Annonce
Del på Facebook   Print siden

Lokaldemokratiets hjerteblod er ved at løbe ud

Tirsdag 7. november 2017 kl. 10:07

Lokaldemokratiets hjerteblod er ved at løbe ud
Jørn Bjerre, Randers - byrådskandidat for Velfærdslisten.
LÆSERBREV Af Jørn Bjerre, Randers - byrådskandidat for Velfærdslisten.

Det er vigtigt, at vi som borgere bruger tid på at vedligeholde og udvikle vores lokal demokrati. Der er brug for et jævnligt eftersyn af vores demokrati, hvilket et kommunalvalg netop kan være en god anledning til.

Men vi må også se i øjnene, at der er en voksende afstand mellem den virkelighed, vores politikere og embedsmænd forvalter, og den hverdag, som de fleste borgere oplever. Vi skal huske at kernen i vores demokrati altid har været de mange fællesskaber af borgere, der finder sammen om at løse borgernære udfordringer lokalt.

Borgerfællesskaber har altid været afgørende for udviklingen af vores lokalsamfund, når det drejer sig om at skabe fælles løsninger, der både kan forhandles og forankres lokalpolitisk. Vi skal som borgerne tages alvorligt i forhold til, hvor vi bor og lever vores liv, for det er her den demokratiske samtale udvikles og pågår.

I den forløbne valgperiode blev lokalpolitikernes bud på borgerinddragelse til et medborgerskabsråd, hvor forankringen blev så løs og diffus, så medborgerskabsrådet måtte anbefale sin egen nedlæggelse.

Men hvad gør vi ved mistilliden mellem borgere og politikere. Hvis vi som borgere gerne vil inddrages og have mere indflydelse, kræver det, at borgere, politikere og embedsmænd finder hinanden, så vi sammen kan gøre noget ved de trusler vores demokrati står overfor?

Borgernes forslag og ideer tages ikke alvorligt. Borgere syntes ikke længere at det lokale demokrati er særligt vigtigt. Borgerne oplever, at vejen til indflydelse er blevet utrolig lang og besværlig. Borgerne mangler tillid til de lokale politikeres samarbejdsevner. Borgerne lægge mere vægt på den kommunal service, fremfor deltagelse i det lokale demokrati.

Politikernes afstand til borgerne er blevet større. Politikerne har problemer med arbejdsbyrden i byrådet. Politikerne kan ikke samarbejde i byrådet. Politikerne mangler tid til at sætte sig ind i de politiske sager og dagsordener. Politikerne erkender at have stemt uden at altid have sat sig ordentlig ind i given sag. Politikerne fremstår ikke længere som autentiske og troværdige, men som disciplinerede medlemmer af et parti.

Borgerne ses som kortsynede, egoistiske og kritiske. Borgerne fremstår som ustyrlige og ikke modtagelige for fornuft!.Borgere er ikke kompetente til at tage stilling til komplekse beslutninger. Borgerne ses som besværlige kunder i den kommunale velfærdsbutik. Borgerne ses som ikke informerede. Borgerne ses primært som vælgere.

Udfordringen efter valget ligger i, hvordan borgere, foreninger, politikere og embedsmænd sammen kan blive drivkraften i et nyt medspilsdemokrati. Et medspilsdemokrati, hvor borgerne medvirker til at løse komplekse problemer i forhold til klima/miljø, social inklusion, trafik og bæredygtighed, og samtidig styrker sammenhængskraften i vores kommune.

Borgerne skal have mere indflydelse. Den konstruktive kritiske dialog med politikere og administration skal styrkes, så vi sammen kan skabe et fælles ejerskab til nye og bedre lokale løsninger i fremtiden. Gevinsten vil også være at borgernes ansvarsbevidsthed øges - også over for de upopulære løsninger.

Endelig er det vigtigt at kommunens administration/forvaltningen ændrer på det fremherskende og overdrevne ledelses- og styringsrationale, der netop kan være med til at hindre en sådan udvikling, hvilket vi nu har forskningsmæssigt belæg for.

Udfordring ligger altså i at få skabt en bedre tillidsfuld kultur mellem borgere, politikere og embedsmænd. Det er der faktisk rigtig mange erfaringer med, både fra andre danske kommuner, men også for andre byer rundt om i Europa, hvilket man kan læse mere om på portalen Citizen Lab, som er en platform for civile borgerengagementer og samskabelsesprojekter rundt om i verdenens byer og lokalsamfund.

Vores kommende byråd skal have mod og nysgerrighed til at turde teste nye digitale modeller, der kan fremme borgerinddragelse og borgerafstemninger. Vi kunne begynde med etablering af et ”online-debatforum”. Et debatforum, der kunne udvikle sig til at blive et mødested for borgernes gode ideer og forslag til fremtidens løsninger. Et debatforum hvor byråd og politiske udvalg kunne forpligtige sig til at inddrage de bedste af borgernes forslag og ideer i byrådsarbejdet. En lokal platform, der også på sigt kunne fungere for elektroniske afstemninger eller høringer af forskellige slags og dermed skabe en mere dynamisk kultur og et stærkere demokrati i kommunens lokalområder.

Kan vi overhovedet gøre os håb om, at vore kommende byrådspolitikere vil have mod, nysgerrighed og integritet nok til at fremme en sådan udvikling. Se, det er i virkeligheden et af fremtidens store spørgsmål i forhold til udvikling af vores lokaldemokrati!

Mærk nu demokratiet og lad demokratiet mærker dig!

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.



Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Debat
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Debat
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Debat
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Debat
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Debat
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Debat
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Debat
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder