Alkoholikere søger hjælp efter jul

27. december 2009
Alkoholikere søger hjælp efter jul

Vi har netop overstået juleaften, 1. og 2. juledag, hvor øl, snaps og rødvin har fyldt godt på frokost og middagsbordene.

Nogle steder er det hyggeligt, men i mange familier ryger der så meget alkohol indenbords, at nogen i familien siger stop.

Det mærker man på behandlingshjemmet Majorgården, der hjælper alkoholikere og deres pårørende.

“Efter jul får vi mange henvendelser. Det er tydeligt, at julen får mange til at sige, at “nu er det nok”,” fortæller behandlingsleder Anne-Margrethe Overgaard til Nyhedsbureauet Newspaq.

Og julen er en svær tid, hvis man har svært ved at styre sit indtag af våde varer, forklarer Henrik Rindom, der er misbrugskonsulent og speciallæge ved Hvidovre Hospital.

“Jul, påske og pinse er alle højtider, hvor det er svært at have et alkoholproblem. Der kommer utrolig meget alkohol på bordet, og det er meget vanskeligt at skulle sidde og føle sig udenfor, når man ikke man være med i drikkelaget, fordi man gerne vil være ædru. Dermed øger højtiden i høg grad risikoen for at man får et tilbagefald,” siger Rindom til Newspaq.

Når procenterne har gjort julen til et mareridt, er det typisk børnene eller ægtefællen, der kontakter behandlingsstedet i Nordsjælland, men det kan også sagtens være alkoholikeren selv.

“Et barn kontakter os for eksempel, hvis barnet har oplevet en jul, der har været et helvede, hvor mor og far ikke har været særlig rare at være sammen med, og hvor julen er blevet ødelagt på grund af for meget alkohol. Der hvor afhængigheden virkelig har fyldt for meget i julen,” siger Anne-Margrethe Overgaard til Newspaq.

Men det er langt fra alle, der vil se i øjnene, de har brug for hjælp.

“Der er en gruppe, som ikke har erkendt, at de har et alkoholproblem. De vil også blive hårdt belastet i julen, fordi hygge i Danmark jo efterhånden blevet indbegrebet med, at der skal alkohol på bordet,” siger Henrik Rindom til Newspaq.

Ifølge Sundhedsstyrelsen drikker 860.000 danskere mere end de anbefalede grænser, som er 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande for kvinder. Samtidig har 585.000 allerede pådraget sig en fysisk eller psykisk skade på grund af alkohol. Og dertil er 140.000 danskere direkte afhængige af alkohol, og er dermed alkoholikere.

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.