Klik venligst
-Klik venligst-Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Stor tilstrømning til FVU-undervisning på Sprogcenter Randers

Forside
Torsdag 15. august 2019 kl. 08:00

Stor tilstrømning til FVU-undervisning på Sprogcenter Randers

Sprogcenter Randers har udbudt Forberedende Voksenundervisning (FVU) siden efteråret 2018, og tilbuddet har mødt stor interesse fra sprogcentrets
kursister, som ser den supplerende FVU-undervisning som en kærkommen mulighed for at opnå bedre læse- og skrivekompetencer på dansk.

Af Hanne Haahr Jensen, souschef, Sprogcenter Randers
Sprogcenter Randers valgte i 2018 at søge driftsoverenskomst på FVU-undervisning, og tilbuddet om FVU-undervisning har været meget eftertragtet siden opstarten i efteråret 2018.

50 af sprogcentrets kursister valgte i efteråret 2018 at supplere undervisningen i dansk som andetsprog med en dag med FVU-undervisning, og i 2019 er yderligere ca. 50 kursister startet til FVU-undervisning.

FVU-tilbuddet opleves som et meget kvalificeret supplement til undervisningen i dansk som andetsprog, og tilbuddet kan også benyttes af tosprogede borgere, der f.eks. ikke længere har danskuddannelsesret. Da FVU-tilbuddet har vist sig at være så populært blandt sprogcenterets kursister og tosprogede borgere i Randers Kommune, forventer sprogcenteret yderligere vækst i antallet af FVU-kursister.

"Det gør din verden lidt større"
Jacqueline Van Ham Albers fra Holland, som startede til FVU på sprogcentret i september 2018, er meget tilfreds med FVU-undervisningen.

"Jeg vil gerne gå til FVU-undervisningen for at lære mere grammatik og få et større ordforråd, for jeg mangler ord på dansk", fortæller hun.

"Stavning er desuden meget svært, for dansk er ikke lydret, så det er meget vigtigt, at man lærer at forstå sammenhængen mellem skrift og tale", fortsætter Jacqueline, som synes, at FVU-undervisningen også giver hende en masse i forhold til at blive god til at skrive dansk.

Hun synes, at FVU-undervisningen kommer rundt om mange interessante emner og temaer fra det virkelige liv.

"Det gør din verden lidt større", siger Jacqueline med et smil, og fortsætter:

"Emnerne er gode til at skabe diskussion på holdet, og det er spændende at høre, hvad de andre kursister mener og tænker."

Susanne Skovbo Sørensen, der er FVU-koordinator og underviser i dansk som andetsprog og FVU på Sprogcenter Randers oplever også, at de udenlandske kursister i FVU-undervisningen får et rigtig godt supplement til undervisningen i dansk som andetsprog.

"I FVU-undervisningen kan kursisterne arbejde med at udvide og konsolidere det ordforråd, de allerede har på dansk, og de lærer mere om danske staveregler og skrivning. Kursisterne er meget motiverede, fordi de kan mærke, at FVU-undervisningen giver dem mulighed for at forbedre deres læse- og skrivekompetencer på dansk", siger Susanne Skovbo Sørensen.

Anerkendt undervisningstilbud
Forberedende Voksen Undervisning (FVU) blev oprettet som landsdækkende tilbud til borgere med mangelfulde læse- og skrivekompetencer for ca. 15 år siden. Tilbuddet var i udgangspunktet målrettet etniske danskere med læse- og skrivevanskeligheder, men det viste sig ret tidligt, at også danskere med anden etnisk baggrund kunne profitere af et FVU-tilbud.

FVU-undervisning er et særdeles fleksibelt, statsfinansieret undervisningstilbud, som kan tilrettelægges i overensstemmelse med deltagernes behov ift. det tidsmæssige omfang, sted og indhold.

FVU er derfor blevet et anerkendt undervisningstilbud på virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som ønsker at give medarbejdere/kursister med mangelfulde læse og skrivekompetencer en opkvalificering - da al erfaring viser, at gode læse- og skrivekompetencer er væsentlige forudsætninger for at lykkes i uddannelse og på arbejdsmarkedet i et højteknologisk videnssamfund.

FVU-uddannelse åbner døre
FVU-dansk består af niveauerne FVU-start, samt FVU trin 1 - 4. Ud over tilbud om FVU-læsning og skrivning, tilbyder Sprogcenter Randers også undervisning i FVU-matematik trin 1 og 2. Efter hvert trin har kursisterne mulighed for at blive testet til en trinprøve.

FVU-prøver giver i lighed med prøver i dansk som andetsprog adgang til en række rettigheder: bl.a. integrationsbonus, optag på uddannelser og statsborgerskab.

Hvis kursisterne ikke når sluttrinnet for FVU-uddannelse i den periode, de modtager undervisning på sprogcentret i Randers, vil de kunne fortsætte deres FVU-uddannelse enten på sprogcentret eller på andre uddannelsesinstitutioner i Randers (VUC, Daghøjskolen) efter endt danskuddannelse.


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Forside
Ved at skifte til mere bæredygtigt brændstof som electrofuels, foretage
Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Forside
På søndag stiller vi igen uret en time tilbage, og med vintertiden bliver de lyse dage erstattet med mørke eftermiddage og tidlige aftener.
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Forside
Kom og oplev nutidig Færøsk naturfortolkning i topklasse. Birgit Kirke præsenterer sine seneste fantastiske værker i Galleri Aadalen.
Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet
Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet
Forside
Danske børn og unge udsættes i stigende grad for it-relateret kriminalitet som grooming, misbrug af passwords og uønsket deling af billeder.
Randers Kommune har Danmarks bedste demensvenlige transporttilbud
Randers Kommune har Danmarks bedste demensvenlige transporttilbud
Forside
Randers Kommune fik ved deltagelsen i Demensalliancens topmøde et stort skulderklap for sine demensvenlige tiltag.
Udstilling i Helligåndshuset
Udstilling i Helligåndshuset
Forside
Åbningsdagene er fra torsdag den 31. oktober til og med lørdag den 2. november.


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld