Alarm 112

Accepterer dom efter dødsulykke: Fem års fængsel for vanvidskørsel

Den 56-årige Michael Egon Jeppesen, der i sommer forårsagede en tragisk dødsulykke på Mariagervej i Randers, har besluttet ikke at anke sin dom på fem års fængsel. Det oplyser hans forsvarer til Ritzau.

Accepterer dom efter dødsulykke: Fem års fængsel for vanvidskørsel
Foto: Rigspolitiet
Af Dinny Eriksen 8. februar 2025

Høj fart og fatale konsekvenser

Den 26. juli sidste år kørte Michael Egon Jeppesen sin BMW IX3 med mindst 121 km/t i en zone, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t. På Mariagervej ramte han op i en forankørende bil, hvori et ungt forældrepar befandt sig. Kollisionen kostede parret livet på stedet og efterlod deres to små børn forældreløse.

Cykelejer greb ind og forhindrede tyveri i Randers SØ

Læs også: Cykelejer greb ind og forhindrede tyveri i Randers SØ

Trodsede lægens kørselsforbud

Det blev hurtigt klart, at Michael Egon Jeppesen, der lider af epilepsi, havde fået et kørselsforbud af sin læge. Alligevel valgte han at køre bil, en beslutning, der fik fatale konsekvenser. I retten forklarede han, at han ofte kørte mellem Randers og Aalborg for at passe sit arbejde, og at han på ulykkesdagen var ude for at handle.

Han nægtede, at han havde fået et epileptisk anfald, men kunne ikke huske ulykken, da han ifølge eget udsagn fik et blackout. Han havde heller ikke informeret sin hustru om kørselsforbuddet, til trods for at det var hendes bil, han kørte i.

Eksperter fastslog epileptisk anfald

Retten lagde vægt på en vurdering fra en speciallæge i neurologi, der konkluderede, at Jeppesen med stor sandsynlighed havde fået et epileptisk anfald, da ulykken skete. Dette blev yderligere underbygget af observationer fra Regionshospitalet Randers, hvor Jeppesen efter ulykken havde lokale trækninger i hånden – et kendt tegn på et epileptisk anfald.

Retten: Bevidst risikoaccept

Under retssagen nægtede Michael Egon Jeppesen sig skyldig i vanvidskørsel og uagtsomt manddrab, men retten fandt ham ansvarlig. Retten vurderede, at han bevidst havde valgt at ignorere de potentielle risici ved at køre bil trods kørselsforbuddet.

  • Det må have stået dig klart, at der var en risiko ved at køre bil på trods af kørselsforbuddet, og derfor må du også have vidst, at du risikerede at være til fare for andre i trafikken, og at du risikerede personskade – og du må have forholdt dig accepterende hertil, sagde retsformand Jacob Svenning Jønsson under domsafsigelsen i Retten i Randers.

Med beslutningen om ikke at anke er dommen på fem års fængsel nu endelig.

Reaktioner i lokalsamfundet

Ulykken har rystet Randers, hvor mange borgere har fulgt sagen tæt. Især spørgsmålet om, hvordan en person med et lægeligt kørselsforbud alligevel kunne færdes i trafikken, har skabt debat om lovgivning og kontrolmekanismer. Flere har udtrykt sympati med de efterladte børn, der nu står uden forældre.

Sagen har også sat fokus på reglerne for epileptikere og bilkørsel samt på, hvordan myndighederne kan sikre, at kørselsforbud bliver respekteret. Det er et emne, der kan få politiske konsekvenser i fremtiden.

For nu står det dog klart, at en tragisk beslutning på en sommeraften i Randers har kostet to menneskeliv – og at føreren nu skal afsone sin straf.

Kilde: Ritzau

Politiet anholder 18-årig – Salgsposer med amfetamin fundet

Læs også: Politiet anholder 18-årig – Salgsposer med amfetamin fundet

Mand fra Kolind er blevet varetægtsfængslet for seksuelle overgreb mod mindreårige

Læs også: Mand fra Kolind er blevet varetægtsfængslet for seksuelle overgreb mod mindreårige

Tilmeld dig vores nyhedsbrev