Del på Facebook   Print siden

Mænd i blåt til brunch uden flæsk

Søndag 19. november 2017 kl. 17:21

Mænd i blåt til brunch uden flæsk
Mænd i blåt: Claus Omann Jensen, Mogens Nyholm og Torben Hansen. Foto: Kurt Helge


Det var ganske tilfældigt, at de tre mandlige borgmester-kandidater ved søndagens valgmøde på McAle i Randers var i blå trøjer. Helt sikkert er det også, at der ikke med farvevalget er et signal om, hvem der peger på hvem.

Nok talte de pænt med hinanden, men enige var de ikke ved det pænt besøgte brunchmøde, som kom omkring mange delikate kommunalpolitiske emner - stort set uden valgflæsk.

Borgmester Claus Omann Jensen fra Venstre mødtes med sine udfordrere, Torben Hansen fra Socialdemokratiet og Mogens Nyholm fra Radikale Venstre. De er hver især klar til at påtage sig borgmesterhvervet efter på tirsdag, og der var præcise udmeldinger:

"Min indstilling er, at det parti, der får flest stemmer, automatisk har serveretten ved konstitueringsforhandlingerne", sagde borgmester Claus Omann Jensen.

"Jeg er klar til at påtage mig den serveret og se, hvem der så vil være med på et fremadrettet samarbejde omkring en politisk aftale, der sikrer, at alle væsentlige beslutninger kan tages af et kvalificeret flertal".

Torben Hansen (S) stiller sig også gerne i spidsen som borgmester, men ligefrem at love, at den med flest stemmer kunne få borgmesterposten, undgik han behændigt at svare på:

"Socialdemokratiet ønsker, at der arbejdes og samarbejdes ansvarligt i det kommende byråd, og jeg er sikker på, at jeg kan formidle et samarbejde, hvor der kan rettes op på nogle af de ting, der halter i Randers", sagde Torben Hansen.

"Dialog, gennemsnigtighed og ordentlighed er vejen frem".

I midten sad Mogens Nyholm fra de radikale og holdt fast ved, at der ikke nødvendigvis kommer noget godt ud af, om de to store partier - Venstre og Socialdemokratiet - samarbejder:

"Som radikal med et mindretal vil jeg i hver eneste sag skulle tale med alle partier for at nå brede og fornuftige løsninger, og derfor stiller jeg mig til rådighed som borgmester. Bred enighed om alle væsentlige beslutninger er en forudsætning for et godt samarbejde i byrådet og dermed i Randers", sagde Mogens Nyholm.

Mange emner
Spørgsmålet om skattestigninger eller ej var et væsentligt element i debatten. Claus Omann Jensen advarede mod skattestigninger og nævnte, at det bliver svært overhovedet at få lov til at hæve skatten, samt at den eventuelt ekstra gevinst risikerer at blive modregnet i bloktilskuddet.

Torben Hansen peger i 2019 på en lille stigning på 0,1 procent, som vil give et råderum, som han mente, at randrusianerne gerne vil bidrage til, mens Mogens Nyholm gav udtryk for, at Venstre ikke vil kunne nå sine mål uden at sætte skatten op. Selv går Nyholm og Radikale Venstre ind for en stigning på 0,3 procent.

Ny bro over Randers Fjord eller udvidelse af E45 var til debat, og her sagde Mogens Nyholm, at Randers bliver nødt til at prioritere det ene fremfor det andet:

"Det nytter ikke, at vi farer frem med begge forslag, for så risikerer vi, at ingen af delene bliver til noget", sagde Nyholm.

Torben Hansen mente, at en ny bro kunne være klar om 10 år, og så kunne Claus Omann Jensen konstatere et flertal, for den sag, og det mål er han klar til at arbejde på.

Forholdene i midtbyen og specielt i forbindelse med nattelivet samt folkeskolen var andre emner:

"Ja, vi lavede en folkeskolereform, fordi det var nødvendigt. Vedligeholdelsen var forsømt, og efter to byrådsperioder uden afklaring, så tog vi ansvar", sagde Claus Omann Jensen.

"Om det var de rigtige skoler, kan man altid diskutere, men det var nødvendigt at få nogle beslutninger for at sikre kvaliteten for eleverne på de skoler, hvor der undervises".

"Jeg er et af de byrådsmedlemmer, der personligt har mærket skolereformen i familien, og vi er godt tilfredse", understregede Torben Hansen, mens Mogens Nyholm holdt fast ved, at de midler, der er fundet og bliver fundet indenfor skoleområdet skal gå til at styrke undervisningen, for der er stadigvæk mange ting, der halter.

Sådan debatterede de tre kandidater vel vidende, at én af dem med en vis sandsynlighed bliver borgmester. Det afgøres natten mellem tirsdag og onsdag, efter at krydserne er sat og talt op.

Af Kurt Helge

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Lug, beskær og plant i efteråret
Lug, beskær og plant i efteråret
Forside
Lager/Produktionslokaler udlejes
Lager/Produktionslokaler udlejes
Forside
Mand flygtede fra færdselsuheld
Mand flygtede fra færdselsuheld
Forside
Godt nytår fra DMI
Godt nytår fra DMI
Forside
Rigtig godt nytår!
Rigtig godt nytår!
Forside
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Forside
Ved at skifte til mere bæredygtigt brændstof som electrofuels, foretage
Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev