Klik venligst
-Klik venligst--

Del på Facebook   Print siden

Fire ambitiøse byggeprojekter hædret i forbindelse med Arkitekturprisen 2019

Forside
Fredag 11. oktober 2019 kl. 08:00

Fire ambitiøse byggeprojekter hædret i forbindelse med Arkitekturprisen 2019
Huset Nyvang - Se de 3 andre i bunden af artiklen


Randers Kommune har netop uddelt Arkitekturprisen 2019 til byggerier opført i perioden 2017-2018.
Der blev givet præmieringer til Huset Nyvang og ByNaturrummet Myretuen samt rosende omtale til det nye sakristi ved Sct. Mortens kirke og ombygningen af Søren Møllers Gade 2. Priserne blev overrakt i form af diplomer og plaketter ved et arrangement i Remisen.

Randers Kommune uddeler hvert andet år en arkitekturpris for at sætte fokus på og anerkende god arkitektur i kommunen. Prisen kan gå til projekter inden for arkitektur, bevaring, bebyggelsesplaner, landskabsarkitektur, byrum og inventar. Der gives både præmieringer og særlig ros, og de præmierede værker modtager en plakette til at sætte på bygningen. Projekterne vurderes af en dommerkomité, som både består af arkitekt-fagdommere og af medlemmer af miljø- og teknikudvalget.

Huset Nyvang
Demensplejehjemmet Huset Nyvang modtog aftenens første præmiering. Det er Friis og Moltke der står bag projektet med Randers Kommune som bygherre. I forbindelse med præmieringen udtalte dommerkomiteen:

"Huset Nyvang er langt mere end et hus, men udgør en hel lille by i sig selv, hvor der er lagt vægt på at skabe genkendelige hverdagsrum, som tillader beboerne at bruge "byen" på samme vis som alle andre.

Fire boligafsnit er grupperet omkring fælleskøkkener og opholdsrum med varierende og genkendelige gårdhaver og indgangspartier som orienteringshjælp. Et samlende fælleshus med faciliteter for besøgende og personale danner overgangen til børnehaven, sådan at beboere og børn kan mødes og få glæde af hinandens områder og tilstedeværelse.

Boafsnittenes arkitektur i tegl og træ er underspillet, men gedigen og velproportioneret, sådan at der er plads til både fællesskab og privathed, og de enkelte bygningskroppe opleves som klassisk boligarkitektur snarere end som en stor institution.

Fælleshuset har sin egen karakter og rummer velbelyste opholdsrum, arbejdsområder og små butikker der sammen med det grønne landskabs stier, rundgange, små pladser og nicher fuldender oplevelsen af "landsbyen" Nyvang.

Huset Nyvang tildeles prisen for denne konsekvente helhed, hvor de enkelte bygninger spiller en underordnet rolle i det, der tilsammen bliver et kvalificeret og humant bud på hvordan en institution også kan se ud."

ByNaturrummet Myretuen
Aftenens anden præmiering gik til Myretuen, som er opstået via et partnerskab mellem Naturstyrelsen Kronjylland, Randers Kommune, Bysekretariatet og Randers Produktionshøjskole. Projektet er opført af lokale håndværkere og med deltagelse af unge fra Randers Produktionshøjskole. Arkitekterne, der står bag projektet, er LETH & GORI samt Elkiær og Ebbeskov Arkitekter. Dommerkomiteen udtalte følgende:

"Myretuen præmieres for sit markante og dog fint afdæmpede arkitektoniske formsprog, der formår at gøre opmærksom på sig selv uden at konkurrere med den natur, som bygningen placerer sig i.

Materialevalget er primært og velvalgt træ, der tilfører en robust og varm karakter til bygningen ude såvel som inde. To sidde-trapper - én inde og én ude - favner og indrammer bygningens store rum, der flot åbner sig med store vinduespartier mod naturen. Som et særligt formgivende element er de store vinduer udført med dybe træreoler, der som sættekasser kan indtages og udsmykkes med små fangster og kreationer lavet af besøgende. På den måde er bygningen i evig forandring og udsmykningen vil følge aktiviteterne i Myretuen og årstidernes gang.

Den lille bygning opleves imødekommende for besøgende i alle aldersgrupper, og sammen med stisystemer i træ, der peger ud i naturen, siddetrapperne og en række mindre elementer inviterer den til leg, læring og aktivitet på kanten af naturen. Her er der plads til samvær for de mange samtidig med fordybelse for de få i naturens store kredsløb og små mirakler.

Myretuen er udført af elever fra Randers Produktionshøjskole, med støtte fra en række fonde, som et yderst relevant studieprojekt og fremhæves desuden for sin sociale styrke; bygningen er således åben for brug hele året, og er et fint lille arnested for menneskers samvær på tværs af aldre og baggrund."

Det nye sakristi til Sct. Mortens Kirke
Dommerkomiteens ros gik til det nye sakristi til Sct. Mortens Kirke. Vilhelmsen, Marxen og Bech-Jensen har været arkitekter på projektet, som særligt fik ros for bearbejdningen af interiøret i koblingen til den eksisterende kirkebygning.

"Det nye sakristi til Sct. Mortens Kirke skal fremhæves for sine fine interiører, hvor kirkens historiske murværk, konstruktioner og rester af kalkmalerier på overbevisende vis danner stemningen i varme og veldetaljerede rum.

Med få, gedigne materialer og en nænsom tilnærmelse til kirkemurens smukke patina danner det nye sakristi en afbalanceret kontrast mellem det nutidige og det historiske og samtidigt gode faciliteter til menighedsrådet.

I sit ydre fremstår bygningen enkel og nok tilpasset kirkens store teglvolumen og blytage i respekt for den oprindelige tilbygning den erstatter, men mindre afklaret i sin detaljering og sammenhæng med det historiske murværks tyngde end i det raffinerede indre."

Søren Møllers Gade 2
Ombygningen af Søren Møllers Gade 2 modtog ligeledes dommerkomiteens ros. Bag projektet står bygherre Ole Gundersen, Lej og bo Aps samt arkitekt Andreas Ravn. Dommerkomiteen udtalte følgende:

"Transformationen af kommuneskolen fra 1900 skal fremhæves for bygherrens og arkitektens evne og vilje til at omsætte rum og funktioner fra en anden tid til vellykkede og rumlige boliger.

Transformationen finder sin tydelige inspiration i bygningens iboende karakter og kvaliteter, hvor stærke oprindelige arkitektoniske elementer tillades at finde deres nye form i den nye brug. Således ses den oprindelige trappe og skolegangen som markante rumlige elementer, der bidrager til oplevelsen af at boligerne er noget ganske særligt.

Selv nye elementer, som altanerne, føjes nænsomt til uden at kompromittere bygningens oprindelige udtryk. Kombineret med en gavmild rumhøjde og store vinduespartier skaber dette velbelyste og karakterfulde boliger, hvor historien går flot i spænd med moderne boligbehov."MyreturenDet nye sakristi til Sct. Mortens KirkeSøren Møllers Gade 2


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Idræt om dagen i Spentrup IF
Idræt om dagen i Spentrup IF
Forside
Mandag den 21. oktober 2019 åbner et nyt motionstilbud i Spentrup Hallerne.
Randers-optiker tilbyder gratis synstest
Randers-optiker tilbyder gratis synstest
Forside
Louis Nielsen i Randers tilbyder gratis synstest med sundhedstjek til og med den 2. november.
Roadtrip i efterårsferien: 5 perler i den danske natur, der er værd at køre efter
Roadtrip i efterårsferien: 5 perler i den danske natur, der er værd at køre efter
Forside
Efterårsferien er en god mulighed for at opleve nogle af de naturskønne områder i Danmark, man ikke får set i hverdagen.
Foredrag om storpolitik og jernudvinding for 2000 år siden
Foredrag om storpolitik og jernudvinding for 2000 år siden
Forside
Randersegnens Amatørarkæologer har inviteret arkæolog Martin Winther Olsen fra Museum Midtjylland til at fortælle om et usædvanligt fund af
Lang vej til studiet får flere til droppe ud
Lang vej til studiet får flere til droppe ud
Forside
Studerende i Aarhus med mere end 12 kilometer mellem hjem og uddannelse springer i højere grad fra deres uddannelse, end studerende der bor tættere på.
Nordbyens hoptimister sprang ind i ferien
Nordbyens hoptimister sprang ind i ferien
Forside
Børnene fra Jennumparkens fritidshjem i Randers havde en herlig hoppelandsoplevelse, inden de gik på efterårsferie.
Tre elever gik i skoletiden: Skolen ændre praksis
Tre elever gik i skoletiden: Skolen ændre praksis
Forside
For en uge siden blev et hold forældre udsat for en oplevelse, alle forældre frygter. De havde sendt deres børn i skole, og pludselig var der ingen, der vidste, hvor de var.
Djurslands Bank i Randers donerer 17.000 kroner til et godt formål
Djurslands Bank i Randers donerer 17.000 kroner til et godt formål
Forside
Som vinder af CSR-mesterskaberne, der for første gang blev afholdt i år i Randers Festuge, donerer Djurslands Bank, på vegne af i alt 17
Haveejer: Bevar nedfaldne blade og red biodiversiteten
Haveejer: Bevar nedfaldne blade og red biodiversiteten
Forside
Efterår betyder nedfaldne blade og kviste i de danske haver.
Sammensæt din fødselsforberedelse på Regionshospitalet Randers
Sammensæt din fødselsforberedelse på Regionshospitalet Randers
Forside
Par, der venter første barn, kan nu selv sammensætte deres fødselsforberedelse på Regionshospitalet Randers.
Klik venligst


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld