Klik venligst
---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Regionshospitalet Randers har nedbragt deres madspild

Forside
Fredag 14. juni 2019 kl. 15:00

Regionshospitalet Randers har nedbragt deres madspild

Nyt initiativ nedbringer madspild i storkøkkener.


Hvert år smides 60.000 tons mad i skraldespanden i danske storkøkkener og restauranter. Det vil Arla Pro ændre på. Derfor har fødevarekoncernen taget initiativ til en bæredygtighedsworkshop, hvor personalet i de danske storkøkkener undervises i nye, bæredygtige vaner. Et af de storkøkkener, som allerede har deltaget i workshoppen, er Regionshospitalet Randers, der nu planlægger og udnytter alle råvarer bedre.

Tusindvis af danskere bespises hver dag på hospitaler, kantiner, daginstitutioner og plejehjem, hvor maden tilberedes i storkøkkener. Det er dog ikke alt mad, som ender i folks maver. Madspild er nemlig ikke kun et problem i de danske hjem, men også et stort problem i danske storkøkkener. Hvert år smides 60.000 tons mad i skraldespanden landet over i danske storkøkkener og restauranter.

Det vil Arla Pro ændre på, og derfor har de startet en gratis workshop, Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, som underviser køkkenpersonale i otte gode vaner til at arbejde mere bæredygtigt og nedbringe madspild.

”Vi oprettede Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, fordi vi gerne vil bidrage med vores idéer til, hvordan madspild kan reduceres, og klimaaftrykket kan nedbringes af mere bæredygtige vaner. Vi oplever stor interesse for at deltage, og det er fantastisk, for tænk på hvor stor en forskel de mange køkkener samlet kan gøre, hvis de alle tager de bæredygtige vaner til sig,” siger Britta Surland, der er produktspecialist hos Arla Pro.

Regionshospitalet Randers har nedbragt deres madspild
300 køkkenmedarbejdere har indtil videre deltaget i Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, heriblandt personale fra Regionshospitalet Randers, som kunne tage direkte hjem fra kurset og arbejde mere bæredygtigt.
”Workshoppen gav os blandt andet nye idéer til at arbejde med at nedbringe mængden af kød i maden. Og så fik vi interessante input til at nedbringe madspild. Vi har altid sat en ære i at tilberede retterne med mindst muligt svind ved fx at bruge grøntsager og ben i fond og præcist udregne, hvor mange der skal bespises den pågældende dag,” siger Mona Carøe, der er Cheføkonoma på Regionshospitalet Randers.

Hos Regionshospitalet Randers har de et stort fokus på at nedbringe madspild, eksperimentere med grønne retter og putte flere grøntsager i maden. Og de har igennem mange år arbejdet hen mod en høj økologiprocent.

”Vi har været i gang med at omlægge til økologi siden 1992, og i dag har vi 100 procent økologi i vores bager- og slagterafdeling. Og så har vi ellers 95 procent økologi på resten. Det er ikke nemt, men det gør en kæmpe forskel for kvaliteten, økologiprocenten og økonomien, at alt vores mad laves fra bunden,” siger Mona Carøe.

Madspild kan reduceres ved få tiltag
Arla Pro stopper ikke med de 300 kursister, men vil fortsætte med at afholde gratis workshops for storkøkkener.

”Bæredygtighed kan være en abstrakt størrelse for mange storkøkkener og kantiner, og derfor giver vores bæredygtighedsworkshop rigtig god mening, da køkkenpersonalet får en række, lavpraktiske værktøjer til at blive mere bæredygtige. På den måde er vi med til at sikre mindre madspild og mere bæredygtighed i hele Danmark,” siger Britta Surland.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

På mandag udvides pantsystemet
På mandag udvides pantsystemet
Forside
Hold øje med pantmærket på juice, saft, most og smoothies.
Sol og slå søm på Tradium
Sol og slå søm på Tradium
Forside
Til taler og grillpølser, kunne en ny gruppe af elever på Tradiums erhvervsuddannelser, glæde sig over at have gennemført den indledende del af deres uddannelse.
Randers Flyveklub inviterede til Nabo Flyvning
Randers Flyveklub inviterede til Nabo Flyvning
Forside
Naboer er beboere i de omliggende landsbyer og gårde, og 160 interesserede fra Gimming, Lem, Mejlby m.m. havde taget imod tilbudet om at se sit hjem fra over og høre lidt om flyvningens glæder.
Gør bilen ferieklar
Gør bilen ferieklar
Forside
Tusindvis af danskere kører sydpå i sommerferien, hvor de varme temperaturer kan få de mindste stenslag til at udvikle sig til revner. Kom sikkert afsted med tre råd til en ferieklar bil.
Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top
Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top
Forside
Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.
Flere dyrker have på altanen
Flere dyrker have på altanen
Forside
Kom i gang med ekspertens bedste råd.
Stadig flere danske grøntsager – især de økologiske
Stadig flere danske grøntsager – især de økologiske
Forside
Siden årtusindeskiftet er arealet, som bruges til dyrkning af grøntsager, vokset med ca. 30 pct. I alt 13.000 hektar blev brugt til grøntsagsdyrkning i 2018.
Dit kørekort – dit ansvar
Dit kørekort – dit ansvar
Forside
Nye billister har en højere úheldsrisiko end erfarne bilister.
Nordbyen samarbejder
Nordbyen samarbejder
Forside
Personalet definerer samarbejdet – ledelserne bakker det op!
De første studenter på Paderup Gymnasium
De første studenter på Paderup Gymnasium
Forside
Flaget gik til tops i fuldt solskin på Paderup Gymnasium mandag morgen, da de første otte studenter fik den hvide hue på kl. 9.00.
Klik venligst


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld