Nyheder
Kvashegn i Ålum sparer lokale turen til genbrugspladsen
Ålum-borgerne har klart taget kvashegnet til sig. Placeret ved Nørreå, på et område tilhørende Vandmiljø Randers, er hegnet blevet en central del af landsbyen.
Området er allerede udstyret med faciliteter som shelters og bålplads, hvilket tiltrækker både lokale og besøgende. Dette gør det til et ideelt sted for en miljøvenlig løsning som et kvashegn. Initiativet forenkler ikke kun bortskaffelsen af haveaffald, men fremmer også lokalsamfundets samvær og gør stedet til et naturligt mødested.
Bidrag til biodiversiteten
Initiativet er ikke bare praktisk men også gavnligt for biodiversiteten. Grenene i kvashegnet skaber nye levesteder for insekter og andre smådyr. Dette gavner det lokale økosystem og understøtter en rigere natur. Anne Hjortshøj, der leder Landdistriktsudvalget, er begejstret over resultatet:
“Det er virkelig dejligt at opleve, hvor godt borgerne i Ålum har taget mod initiativet. Kvashegnet er jo et godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan understøtte udviklingen af landsbyerne med tiltag, som samtidig gavner biodiversiteten.” forklarer hun. Hun opfordrer andre landsbyer til at overveje lignende løsninger.
Flere kvashegn på vej i Randers-området?
Ud fra de positive erfaringer i Ålum overvejer Randers Kommune at oprette flere kvashegn andre steder. Dette kunne potentielt lette trykket på genbrugspladserne og fremme miljøvenlige praksisser på tværs af kommunen. Kommunen retter sig mod dialog med lokale foreninger, der kunne være interesserede i at etablere sådanne faciliteter.
“Vi vil selvfølgelig altid gerne i dialog om mulige placeringer, hvis der for eksempel er foreninger, som kan se sig selv i et lignende projekt,” fortæller Tommy Schøler-Troelsen, Skov- og landskabsingeniør i Randers Kommune.
Det fælles kvashegn i Ålum er et eksempel på, hvordan lokale kræfter og kommunale initiativer kan arbejde sammen for at skabe bæredygtige løsninger. Dette projekt ser ud til at være starten på mange flere grønne tiltag i Randers og omegn.
LÆS OGSÅ: Elever i Randers bidrager til klimaet med bæredygtige transportvaner