Klik venligst
--Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

Flere motiverede elever

Fredag 7. december 2018 kl. 09:45

Flere motiverede elever
Signe Liv Callisen, Sofie Frydensberg og Emil Fangel Kahr alle fra 4.D på Kristrup Skole og en del af læsepatruljen.


Flere motiverede elever
Kommunens folkeskoler har stort fokus på at gøre eleverne til dygtige læsere. På Kristrup Skole har de fundet en metode, der ikke kun gør eleverne til dygtige læsere, som også er motiverede.

Metoden går ud på at uddanne elever til en læsepatrulje.

På Kristrup Skole i Randers har eleverne i 4. klasse de sidste seks uger været i gang med et intensivt læseforløb. Her har de gennemgået en miniuddannelse, hvor de har lært at mestre forskellige højtlæsningsteknikker, som de skal bruge som skolens læsepatrulje. Et koncept, der styrker elevernes motivation for læsning.

"Jeg kan både se og mærke, hvor meget børnene allerede har fået ud af det her forløb. Motivation kan være en svær størrelse at måle på, men ud fra mine observationer er der ingen tvivl om, at børnene har fået styrket deres begejstring for at læse. Samtidig har de fået et stort skud selvtillid, og så er de også blevet endnu dygtigere læsere," siger Bitten Nørgaard Mikkelsen, læseaktør på Kristrup Skole.

Læsepatruljen består af elever fra 4. klasse, der har gennemgået en miniuddannelse, som har rustet dem til at blive en del af læsepatruljen. Læsepatruljen har netop afholdt deres første forestilling, hvor de har læst højt at en bog for skolens 0. klasser.

"Det var virkelig nervepirrende at skulle læse højt for 0. klasserne. Og nu er jeg så glad for, at vi har gjort det. For hvis man kan læse højt for to klasser, så kan man læse højt for alle. Det er ligesom med en cykel. Når først man har lært det een gang, så glemmer man det ikke igen," siger Emil Fangel Kahr fra 4.D på Kristrup Skole, som er en del af læsepatruljen.

Dygtige læsere lærer bedre
Folkeskolerne i Randers Kommune har stort fokus på læsning. Derfor har de alle tilknyttet en læseaktør, som har afsat hver onsdag til at arbejde med at styrke elevernes læsekompetencer.

De sidste seks uger har alle læseaktørerne været ude at prøve metoder af på eleverne, som har styrket deres læseevner. Og det er i den forbindelse, at Bitten har udviklet læsepatruljen.

"Elevernes læseevner har stor betydning for deres generelle tilegnelse af viden og læring. I læseforløbet tager vi afsæt i Gertrud Brandts tilgang til flydende læsning, og derfor har eleverne læst den samme tekst igen og igen. Det styrker deres læseflow og ordkendskab og gør samtidig deres afkodning af ord og indhold nemmere," siger Bitten Nørgaard Mikkelsen.

På uddannelsesforløbet bliver eleverne trænet i at give hinanden feedback. Derfor har alle elever en fast læsemakker, som de dagligt øver med. Her har de et skema, hvor de hver dag evaluerer hinandens højtlæsning ud fra parametre som intonation, hastighed og lydstyrke.

"Jeg er allerede blevet en meget bedre læser. Og samtidig er jeg heller ikke længere bange for at læse forkert, når jeg skal læse højt. Det var så fedt at læse højt for 0. klasserne. De klappede, før lærerne gjorde det og roste os så meget bagefter. Det har helt klart givet mig mere selvtillid. Nu ved jeg jo godt, at jeg kan," siger Emil Fangel Kahr.

"Det særlige ved læsepatruljerne er også, at eleverne har en mission med deres læsning. De gør sig utrolig umage, fordi de er bevidste om at skulle give en god læseoplevelse til 0. klasserne. På den måde handler det også om at give dem lysten til at lære gennem succesoplevelser og fællesskaber," siger Bitten Nørgaard Mikkelsen.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

-
Forside

Lejlighedsbeboere i Randers risikerer at havne i forsikringsknibe
Lejlighedsbeboere i Randers risikerer at havne i forsikringsknibe
Forside
TYVERI FRA KÆLDER OG LOFT: Vælger tyven at tømme kælderrum eller loftsrum, så er man på den, hvis særlige værdifulde ting forsvinder.
Nye fiskenet og kikkerter til formidling af naturen i Gudenåparken
Nye fiskenet og kikkerter til formidling af naturen i Gudenåparken
Forside
Aage v. Jensen Naturfond har doneret 350.000kr til nyt udstyr, der vil gøre det muligt at nyde og studere naturen i Gudenåparken og Gudenåengene på nærmeste hold.
Intimkoncert med Cæcilie Norby på Hotel Randers
Intimkoncert med Cæcilie Norby på Hotel Randers
Forside
I efteråret vil Cæcilie Norby være i alles hjem når det populære Tv-show Toppen Af Poppen ruller over skærmen.
Her sys alt fra fortelte til fine kjoler
Her sys alt fra fortelte til fine kjoler
Forside
Ind ad døren til Unik Skrædderi kommer en desperat mor – kan du fikse min datters konfirmationskjole, hun skal konfirmeres i morgen?
Lavt sygefravær i Randers på trods af stigning på landsplan
Lavt sygefravær i Randers på trods af stigning på landsplan
Forside
En netop offentliggjort undersøgelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at sygefraværet i de danske kommuner stiger på landsplan.
Sommerfest i Randers City
Sommerfest i Randers City
Forside
Randers City byder sommeren velkommen, når de d. 31. maj afholder sommerfest i byen.
Kvinder har sværere ved at finde praktikplads end mænd
Kvinder har sværere ved at finde praktikplads end mænd
Forside
På erhvervsuddannelserne lykkes det i højere grad mænd end kvinder at finde en praktikplads, der er nødvendig for at gennemføre uddannelsen, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.
Kommunernes sygefravær steg i 2018
Kommunernes sygefravær steg i 2018
Forside
Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald.
På vej mod bæredygtig hospitalsdrift
På vej mod bæredygtig hospitalsdrift
Forside
Regionshospitalet Randers omstiller nu til bæredygtig drift. Læs mere her om hvordan de vil bære sig an.
Bedste resultat i 15 år for Verdo
Bedste resultat i 15 år for Verdo
Forside
Verdo havde i 2018 en omsætning på 2,4 milliarder kroner, hvilket er på samme niveau som omsætningen i 2017.
Klik venligst


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld