Klik venligst
---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Sønderup: Vi må ikke glemme historien

Søndag 18. november 2018 kl. 17:20

Sønderup: Vi må ikke glemme historien
Byrådsmedlem Iben Sønderup holdt tale i en vrimmel af deltagere.


Sønderup: Vi må ikke glemme historien
Det var Iben Sønderup, der oprindeligt fik ideen til at opstille den nye formidlingstavle.
ANDEN VERDENSKRIG 75-årsdagen for jernbanesabotagen i Langå blev søndag markeret med en højtidelighed og indvielse af ny formidlingstavle ved den gamle kassebro i Langå. Det trak folk til.

Randers Kommune, Natur og Miljø, og Museum Østjylland står bag den nye formidlingstavle i Langå, og som blev indviet søndag. Den fortæller historien om modstandsmændene og deres historiske handling.

Den nye informationstavle blev afsløret af byrådsmedlem i Randers Kommune, Iben Sønderup (S), der bor i Langå. Det var Iben Sønderup, der oprindeligt fik ideen til at opstille den nye formidlingstavle netop på stedet, hvor sabotagen skete for nu 75 år siden. Håbet er, at den skelsættende begivenhed huskes også i fremtiden.

Iben Sønderup sagde bl.a. i sin tale:

"Vi må ikke glemme historien. Derfor er vi samlet her i dag for at markere en af besættelsestidens vigtigste aktioner på dansk jord. Da Nazi-Tyskland besatte Danmark, valgte den danske regering at indgå i en samarbejdspolitik, for at skåne Danmark mest muligt. Men den politik var mange danskere ikke enige i. Derfor opstod modstandsbevægelsen. Den var ikke forankret i et enkelt politisk parti. Nej, den rummede hele det politiske spektrum fra Konservativ Ungdom til Danmarks Kommunistiske Parti – som i øvrigt var forbudt. Der var også folk fra Dansk Samling, Ringen og fra spejderbevægelsen FDF organiseret i modstandsbevægelsen."

"Sabotagen af jernbanebroerne her i Langå skete, efter at Frihedsrådet var blevet oprettet i september 1943. I oktober 1943 deltog flere tusind danskere i redningen af de danske jøder, som blev bragt i sikkerhed i Sverige. Og i november 1943 skete så denne sabotage af Langå-broerne. På dette tidspunkt var tyskerne også begyndt at interessere sig for Hvidsten-gruppen og for alle de Randers-grupper, der deltog i modstandsarbejdet. Og det var jo fra Hvidsten, at man fik det sprængstof, som blev brugt til jernbanesabotagen her i Langå."

Det var seks modstandsfolk, der stod for sprængningen af jernbanebroerne her i Langå: Kaj Hannibal Hoff, Oluf Akselbo Kroer, Sven Christian Johannesen, Ole Hovedskov, Ejvind Jacobsen og Jørgen Røjel.
Kaj Hoff, Oluf Kroer og Sven Johannesen blev ret hurtigt fanget af tyskerne. Kaj Hoff blev skudt i ryggen under et flugtforsøg. Oluf Kroer og Sven Johannesen blev henrettet, sammen med tre andre modstandsfolk, på Skæring Hede d. 2. december 1943. Deres afskedsbreve er bevaret.

"Nu står vi her i dag for at markere 75-året for en af de vigtigste sabotageaktioner, som modstandsbevægelsen foretog. Og i dag er det vigtigt at huske, at det var det danske folk, ikke politikerne og ikke embedsmændene, men det danske folk, der via modstandsarbejdet sikrede, at Danmark kom til at stå på den rigtige side, da frihedsbudskabet lød fra London," fortsatte Iben Sønderup.

Det var danske mænd og kvinder, der havde modet til at tage kampen op mod Nazi-Tysklands uhyggelige krigsmaskine, dødslejre og den værste diktator, verden har kendt.

"Derfor er det godt, at vi nu, præcis 75 år efter jernbanesabotagen får sat et mærke, et tydeligt tegn i landskabet, der fortæller om den vigtige begivenhed, der fandt sted her. Det kan fortælle historien til forbipasserende. Og formidle hændelserne til interesserede, der rejser hertil. Vi må ikke glemme historien. For den har gjort os til dem, vi er i dag."

Herpå holdt deltagerne to minutters stilhed til ære for de faldne.

Foruden menigmand deltog også repræsentanter for Hjemmeværnet samt musikalsk underholdning ved sangerinde Helle Skovkjær, med speciale i 30’ernes og 40’ernes musik- og Museum Østjylland bød på en forfriskning.

Hjemmeværnskompagni Hvidsten deltog med fanekommando.

* Ordren om at sprænge Langåbroerne i 1943 kom direkte fra London og havde til formål at lamme den vigtige togtrafik på den østjyske længdebane. Togtrafikken på strækningen var herefter afbrudt i 12 døgn.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

-
Forside

Børnene tages som gidsler i hamsterhjulet
Børnene tages som gidsler i hamsterhjulet
Forside
Når vi er pressede på job, går det ud over vores børn.
Børneteater og kunst til sanserne
Børneteater og kunst til sanserne
Forside
15. og 16. juni afholder Randers EgnsTeater i samarbejde med Randers Kunstmuseum en børneteaterfestival med kunstprogram.
Danmarkshistorien fortalt på tre minutter
Danmarkshistorien fortalt på tre minutter
Forside
Over en million har på et par uger set videoen med historikeren Asser Amdisens lynformidling af danmarkshistorien.
Derfor skal du huske at skifte til sommerdæk
Derfor skal du huske at skifte til sommerdæk
Forside
Hvis du ikke allerede har skiftet til sommerdæk, så er det et godt tidspunkt at gøre det nu. Det er både brændstofbesparende, og så kan det være risikabelt at køre med vinterdæk om sommeren.
Forslag til næste byrådsmøde
Forslag til næste byrådsmøde
Forside
Beboerlisten og Velfærdslisten anmoder i henhold til KSL § 11, stk. 1, 1. pkt., borgmester Torben Hansen om at sætte nedenstående forslag på dagsordenen for Randers Byråds møde den 29. april 2019.
Bankfolk er flyttet i skurvogne
Bankfolk er flyttet i skurvogne
Forside
Sparekassen Kronjylland udvider og moderniserer sin afdeling på Mariagervej i Randers. Under det omfattende arbejde, holder sparekassens ansatte til i en midlertidig "skur-by" på parkeringspladsen.
 Husets energimærke påvirker salgsprisen
Husets energimærke påvirker salgsprisen
Forside
Det er ikke lige meget, om parcelhuset har et energimærke E eller B, når boligen skal sælges.
De grønne frivillige mødes – vil du med?
De grønne frivillige mødes – vil du med?
Forside
De elsker naturen, de kan lide at gøre en forskel, og de er gode til at samarbejde.
Fysisk trænerteam i verdensklasse
Fysisk trænerteam i verdensklasse
Forside
I Swimteam Neptun er det svært at få armene ned, for tiden.
Marias ben forlænges med 10 cm
Marias ben forlænges med 10 cm
Forside
Ortopædkirurger på Aarhus Universitetshospital kan nu tilbyde operation med en ny type søm til benforlængelser, der kan klare langt større belastning end tidligere.
Klik venligst


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld