-
-Klik venligst--

Del på Facebook   Print siden

Ingen forbedring for kræftpatienter på fem år

Forside
Fredag 17. maj 2019 kl. 17:00

Ingen forbedring for kræftpatienter på fem år

Mange kræftpatienter bliver ikke behandlet inden for de anbefalede tidsfrister.

Det viser nye tal, som afslører, at udviklingen står i stampe. Sidste år kom 23 pct. af alle kræftpakkeforløb for sent i gang. Sådan var det også i 2014.

Når Folketingsvalget er overstået og en ny regering trukket i arbejdstøjet, lander en stor og vigtig akutopgave på sundhedsministerens bord: Tusindvis af kræftpatienter får ikke behandling til tiden, og desværre står udviklingen i stampe. Ifølge nye tal var der sidste år lige så mange kræftpatienter, der ventede for længe, som der var i 2014.

- Det er nedslående og uholdbart. En overskridelse af tidsfristerne kan have fatal betydning for den enkelte patient. Det kan forværre kræftsygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Sundhedsdatastyrelsen har netop offentliggjort tal for, hvor stor en andel af kræftforløbene, der kom i gang inden for de anbefalede tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne. Regionernes mål er 90 pct. Sidste år blev 77 pct. af kræftforløbene gennemført til tiden. Sådan var det også i 2014.

Ingen umulig opgave

- Det er ikke nogen umulig opgave at få tallet op på 90 pct. I Kræftens Bekæmpelse har vi undersøgt regionernes hidtidige indsats inden for 12 udvalgte, store pakkeforløb. Alle regioner har på forskellige tidspunkter formået at overholde målet med de 90 pct. – dog undtaget blære- og prostatakræft. Så det kan altså lade sig gøre, fastslår Jesper Fisker og roser i den sammenhæng det store og vigtige arbejde, sundhedspersonalet på hospitalerne udfører.

- Skal vi helt i mål kræver det, at landets kommende sundhedsminister træder i karakter og højprioriterer opgaven. Det skylder vi kræftpatienterne. Tid er en afgørende faktor for dem. Tid kan bogstaveligt talt betyde liv eller død, understreger Jesper Fisker.

Vagthund med svære arbejdsvilkår

Kræftens Bekæmpelse er patienternes vagthund, men beklageligvis får foreningen i år meget svært ved at gøre sit arbejde ordentligt.

Normalt offentliggør Sundhedsdatastyrelsen hvert år og hvert kvartal tal for, hvor mange der kommer i behandling inden for de anbefalede tidsfrister. Men i år har styrelsen sat gang i en implementering af Sundhedsdataprogrammet, og som en konsekvens af det sender styrelsen ingen tal ud før til foråret 2020.

- Det er dybt problematisk. Tallene er et nødvendigt redskab for os i vores arbejde med at sikre alle kræftpatienter hurtig og god behandling, siger Jesper Fisker.

Som eksempel nævner han, at de kvartalsvise tal i november 2018 afslørede, at et stort antal kvinder med brystkræft havde ventet for længe på en operation i Region Sjælland. Det fik regionen til at undskylde over for kvinderne og iværksætte nye tiltag – blandt andet ansætte flere brystkræftkirurger.

Region Syddanmark klarede sig bedst

I 2018 var Region Syddanmark den region, der klarede sig bedst og gennemførte flest forløb - 82 pct. - til tiden.

Ser man på de forskellige kræftsygdomme, er der variationer. Den store kræftsygdom blandt kvinder, brystkræft, går det den forkerte vej med. Kun 66 pct. af brystkræftforløbene kom i gang til tiden sidste år mod 77 pct. året før.

Anderledes positiv er udviklingen inde for prostatakræft, som rammer mænd. 61 pct. af forløbene blev gennemført til tiden, og det er det højeste tal nogensinde. Tallet er dog stadig langt fra målet om de 90 pct.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Lions Bilnøgle fandt søndag sin vinder i silende regn
Lions Bilnøgle fandt søndag sin vinder i silende regn
Forside
Vinderen af LIONS Bilnøgle blev Britta Villadsen fra Helsted.
Mit yndlingssted
Mit yndlingssted
Forside
En vinder er fundet blandt de 244 spændende og flotte tegninger, børn i alderen 6-14 år havde sendt ind til BørneKultur Ugens tegnekonkurrence, hvor temaet i år var "Mit yndlingssted".
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år
Forside
Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år.
Fremgang i elevtallet på Tradium
Fremgang i elevtallet på Tradium
Forside
Over 100 elever flere end sidste år har valgt at starte på en af Tradiums uddannelser.
Hver tiende har taget selfie bag rattet
Hver tiende har taget selfie bag rattet
Forside
Hver tiende dansker har taget en selfie, mens de kørte bil, og modsat hvad man måske skulle tro, er det ikke de yngste bilister, der er de værste.
Sylvester Larsen - Lille Landsby Tour 2019, kommer til Fårup
Sylvester Larsen - Lille Landsby Tour 2019, kommer til Fårup
Forside
Sylvester Larsen dropper de traditionelle spillesteder på sin kommende efterårstour, og besøger i stedet for en lang række små danske landsbyer.
Det koster 30 minutter for studerende i Aarhus at spare 2900 kroner
Det koster 30 minutter for studerende i Aarhus at spare 2900 kroner
Forside
Er studerende villige til at pendle til Aarhus kan de se frem til store månedlige besparelser. Besparelser for de studerende er nemlig kun 12 minutters transporttid væk.
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Forside
Ældrecentret Thors Bakke åbnede fredag d.16. august dørene for en ny sundhedsklinik, som borgerne på ældrecentret har mulighed for at besøge på daglig basis.
Duftende sunde haverose hitter
Duftende sunde haverose hitter
Forside
Roser skal være smukke, men sundhed er mindst ligeså vigtigt. En skøn duft kombineret med sundhed er det rene guf for haveejeren.
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Forside
Siden 2008 er afstanden til skole for nye folkeskoleelever blevet længere i kommunerne uden for de store byer.
-


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld