Ordene ghetto og parallelsamfund

Mandag 14. maj 2018 kl. 09:43

Ordene ghetto og parallelsamfund
Knud Precht, R. Hougårds Vej 12.b, 8960 Randers SØ.
LÆSERBREV Af Knud Precht, R. Hougårds Vej 12.b, 8960 Randers SØ.

Ordet ghetto stammer fra Venedig, hvor de kristne i 1516 samlede jøderne i et område, de kaldte ”Campo Ghetto”, her opførtes en mur med porte, der blev låst om natten.

I Danmark blev ordet Ghetto anvendt, fra 1880 til begyndelsen af 1. verdenskrig, hvor det centrale København, der var stærkt domineret af jøder, indvandret fra Østeuropa.

Senere nazisternes forfølgelse af jøderne under 2. verdenskrig, i Danmark og det øvrige Europa. Her oprettede man ghettoen i Warszawa, hvor der var interneret 450.000 jøder, der alle døde, enten af sygdom, sult, eller i dødslejre.

I sin nytårstale 2004 brugte statsminister Anders Fogh Rasmussen, ordet ghetto, med baggrund i problemer i større almene boligområder. Efterfølgende nedsatte regeringen et såkaldt ghettoudvalg slet sløret kaldet Programstyrelsen.

I statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale i Folketinget 2010, blev ordet og emnet igen taget op og regeringen lancerede en ghettostrategi. Der blev indført en ghettodefinition i ”Lov om almene boliger”. Integrations-, Udlændige- og Boligministeriet udsendte efterfølgende en liste over danske ghettoområder.

Dagligt i den danske presse ser og hører man ordet ghetto og de talrige tiltag fra regeringens side, som næsten alle partier, mere eller mindre støtter. Det er efterhånden almindeligt, at angribe fremmede nationaliteter og ikke mindst deres religion. Godt pakket ind med anvendelse af ord som f.eks. ”ikke af vestlig herkomst” og ”tilhørende parallelsamfund”, men reelt rettet mod muslimer.

Som bekendt har man religionsfrihed i Danmark, hvilket også omfatter muslimer, islam er et anerkendt trossamfund i Danmark, som alle burde respektere, også politikere. Tidligere var det jøder man gik efter, nu er det muslimer.

Det seneste angreb fra Folketingets side, er et forbud mod at flytte til de, såkaldte, ghettoområder, hvis man er på henholdsvis kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse. Men regeringen siger jo klart, at den politiske aftale er et opgør med parallelsamfund. Og det betyder på godt dansk, et angreb på muslimer. Det er hele tiden ”dem og os”.

Den politiske debat beskæftiger sig ikke meget med de overordnede politikker, men forfalder til dagsordener fyldt med slagordene ”Ghetto og parallelsamfund”. Det er udansk og uværdigt.

Samme tema vil uden tvivl også præge den kommende valgkamp, senest om et år. Jeg håber vælgerne gennemskuer den falske melodi.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

-