Akutlægehelikoptere i genudbud

18. januar 2022
Akutlægehelikoptere i genudbud

Akutlægehelikoptere i genudbud

Af Carina Kondrup

En delkendelse fra Klagenævnet for Udbud påpeger usikkerhed om dele af de udbudsbetingelser, der har indgået i regionernes helikopterudbud. Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning har derfor besluttet at sende akutlægehelikopterne i genudbud.

Det er endnu ikke afgjort, hvem der fremover skal levere akutlægehelikoptere til de danske regioner. Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning har besluttet at gå den sikre vej og sende de fire helikoptere i genudbud. Det sker som konsekvens af den delkendelse, Klagenævnet for Udbud afsagde den 12. januar 2022.

Delkendelsen fastslår, at en klage fra Norsk Luftambulanse ikke har opsættende virkning. Alligevel har Styregruppen besluttet, at man ikke vil indgå kontrakt med franske SAF Helicopteres, som ellers stod til at vinde den nye kontrakt med regionerne, men i stedet lave et genudbud.

– Vi mener, det er den mest ansvarlige beslutning at træffe. Selvom kendelsen ikke giver klagen opsættende virkning, eller indikerer, at der skulle være noget galt med tilbuddet fra SAF Helicopteres, er der elementer i delkendelsen, der sandsynliggør, at en endelig kendelse ikke vil falde ud til vores fordel. Den uvished ønsker vi ikke, og derfor bliver der lavet et genudbud hurtigst muligt, siger formand for Styregruppen, Dorthe Crüger.

Konkret handler det om, at regionerne som led i udbuddet har bedt om flere sideordnede tilbud fra hver tilbudsgiver. Efter Klagenævnets foreløbige vurdering har det ikke været tilstrækkeligt klart, hvordan regionerne ville evaluere de forskellige sideordnede tilbud op mod hinanden i det tilfælde, regionernes foretrukne tilbudsvariant ikke var mulig.

Et genudbud bliver igangsat snarest muligt.

– En meget stor del af det grundlæggende arbejde er allerede udført, og derfor forventer vi, at udbudsrunden vil forløbe over kortere tid denne gang. På baggrund af delkendelsen går vi dog vores samlede udbudsmateriale igennem en ekstra gang for at vurdere, om der er andre udbudstekniske elementer, vi skal forholde os til, siger Dorthe Crüger og fortsætter:

– Samtidig håber vi selvfølgelig, at alle interesserede selskaber vil byde igen, så vi sikrer konkurrence og får mest mulig kvalitet for pengene.