

Åbner ekstraordinært dørene til museets skattekammer
RandersTirsdag 6. september 2022 kl. 08:00

Reolerne bugner af gamle, skrøbelige, mærkværdige, smukke og sjove genstande i Museum Østjyllands del af Fællesmagasinet. Få et sjældent indblik i museets samling af genstande fra det østjyske område, når der er hele to omvisninger den på Fællesmagasinet den 8. september. Det er gratis. Fotokilde: Museum Østjylland |
Af Carina Kondrup
Åbner ekstraordinært dørene til museets skattekammer
Hvis det ikke er en ”once in a lifetime”-oplevelse, så er det i hvert fald tæt på! Museum Østjylland inviterer dig nemlig ekstraordinært på omvisning i det halvhemmelige Fællesmagasin, der bugner af genstande, opmagasineret blandt andre for Museum Østjylland.
Få et unikt indblik i hvilke genstande, museet gemmer på, og hvordan herlighederne opbevares optimalt. Du kan også få svar på spørgsmål, du måtte have om museets arbejde for at bevare de historiske genstande.
Det er gratis, du skal blot huske at tilmelde dig på museets hjemmeside. Bemærk at der er to omvisninger.
Tag på omvisning og få et unikt kig i museets magasiner, torsdag den 8. september 2022 kl. 11 - 12 og kl. 13 - 14.
Mødested: Fællesmagasinet, Lollandsvej 10, 8940 Randers SV.
Gratis. Husk tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”.
Det er overkonservator på Museum Østjylland, Karen Woer, der viser rundt og fortæller på Fællesmagasinet. I ”de hellige haller” opbevarer museet den del af samlingen, der ikke er udstillet i øjeblikket. Men hvad er en museumsgenstand, og hvorfor samler de kulturhistoriske museer på gamle ting?
”Museernes grundlæggende opgave er at indsamle, registrere og bevare genstande, som kan være med til at fortælle Danmarks historie, ” forklarer Karen Woer.
Museerne skal både kunne fortælle historier i dag, men de skal også gemme museumsgenstandene til fremtidige generationer, så de også kender vores fælles fortid. En museumsgenstand er altså en ting, som kan fortælle noget om fortiden, f.eks. om personen, der har brugt den eller om en vigtig begivenhed.
En evig kamp mod tiden
Det er ikke let at bevare en ting til evig tid. Konservatorerne arbejder mod tiden, fordi alle materialer helt naturligt vil nedbrydes over tid.
”En konservators opgave er at sørge for, at museumsgenstandene bevares bedst muligt. Her spiller klimaforholdene i udstillingerne og magasinforholdene en stor rolle, ” fortæller overkonservatoren.
Mange museer kæmper med dårlige magasinforhold, fordi man i gamle dage ikke havde fokus på klimaet og gemte genstandene, hvor der var plads på f.eks. lofter og i kældre.
Fantastiske forhold på Fællesmagasin
Museum Østjylland er så heldig at have et af Danmarks bedste magasiner. I 2008 åbnede Fællesmagasinet for museer i Midt- og Østjylland et museumsmagasin, som museet deler med Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Museum Skanderborg og Den Gamle By.
Fællesmagasinet er et supermoderne lager konstrueret specielt til museumsgenstande. Alt er gennemtænkt i forhold til at minimere nedbrydning af de forskellige materialer. Selve bygningen er et lavenergihus med et naturligt stabilt indeklima og dermed både miljøvenligt og billigt i drift.
”Her opbevarer vi alt fra arkæologiske fund helt tilbage fra stenalderen og nyere tids ting, som faner, både, dokumenter, møbler og alt derimellem. At besøge et museumsmagasin er en fascinerende rejse tilbage i tiden, da museerne gemmer på både smukke, mærkelige og spændende ting fra alle tider, ” fortæller overkonservator Karen Woer, der glæder sig til at fortælle om konservatorernes kamp for at give de unikke museumsgenstande de bedste opbevaringsforhold.
Der bliver på begge omvisninger også tid til at se nærmere på de mange genstande, som ”skattekammeret” indeholder.

Her udnytter en af Museum Østjyllands konservatorer den gode plads på Fællesmagasinet til en prøveoplægning af genstande fra Siamesisk Samling i Ebeltoft. Kig selv nærmere på spændende genstande på omvisningerne på Fællesmagasinet og hør om konservatorernes kamp for at bevare vores fælles kulturarv.
Fotokilde: Museum Østjylland
© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale. |
Randers