Assentoft: Ny snudebilleart opdaget i Danmark

2. juli 2024
Assentoft: Ny snudebilleart opdaget i Danmark

Fundet af en sjælden snudebille

Biolog Andreas Bennetsen Boe har gjort en opsigtsvækkende opdagelse i Assentoft Bakker. En snudebilleart er blevet set i Danmark for første gang nogensinde! Denne spektakulære opdagelse er et resultat af Randers Kommunes indsats for at beskytte sommerfuglen okkergul pletvinge, hvilket også har givet gode betingelser for flere andre arter.

På en varm junidag gjorde biolog Andreas Bennetsen Boe en bemærkelsesværdig opdagelse på en sydvendt skråning i Assentoft Bakker. Som en ekspert på snudebiller var han ikke i tvivl om, at det var noget helt særligt, han havde fundet denne gang.

Andreas Bennetsen Boe, der arbejder for Naturrådgiverne Eskildsen og Buur og er hyret af Randers Kommune til at registrere sommerfugle i området, fandt en helt ny billeart for Danmark: Snudebillearten Marmaropus besseri. Den lille bille, der kun er 3-4 mm stor, kan flyve og lever normalt i det sydlige Sverige.

“Snudebiller flyver rigtig godt, så den kan være nyindvandret, men den kan også sagtens være overset i en længere periode. Den lokalitet, hvor billen blev observeret i Assentoft Bakker, egner sig som habitat til den, så jeg tror, der er en bestand i Assentoft Bakker – men hvor meget den har spredt sig, er svært at sige, når jeg kun har set en enkelt,” siger Andreas Bennetsen Boe.

Efter Andreas’ fund er flere eksemplarer af billen blevet set i området. “Der er ingen tvivl om, at der er en fin bestand i Assentoft Bakker,” fastslår biologen.

Naturpleje fremmer biodiversitet
Randers Byråd har i flere år afsat særlige midler til naturforbedringer, hvilket nu kommer Assentoft Bakker til gode. Naturforbedringerne sker ved målrettet naturpleje for at skabe gode livsbetingelser for sommerfuglen okkergul pletvinge, hvis bestand har været i tilbagegang. Den målrettede naturpleje for okkergul pletvinge vil samtidig gavne mange andre arter og dermed fremme biodiversiteten i området.

For at følge udviklingen for okkergul pletvinge, er Naturrådgiverne Eskildsen og Buur ude og tælle sommerfugle. “Faktisk er tidspunktet for at opleve den mere sjældne sommerfugl aktuelt netop nu. Tager du på udflugt til Assentoft, kan du kende den på den karakteristiske række af sorte pletter i den anden yderste række af gule/orange felter på bagvingerne,” forklarer en af rådgiverne.

Denne opdagelse understreger vigtigheden af naturpleje og biodiversitetsfremmende tiltag. Det er klart, at Assentoft Bakker har meget mere at byde på, end man umiddelbart skulle tro!

Læs mere om den spændende opdagelse og Randers Kommunes naturplejeindsats på Randers Kommunes hjemmeside.