---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Tre fortællinger om Randers

Mandag 18. februar 2019 kl. 07:46

Tre fortællinger om Randers
Gudenådalen med Randers set fra Grensten. Foto: Ole Fahlberg, Designfotografen.


Tre fortællinger om Randers
Togfabrikken Scandia, Randers, anlagt i 1861 vest for byen. Foto: Sylvest Jensen
Et foredrag i Historisk Samfund tager afsæt i den enestående natur som sidste istid efterlod til Randers og Midtjylland med brede ådale, stejle skrænter og storslåede udsigter.

Med denne den midtjyske natur som ramme fortæller foredraget om, hvordan vort landskab til alle tider, tilbage fra oldtidens tidligste bosætning, har præget menneskers liv.

Foredraget er opbygget om 3 fortællinger. Den 1. fortælling er om det Fort Randers, der efter Reformationen og Grevens Fejde blev skabt af Randers Slot og befæstningen af Randers by med ringmur, voldgrav og vand fra Nørreå og Svejstrup Bæk gennem Chr. III`s kanal fra Fladbro.

Den 2. fortælling er om det midtjyske istids-, fjord- og kulturlandskab med de uendeligt mange arkæologiske fund, de mange landsbyer og de internationale forbindelser, som tyder på, at vort Midtjylland op i Vikingetiden må have været et dansk, nordisk og europæisk kultur- og magtcenter.

Den 3. fortælling er om, hvordan istidens smeltevandsdale i slutningen af 1800-tallet var selve forudsætningen for linjeføringen af de øst- og midtjyske jernbaner. Det er dermed også fortællingen om, at istiden - ganske vist med 15.000 års forsinkelse - er den praktiske forudsætning for nutidens bosætning og vækst i Randers og Midtjylland.

Istidens landskab var dermed også forudsætning for de tidligere industriarbejdspladser i Randers og i stationsbyer som Fårup, Stevnstrup, Langå, Ulstrup og Bjerringbro.

Foredraget starter et helt andet sted. Nemlig med H.C. Andersens besøg i Randers i 1859 og med ”Jylland mellem tvende have”, som han skrev – eller tænkte - i en hestevogn mellem Randers og Hjermind på herredsvejen forbi Fladbro Kro, Helstrup, Øster Velling og Sdr. Vinge.

* Foredrag i Historisk Samfund, Helligåndshuset - Randers, tirsdag d. 19. februar, kl. 19 – 21 . Fri entre for Samfundets medl. Pris for ikke-medl. er 50 kr. V. Lars Stegsted Rasmussen, Stevnstrup.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


Gudenådalen med Randers set fra Grensten. Foto: Designfotografen Ole Fahlberg.

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

KulturRegionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld