan normeringen skal udregnes. Hvis man fortsat følger Danmarks statistiks model giver det et uklart billede af hvor mange voksne, der reelt er sammen med børnene, da modellen medregner ledere, køkkenpersonale, sygemeldte og den sygemeldtes vikar."

Bamserne vil efter demonstrationen blive doneret til mødrehjælpen, men de er ikke helt færdige som aktivister endnu. I dag skal de nemlig på barrikaderne igen, når byrådet i Randers skal forhandle om budgettet for 2021.

"Lige nu hænger de på min tørresnor" fortæller Mette Lejel "Det var en våd fornøjelse at være demonstrant i lørdags. Endnu en fordel ved at sende bamserne i frontlinjen. Vi håber, at de kan minde byrådet om at prioritere børnene højt i budgettet for 2021. Drømmescenariet er at Randers går foran og indfører minimumsnormeringer allerede fra næste år."
© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Markedsdag i Underværket
Markedsdag i Underværket
Randers
Ny butik i Randers Storcenter
Ny butik i Randers Storcenter
Randers
Meget stor interesse for kapital fra Sparekassen Kronjylland
Meget stor interesse for kapital fra Sparekassen Kronjylland
Randers
En omvendt forestilling for de små
En omvendt forestilling for de små
Randers
Sidste chance for en guidet tur i Djurslands vilde stenalder
Sidste chance for en guidet tur i Djurslands vilde stenalder
Randers
Randers Stadsarkiv støtter brysterne!
Randers Stadsarkiv støtter brysterne!
Randers
Hvem skal vinde Landdistriktsprisen 2020
Hvem skal vinde Landdistriktsprisen 2020
Randers
Randers Fugleforeningen afholder deres årlige udstilling
Randers Fugleforeningen afholder deres årlige udstilling
Randers
Efterårsferien og dermed BørneKultur Ugen nærmer sig med hastige skridt
Efterårsferien og dermed BørneKultur Ugen nærmer sig med hastige skridt
Randers
Red Barnet Randers har en glædelig nyhed for børn og unge
Red Barnet Randers har en glædelig nyhed for børn og unge
Randers


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev