-
---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Stor tilstrømning til FVU-undervisning på Sprogcenter Randers

Forside
Torsdag 15. august 2019 kl. 08:00

Stor tilstrømning til FVU-undervisning på Sprogcenter Randers

Sprogcenter Randers har udbudt Forberedende Voksenundervisning (FVU) siden efteråret 2018, og tilbuddet har mødt stor interesse fra sprogcentrets
kursister, som ser den supplerende FVU-undervisning som en kærkommen mulighed for at opnå bedre læse- og skrivekompetencer på dansk.

Af Hanne Haahr Jensen, souschef, Sprogcenter Randers
Sprogcenter Randers valgte i 2018 at søge driftsoverenskomst på FVU-undervisning, og tilbuddet om FVU-undervisning har været meget eftertragtet siden opstarten i efteråret 2018.

50 af sprogcentrets kursister valgte i efteråret 2018 at supplere undervisningen i dansk som andetsprog med en dag med FVU-undervisning, og i 2019 er yderligere ca. 50 kursister startet til FVU-undervisning.

FVU-tilbuddet opleves som et meget kvalificeret supplement til undervisningen i dansk som andetsprog, og tilbuddet kan også benyttes af tosprogede borgere, der f.eks. ikke længere har danskuddannelsesret. Da FVU-tilbuddet har vist sig at være så populært blandt sprogcenterets kursister og tosprogede borgere i Randers Kommune, forventer sprogcenteret yderligere vækst i antallet af FVU-kursister.

"Det gør din verden lidt større"
Jacqueline Van Ham Albers fra Holland, som startede til FVU på sprogcentret i september 2018, er meget tilfreds med FVU-undervisningen.

"Jeg vil gerne gå til FVU-undervisningen for at lære mere grammatik og få et større ordforråd, for jeg mangler ord på dansk", fortæller hun.

"Stavning er desuden meget svært, for dansk er ikke lydret, så det er meget vigtigt, at man lærer at forstå sammenhængen mellem skrift og tale", fortsætter Jacqueline, som synes, at FVU-undervisningen også giver hende en masse i forhold til at blive god til at skrive dansk.

Hun synes, at FVU-undervisningen kommer rundt om mange interessante emner og temaer fra det virkelige liv.

"Det gør din verden lidt større", siger Jacqueline med et smil, og fortsætter:

"Emnerne er gode til at skabe diskussion på holdet, og det er spændende at høre, hvad de andre kursister mener og tænker."

Susanne Skovbo Sørensen, der er FVU-koordinator og underviser i dansk som andetsprog og FVU på Sprogcenter Randers oplever også, at de udenlandske kursister i FVU-undervisningen får et rigtig godt supplement til undervisningen i dansk som andetsprog.

"I FVU-undervisningen kan kursisterne arbejde med at udvide og konsolidere det ordforråd, de allerede har på dansk, og de lærer mere om danske staveregler og skrivning. Kursisterne er meget motiverede, fordi de kan mærke, at FVU-undervisningen giver dem mulighed for at forbedre deres læse- og skrivekompetencer på dansk", siger Susanne Skovbo Sørensen.

Anerkendt undervisningstilbud
Forberedende Voksen Undervisning (FVU) blev oprettet som landsdækkende tilbud til borgere med mangelfulde læse- og skrivekompetencer for ca. 15 år siden. Tilbuddet var i udgangspunktet målrettet etniske danskere med læse- og skrivevanskeligheder, men det viste sig ret tidligt, at også danskere med anden etnisk baggrund kunne profitere af et FVU-tilbud.

FVU-undervisning er et særdeles fleksibelt, statsfinansieret undervisningstilbud, som kan tilrettelægges i overensstemmelse med deltagernes behov ift. det tidsmæssige omfang, sted og indhold.

FVU er derfor blevet et anerkendt undervisningstilbud på virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som ønsker at give medarbejdere/kursister med mangelfulde læse og skrivekompetencer en opkvalificering - da al erfaring viser, at gode læse- og skrivekompetencer er væsentlige forudsætninger for at lykkes i uddannelse og på arbejdsmarkedet i et højteknologisk videnssamfund.

FVU-uddannelse åbner døre
FVU-dansk består af niveauerne FVU-start, samt FVU trin 1 - 4. Ud over tilbud om FVU-læsning og skrivning, tilbyder Sprogcenter Randers også undervisning i FVU-matematik trin 1 og 2. Efter hvert trin har kursisterne mulighed for at blive testet til en trinprøve.

FVU-prøver giver i lighed med prøver i dansk som andetsprog adgang til en række rettigheder: bl.a. integrationsbonus, optag på uddannelser og statsborgerskab.

Hvis kursisterne ikke når sluttrinnet for FVU-uddannelse i den periode, de modtager undervisning på sprogcentret i Randers, vil de kunne fortsætte deres FVU-uddannelse enten på sprogcentret eller på andre uddannelsesinstitutioner i Randers (VUC, Daghøjskolen) efter endt danskuddannelse.


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Forside
Ældrecentret Thors Bakke åbnede fredag d.16. august dørene for en ny sundhedsklinik, som borgerne på ældrecentret har mulighed for at besøge på daglig basis.
Duftende sunde haverose hitter
Duftende sunde haverose hitter
Forside
Roser skal være smukke, men sundhed er mindst ligeså vigtigt. En skøn duft kombineret med sundhed er det rene guf for haveejeren.
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Forside
Siden 2008 er afstanden til skole for nye folkeskoleelever blevet længere i kommunerne uden for de store byer.
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Forside
Borgerfinansierede købmænd er et nyttigt værktøj til at sikre landsbyernes dagligvarebutikker, lyder det fra flere kanter.
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Forside
Killingesæsonen for 2019 har vist sig at overgå alle forrige sæsoner så længe Dyrenes Beskyttelses internater har eksisteret.
Småøer på charmeoffensiv
Småøer på charmeoffensiv
Forside
Nye reklamevideoer fra Mandø, Fejø, Aarø, Orø, Anholt og Fur skal få flere turister til at tage på ø-hop med Ø-passet.
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Forside
De danske konkurrencemyndigheder og Finanstilsynet i Luxembourg, CSSF, har nu godkendt salget af 75 % af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest Holdings SE.
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Forside
Ønsker du at se dit barns sundhedsdata? Få overblik over, hvad du kan og ikke kan, når det handler om at se dit barns sundhedsdata.
Varmepumper hitter hos boligejerne
Varmepumper hitter hos boligejerne
Forside
På bare otte år er antallet af boliger og sommerhuse, der bliver opvarmet med en varmepumpe, steget fra 21.000 til 81.000.
Find friluftsliv i dit lokalområde
Find friluftsliv i dit lokalområde
Forside
Et nyt, interaktivt kort fra Friluftsrådet viser, hvilke muligheder der findes for at dyrke friluftsliv i fællesskab med andre i dit lokalområde.
-


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld