-
---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Smalt forlig freder fritidshjem og biblioteker

Tirsdag 17. september 2013 kl. 13:44

Smalt forlig freder fritidshjem og biblioteker

Smalt forlig freder fritidshjem og biblioteker
Jeg er meget glad for, at forligspartierne kan præsentere et økonomisk ansvarligt budget for hele 4-årsperioden., siger borgmester Henning Nyhuus
Tirsdag 17. september 2013 har Socialdemokraterne, Det konservative Folkeparti og løsgænger Erik Poulsen indgået forlig om budget 2014-2017.

Forliget indebærer både investeringer i cykelstier og havnevej, særlig fokus på skolereform, udvikling af landsbyer og Randers Bymidte og fokus på nye innovative måder at løse kommunale opgaver på.

Forliget rummer også besparelser især på administration og indkøb af varer og ydelser. Det har været afgørende for parterne bag forliget, at budgettet var økonomisk ansvarligt og samtidig rummer udviklingstiltag.

”Jeg er meget glad for, at forligspartierne kan præsentere et økonomisk ansvarligt budget for hele 4-årsperioden. Dette budget sikrer, at vi har en fornuftig kassebeholdning i hele perioden. Vores økonomi er fortsat under pres, men det er lykkedes at finde yderligere effektiviseringsmuligheder, ligesom det glæder mig, at vi både har kunnet friholde børne- og skoleområdet, specialskoler og den kollektive trafik. Endvidere har vi bevaret fritidshjemmene og de to biblioteksfilialer,” siger borgmester Henning Jensen Nyhuus, der har ledet budgetforhandlingerne.

Den samlede effekt af de vedtagne besparelser samt nye tiltag medfører en reduktion på 7,9 mio. kr. i 2014 stigende til 33,6 mio. kr. i 2017. På anlægssiden er der udvidelser på 8,3 mio. kr. i 2014 og 4,1 mio. i 2015. Den gennemsnitlige kassebeholdning udgør herefter over 200 mio. kr i 2014 og 2015 og vil være på 140 mio. kr. i 2017.

Samtidig rummer budgetforliget en forudsætning om at finde besparelser gennem nye innovative løsninger, og arbejdet med innovation er allerede i fuld gang i Randers Kommune i tæt samarbejde med medarbejdere, brugere og borgere. Otte konkrete projekter skaber besparelser for 20 mio. kr. i 2015 og frem. Besparelserne indeholder en helt ny tilgang til at løse opgaverne. Samtidig er der i budgettet afsat en innovationspulje på 5 mio. kr. i hvert af årene 2014-2017. Puljen kan bruges til at fremme innovative projekter og ideer, som i sidste ende kan frigøre ressourcer.

Fokus på tryghed for personale
Samlet vil besparelserne og den budgetlagte tilgang i personalet som følge af befolkningsudviklingen i alt medføre en personalenedgang i 2014, der svarer til ca. 11 fuldtidsstillinger. Her har forligsparterne lagt vægt på, at personaletilpasninger sker ved naturlig afgang. Kan det ikke lade sig gøre, er der indført en garanti for, at der ikke kan ske afskedigelser i 2014 på grund af besparelser.

Ny havnevej, fokus på Falbegrunden og cykelstier
Forligspartierne afsætter yderligere 5 mio. kr. til en ny adgangsvej til havnen fra det nye motorvejshængsel, som staten og havnen forventes at bidrage til. Adgangsvejen skal lette trafikken til og fra en stadig mere travl havn. Adgangsvejen hænger sammen med Randers byråds beslutning om en gradvis udflytning af havnen til øst for den nuværende sydhavn. Forligspartierne vil tage initiativ til at sikre, at dette arbejde sættes i gang så snart den statslige støtte til projektet er afklaret.

Forligspartierne afsætter 3 mio. kr. til grundkapital i almene boliger på Falbegrunden i 2015. Det er forligspartiernes ønske, at der på grunden både bliver bygget private lejligheder og støttet byggeri.

Endvidere afsætter forligspartierne 3 mio. kr. i 2014 og 1 mio. kr. i 2015 går til at udbygge cykelstinettet, sådan at Randers Kommune kan fastholde sin stærke position som cykelkommune.

Sikkerhedsnet under folkeskolereformen
Forligspartierne ønsker at skabe et økonomiske sikkerhedsnet under skolereformen, således at det i højere grad bliver muligt at fokusere på en succesfuld implementering af det faglige indhold i reformen. På den baggrund har forligspartierne afsat en pulje på 10 mio. kr. i 2014 til at sikre reformen.

Mere fokus på landsbyer
I 2013 har Randers kommune arbejdet med en række tiltag for landsbyer herunder udviklingsplaner. Der afsættes 1 mio. kr. i både 2014 og 2015 til at støtte projekter, som kan udvikle landsbylivet. Puljen udmøntes af forligspartierne. Bestyrelsen i LAG ønsker at fortsætte sit virke indtil LAG systemet er afklaret. Derfor afsætter forligspartierne 1 mio. kr. til at støtte LAG Randers i 2013. Samtidig kan LAG Randers disponere over 564.000 kr. som fortsat er i puljen. Puljens anvendelse sker i samarbejde med Erhvervsudvalget.

Flere penge til at tiltrække større arrangementer
Eventpuljen i Randers får yderligere 0,5 mio. kr. i 2014 og 2015, 0,8 mio. kr. i 2016 og 1 mio. kr. i 2017 og frem for at styrke muligheden for at tiltrække større arrangementer til Randers.

Fokus på aktiv midtby
For at styrke forretningslivet i Randers midtby og styrke et aktivt byliv ophører opkrævningen af afgifter for udeservering og vareudstillingsarealer for restaurationer og forretninger. Det svarer til en mistet indtægt på 500.000 kr. årligt. Dog opkræves afgiften i forbindelse med RandersUgen for at sikre begivenhedens økonomiske grundlag. Herudover ønsker forligspartierne at gøre det nemmere og mere attraktivt at parkere. Derfor vil der som et et-årigt forsøg blive indført gratis parkering på parkeringspladserne på Østervold.

Et godt erhvervsklima i Randers
Forligspartierne ønsker at sikre beskæftigelse og udvikling ved blandt andet at arbejde for et godt erhvervsklima i Randers. Som en erhvervsvenlig kommune, er det vigtigt, at Randers har et godt og velfungerende samarbejde med både nuværende og kommende virksomheder. Randers Kommunes skal sikre en dynamisk indsats i forhold til iværksættere og videreudvikle sit tilbud med hensyn til rådgivning og vejledning. Forligspartierne ønsker i den kommende tid drøftelser med det lokale erhvervsliv om en kombination af lettelser af erhvervslivets skatter og afgifter og et forpligtende samarbejde om, at flere skal i arbejde i stedet for at få offentlig forsørgelse.

Sociale klausuler
I forligsteksten har forligspartierne valgt at indskrive betingelser, som skal sikre, at kommunens kontrakter og udbud i videst muligt omfang bliver udført på overenskomstvilkår. Det gælder også for underleverandørerne. Forligspartierne ønsker også , at eksterne leverandører iagttager et socialt ansvar, når der udføres opgaver for Randers Kommune.

* Budgetforliget bliver formelt vedtaget ved 2. behandling i byrådet den 10. oktober 2013.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

-
Forside

Baggårdsjazz på Hotel Randers
Baggårdsjazz på Hotel Randers
Forside
Nyt tiltag - Jazz i gården.
39 procent af danskerne undlader at melde sig syge fra arbejde
39 procent af danskerne undlader at melde sig syge fra arbejde
Forside
Du kender sikkert situationen: næsen løber, hovedet er tungt—og egentlig burde du nok bruge dagen i sengen.
Flere danskere stemmer blankt
Flere danskere stemmer blankt
Forside
Blanke stemmer udgør kun knap 1 pct. af de afgivne stemmer, men har været stigende de sidste tre folketingsvalg.
Så er der afgang!
Så er der afgang!
Forside
Veteranbanen & Trekantruten klar til sæsonstart.
Slut med papirbilletter i parkeringsautomaterne
Slut med papirbilletter i parkeringsautomaterne
Forside
Fra onsdag den 27. maj bliver det lettere at parkere på de kommunale parkeringspladser i Randers.
Så er det tid til at genopdage middelalderbyen Randers!
Så er det tid til at genopdage middelalderbyen Randers!
Forside
En stemningsfuld bykerne har masser af mennesker og liv.
Medier har stor indflydelse på mødres viden om HPV
Medier har stor indflydelse på mødres viden om HPV
Forside
En ny undersøgelse fra Regionshospitalet Randers.
Tag til Åbent Hus hos VIA på Campus Randers
Tag til Åbent Hus hos VIA på Campus Randers
Forside
Mandag den 3. juni holder Campus Randers Åbent Hus.
ELRO dage hos Randers Modelflyveklub
ELRO dage hos Randers Modelflyveklub
Forside
Randers Modelflyveklub fortæller:
FNs 17 Verdensmål har banet vejen til Randers City
FNs 17 Verdensmål har banet vejen til Randers City
Forside
Lørdag d. 1. juni kl. 10-14 kan man på Rådhustorvet i Randers City få et unikt indblik i ét af de 17 verdensmål.
Klik venligst


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld