-
--Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

Tværfaglig indsats hjælper patienter tilbage til livet

Forside
Torsdag 15. august 2019 kl. 07:00

Tværfaglig indsats hjælper patienter tilbage til livet

Når en person får en hjerneskade som følge af sygdom eller ulykke, sætter personalet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter ind med en tværfaglig højt specialiseret behandling og genoptræning.

Nogle patienter har udsigt til at skulle have døgnovervågning resten af livet, når de bliver indlagt på Hammel Neurocenter. Den udsigt har de, fordi de kommer til neurocentret med et indopereret rør i halsen – en såkaldt cuffet tube.

Tuben er en helt nødvendig livsline for patienterne i forbindelse med deres hjerneskade, fordi de ikke selv kan sikre frie luftveje mod spyt og føde og derfor heller ikke kan spise. Tuben er patientens eneste luftkanal, og patienter med en tube i halsen har brug for hjælp og overvågning døgnet rundt.

Det kan være svært at få genoptrænet patienter med en cuffet tube, så de selv kan trække vejret og indtage mad og væske sikkert og naturligt igen. Det kræver tid og en intensiv tværfaglig indsats, hvor både læger, sygeplejersker, terapeuter og logopæder byder ind og samarbejder hele vejen i patienternes forløb. Og netop tværfagligheden er en af Hammel Neurocenters helt særlige karakteristika.

Livet blev ændret på Hammel Neurocenter

En af de patienter, der har oplevet at få en tube i halsen efter at have fået en hjerneskade udtaler i en undersøgelse følgende:

- Uden tuben i halsen havde jeg været død. Jeg kunne ikke snakke, spise og gøre mig forståelig med tuben i halsen. Jeg kunne kun kommunikere ved at pege eller skrive på min iPad. Hele familien var i krise. Det var ikke kun mig. Når jeg skulle ud at gå, da jeg havde tuben i halsen, så skulle jeg altid have udstyr, trykmåler og to portioner ilt med. Jeg tænkte på, om jeg nogensinde kom af med den, og om jeg kunne lære at snakke igen.

- Livet blev ændret, da jeg var på Hammel Neurocenter og fik tuben ud igen. Nu kan jeg bare gå ud uden alt mit udstyr, fordi jeg har fået tuben ud af halsen. Det er helt fantastisk. Det, der er årsag til, at jeg er kommet så langt og har fået tuben væk, er det tværfaglige team på neurocentret. Hvis de ikke havde skubbet på, så var jeg ikke kommet så langt og havde været her i dag uden tuben, lyder det fra patienten.

Patienterne kræver særlig overvågning og tværfaglig rehabilitering

Ifølge ledende ergoterapeut Mette Skjærbæk Svane fra Hammel Neurocenter er tid og tryghed afgørende faktorer i forhold til, at patienterne kommer af med tuben. På neurocentret arbejder personalet ud fra en tilgang, hvor patienter og pårørende bliver inddraget i forløbet, så alle arbejder mod de samme mål på et fagligt såvel som menneskeligt plan.

På Hammel Neurocenter sætter personalet ind med en intensiv overvågning af forskellige parametre og en koordineret tværfaglig tilgang til genoptræningen. Og indsatsen bar altså også frugt i førnævnte tilfælde, og patienten er i dag udskrevet fra hospitalet.

- Da den omtalte patient blev indlagt her hos os, var hun stillet i udsigt, at hun potentielt skulle have tuben i halsen resten af livet. Vi har et ansvar for at vurdere på både de etiske og samfundsøkonomiske aspekter, og i dette tilfælde må man jo sige, at det er indsatsen værd at bruge kræfter på at hjælpe patienterne af med deres tube, så de af sikkerhedsmæssige hensyn ikke behøver en livslang overvågning, siger Mette Skjærbæk Svane.

- Samtidig er det vigtigt at understrege, at vi selvfølgelig ikke holder længere tid på patienterne end højst nødvendigt. Men vi har et ansvar for at hjælpe patienterne bedst muligt videre, idet vi tilbyder neurorehabilitering på højt specialiseret niveau og har en landsdelsfunktion som sådan, fortsætter Mette Skjærbæk Svane.

Hun understreger, at neurocentret arbejder ud fra at yde målrettede og tidsestimerede forløb. Indholdet i et rehabiliteringsforløb består af en række tværfaglige koordinerede ydelser, der stiler mod, at patienterne opnår et så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt.© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Forside
Ældrecentret Thors Bakke åbnede fredag d.16. august dørene for en ny sundhedsklinik, som borgerne på ældrecentret har mulighed for at besøge på daglig basis.
Duftende sunde haverose hitter
Duftende sunde haverose hitter
Forside
Roser skal være smukke, men sundhed er mindst ligeså vigtigt. En skøn duft kombineret med sundhed er det rene guf for haveejeren.
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Forside
Siden 2008 er afstanden til skole for nye folkeskoleelever blevet længere i kommunerne uden for de store byer.
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Fremtidens landsbykøbmand er borgerfinansieret
Forside
Borgerfinansierede købmænd er et nyttigt værktøj til at sikre landsbyernes dagligvarebutikker, lyder det fra flere kanter.
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Katterekord: Internater er ved at sprænge rammerne
Forside
Killingesæsonen for 2019 har vist sig at overgå alle forrige sæsoner så længe Dyrenes Beskyttelses internater har eksisteret.
Småøer på charmeoffensiv
Småøer på charmeoffensiv
Forside
Nye reklamevideoer fra Mandø, Fejø, Aarø, Orø, Anholt og Fur skal få flere turister til at tage på ø-hop med Ø-passet.
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Salget af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest er godkendt
Forside
De danske konkurrencemyndigheder og Finanstilsynet i Luxembourg, CSSF, har nu godkendt salget af 75 % af Danske Andelskassers Banks aktier i Sparinvest Holdings SE.
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Få overblik over dit barns sundhedsdata
Forside
Ønsker du at se dit barns sundhedsdata? Få overblik over, hvad du kan og ikke kan, når det handler om at se dit barns sundhedsdata.
Varmepumper hitter hos boligejerne
Varmepumper hitter hos boligejerne
Forside
På bare otte år er antallet af boliger og sommerhuse, der bliver opvarmet med en varmepumpe, steget fra 21.000 til 81.000.
Find friluftsliv i dit lokalområde
Find friluftsliv i dit lokalområde
Forside
Et nyt, interaktivt kort fra Friluftsrådet viser, hvilke muligheder der findes for at dyrke friluftsliv i fællesskab med andre i dit lokalområde.
-


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld