Forbruger
Advarsel til borgere i sydøstlige Randers: Uran fundet i drikkevand fra Floes Vandværk
Randers Kommune har udstedt et øjeblikkeligt forbud mod at drikke vand fra Floes Vandværk, der forsyner 23 husstande i den sydøstlige del af kommunen. En nylig vandprøve har afsløret forhøjede niveauer af uran, hvilket potentielt kan udgøre en sundhedsrisiko.
I prøven, der blev udtaget den 21. marts, blev der målt et uranindhold på 44 mikrogram pr. liter – en koncentration som overstiger både den danske midlertidige grænseværdi på 10 µg/l og EU’s grænseværdi på 30 µg/l.
Forbrugere advares: Drikkevandet må ikke anvendes til indtag
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed kan uranindholdet i denne koncentration have sundhedsskadelige virkninger, særligt med hensyn til nyrernes funktion. Det er vigtigt at bemærke, at de potentielle sundhedsrisici ikke skyldes uranets radioaktive egenskaber, men dets kemiske toksicitet.
Derfor lyder anbefalingen fra kommunen klart:
- Vandet må ikke drikkes eller bruges til madlavning.
- Det er dog fortsat sikkert at bruge vandet til bad, håndvask, tandbørstning, tøjvask og til at skylle madvarer.
Floes Vandværk har oplyst, at man arbejder på at etablere en midlertidig alternativ vandforsyning til de berørte husstande. Der vil komme direkte besked til de berørte borgere om, hvordan forsyningen organiseres.
Ny analysepraksis fører til fund
Det er relativt nyt, at der i Danmark analyseres for uran i drikkevandet. Før juli 2024 var der ingen fast praksis, men siden da har Miljøstyrelsen indført rutinemæssige tests. Den oprindelige danske grænseværdi var 2 µg/l, men denne blev midlertidigt hævet til 10 µg/l i takt med, at myndighederne arbejder på en mere langsigtet vurdering.
Ifølge Randers Kommune skyldes uranen ikke forurening fra industri eller uheld, men at det forekommer naturligt i jordlagene, hvorfra grundvandet hentes. Det betyder, at også andre vandværker potentielt kan blive ramt i fremtiden, og der forventes derfor øget fokus på grundvandsanalyser fremover.
Hvad betyder det for borgerne?
For de berørte husstande i området omkring Floes betyder det en midlertidig omstilling i hverdagen. Kommunen opfordrer til, at borgerne holder sig opdaterede via kommunens hjemmeside og eventuelle direkte meddelelser fra vandværket.
Randers Kommune og Floes Vandværk samarbejder med Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen om en nærmere undersøgelse og håndtering af situationen.
Har du spørgsmål?
Borgerne kan kontakte Randers Kommune direkte for spørgsmål eller bekymringer vedrørende vandkvaliteten. Information vil løbende blive opdateret på www.randers.dk.
Fakta om uran i drikkevand:
- Uran er et tungmetal, der findes naturligt i undergrunden.
- Høje koncentrationer kan påvirke nyrerne ved langvarigt indtag.
- Radioaktiviteten fra uran i dansk grundvand vurderes som lav og udgør ikke en strålingsrisiko.