Annonce
Del på Facebook   Print siden

Antallet af dræbte i fartulykker halveret

Biler og Fritid
Onsdag 23. november 2022 kl. 11:00

Antallet af dræbte i fartulykker halveret
Sænk farten det redder liv. Kilde. Sikker Trafik.dk


Redaktionen Palle Sund Kristensen

Danskerne har taget toppen af farten, og det skyldtes ikke kun de høje brændstofpriser. Set over de sidste ti år er der markant flere der har sat farten ned, hvilket har betydet, at antallet af dræbte er faldet med 51 procent.

Antallet af mennesker, som har mistet livet på grund af for høj fart i trafikken, er faldet med 51 procent fra 2010 til 2020, viser Dødsulykkesstatistikken fra Vejdirektoratet. I samme periode er antallet af dræbte i andre former for trafikulykker faldet med 15 procent, så isoleret set er faldet i fartulykkerne markant.

Vi er dog ikke i mål endnu. For høj fart er fortsat afgørende i cirka 4 ud af 10 dødsulykker, og kun overgået af uopmærksomhed er for høj fart fortsat den næst hyppigste årsag til dødsulykker i trafikken.
- Bilisterne har over tid ændret holdning til at køre for stærkt. Særligt på landevejen har det haft en effekt, og det har betydet, at færre faktisk også bliver dræbt. Vi vil meget gerne have endnu flere til at sænke hastigheden, og derfor har vi stadig fokus på for høj fart. Det er et langt, sejt træk at få bilisterne til at ændre adfærd, men det virker, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Et godt eksempel på, at bilisterne har ændret adfærd, findes i en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik hvert år gennemfører. I 2013 svarede cirka 4 ud af 10 bilister, at de ofte eller meget ofte kørte 90 kilometer i timen eller mere, hvor den tilladte hastighed var 80 kilometer i timen. I 2022 svarede lidt flere end 2 ud af 10 bilister, at de ofte eller meget ofte kørte 90 kilometer i timen eller mere i en 80-zone. Det svarer til en halvering på ti år.

- Selvom færre kører for stærkt, er der stadig for mange bilister, som har en lidt for tung speederfod. Bag hver eneste tal i dødsulykkesstatistikken er et menneske af kød og blod, som mangler ved familiens middagsbord, som ikke længere kan synge godnatsang for børnene eller som savnes i frokoststuen på arbejdspladsen. Derfor samarbejder vi med politiet, Vejdirektoratet og mange flere for at få farten ned, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Faldet i dødsulykker med for høj fart bør tilskrives et langt sejt træk med adfærdsændring ved hjælp af kampagner og politikontrol, og dertil er der sket forbedring af vejnettet, og der er kommet strammere lovgivning for fartovertrædelser og sikrere biler.

Vestjylland er særligt hårdt ramt
I Midt- og Vestjyllands Politi genkender man tendensen med, at mange har taget toppen af farten. Der er dog lang vej i mål endnu, for netop Midt- og Vestjylland er den politikreds, hvor flest bliver dræbt i trafikulykker med for høj fart, og der sigtes fortsat mange bilister på landevejene.

- For høj fart er et af politiets fokusområder med god grund. Vi ser alt for ofte for høj fart i de alvorlige ulykker, og det er en betjents værste opgave at skulle banke på hos en familie med meldingen om, at en af deres kære er omkommet i trafikken. Derfor kontrollerer vi året rundt bilisternes hastighed på de midt- og vestjyske veje, siger Jørgen Christensen, politikommissær i Midt- og Vestjyllands Politi.

I perioden 2015 til 2020 er 77 personer i det midt- og vestjyske blevet dræbt i trafikulykker, hvor for høj fart var en af de afgørende faktorer. I alt blev 382 personer dræbt i ulykker med for høj fart i perioden, og politikredsen tegner sig altså for 20 procent af alle landets trafikdræbte i fartulykker.

Overordnet set er udviklingen på landevejene dog god. I Vejdirektoratets Hastighedsbarometer fremgår det, hvor stor en del af bilisterne, der kører over 90 kilometer i timen i en 80-zone, og på bare fem år er der sket en markant ændring. I Jylland har hver fjerde fartglade bilist lettet foden fra speederen.
I den resterende del af Danmark har lidt under hver tredje af dem, som tidligere kørte for stærkt på landevejen, justeret hastigheden ned.

Fakta om for høj fart
Bilisttrackeren: Hvert år undersøger Rådet for Sikker Trafik danskernes adfærd i trafikken blandt flere end 2.000 respondenter. Undersøgelsen viser, at der over en periode på ni år har været en positiv udvikling. Flere af de fartglade bilister har nemlig lettet foden en smule fra speederen.
Undersøgelsen (bilisttrackeren) er foretaget for Rådets for Sikker Trafik, og gennemført af analyseinstituttet Plangruppen og Wilke.

I 2013 svarede 39 % af bilisterne, at de meget ofte/ofte eller en gang i mellem kørte 90 km/t. eller mere på veje, hvor man kun måtte køre 80 km/t. I 2022 svarer 22 % af bilisterne, at de har denne adfærd. Der er altså tale om en markant reduktion blandt de bilister, der siger, at de kører for stærkt på landevejene, som er den type vej, hvor flest bliver dræbt.

Vejdirektoratets Hastighedsbarometer: Vejdirektoratets hastighedsmålinger på vejene (Hastighedsbarometeret) viser også, at bilisterne har sænket farten væsentligt på vejene gennem årene - og altså før brændstofpriserne steg voldsomt i år.
I Jylland er det hver fjerde, som i 2016 kørte 90 km/t eller mere på landevejen, som i 2021 har sat hastigheden ned. På øerne er det næsten 29 procent af dem, som tidligere kørte for stærkt, som har reduceret hastigheden.

Kilde. Sikker Trafik.dk
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Biler og Fritid

Nu udvides første stykke af E45 mellem Vejle og Skanderborg
Nu udvides første stykke af E45 mellem Vejle og Skanderborg
Biler og Fritid
Brugte biler har i snit fejl for 4.560 kroner
Brugte biler har i snit fejl for 4.560 kroner
Biler og Fritid
Nye takster og afgifter for bilister i 2024
Nye takster og afgifter for bilister i 2024
Biler og Fritid
Toyota GR Yaris kåret til Årets GTI
Toyota GR Yaris kåret til Årets GTI
Biler og Fritid
Ugens bil fra Toyota
Ugens bil fra Toyota
Biler og Fritid
Så er Årets Biler 2023 på gaden
Så er Årets Biler 2023 på gaden
Biler og Fritid
Sikkerheden halter i varebiler
Sikkerheden halter i varebiler
Biler og Fritid
Livsfarlig kørsel uden baglys på bilen
Livsfarlig kørsel uden baglys på bilen
Biler og Fritid
Nye ladestandere på 61 forskellige lokationer i Randers Kommune
Nye ladestandere på 61 forskellige lokationer i Randers Kommune
Biler og Fritid
Helårsdæk overhaler sommerdæk
Helårsdæk overhaler sommerdæk
Biler og Fritid
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder