Del på Facebook   Print siden

7 bygninger i Randers i spil om renoverprisen

Randers
Tirsdag 2. marts 2021 kl. 11:00

7 bygninger i Randers i spil om renoverprisen
Fra projektbeskrivelseEn 70’er skole på Amager, et gammelt fyr i Vejle og 7 bygninger i Randers - blandt andet Niels Ebbesens hus - er bare nogle af i alt 128 projekter, der kan vinde Renoverprisen 2021. Indstillingsperioden til Renoverprisen er slut – og det er nu op til nomineringsudvalget at nominere seks projekter.
Siden begyndelsen af året har alle i Danmark kunnet indstille deres bud på Danmarks bedste renovering til Renoverprisen 2021. Indstillingsperioden er nu lukket, og derfor står det klart, at det er blandt de indstillede projekter, at vinderen skal findes.

”Blandt de indstillede ser vi både kreative og komplekse løsninger i alt fra private boliger til store erhvervsbygninger. Det afspejler, at der ikke er én måde at renovere på, og at det er noget, alle kan kaste sig ud i. Det er meget inspirerende, og jeg glæder mig til at se, hvilke der går gennem nåleøjet, når de nominerede projekter offentliggøres,” siger Lars Axelsen, der er administrerende direktør i GI, som er den ene af parterne bag Renoverprisen.

Renoveringer for enhver smag

De indstillede projekter udgøres af en bred palet af renoveringer med hver deres særpræg. Der er både renoveringen af større boligområder som Fyrkildevej i Aalborg, der er blevet forvandlet fra nedslidte til eftertragtede, og transformationen af den gamle maltfabrik i Ebeltoft, der nu er et kreativt kulturcenter. På listen er også institutioner som Peder Lykke Skolen i København og en gennemgribende istandsættelse af en murermestervilla i Silkeborg, der har formået at bibeholde husets sjæl fra 1941.

”Renoverprisen og de mange projekter, der hvert år indstilles, er ikke kun en fortælling om den gode renovering. Det er også et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. For når vi genbruger og optimerer i stedet for at rive ned, skaber vi også grønnere og mere effektive bygninger – samtidig med, at vi genfortæller bygningens historie. Det er de indstillede projekter i år rigtig gode eksempler på. Det er inspirerende, og vi håber, at det kan give endnu flere blod på tanden til at kaste sig ud i at renovere,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Det er nu op til Renoverprisens nomineringsudvalg at vurdere alle de indstillede projekter og beslutte, hvilke 4-6 projekter der skal nomineres til Renoverprisen 2021. De nominerede projekter offentliggøres medio juni. Vinderen kåres ved en prisfest i september 2021.

Niels Ebbesens hus

Randers var i 1600-tallet som følge af sin geografiske placering ud til fjorden, som skabte et stort opland, en vigtig handelsby og perioden blev en af de driftigste perioder i Randers historie. Rådmand Jens Jensens Gård er en af de rigt udsmykkede købmandsgårde med snitdekoreret bindingsværk, som blev opført i den blomstrende handelsperiode i den middelalderlige bydel i Randers i 1600-tallet.

Ejendommen, forhuset (de 10 sydligste fag 1643, de tre nordligste formentlig 1741), Niels Ebbesens Gård, Rådmand Jens Jensens Gård ligger i den middelalderlige bymidte i det historiske handelscentrum i Randers og består af et forhus mod Storegade, et sidehus med en svalegang beliggende ud til et smalt pigstens- og flisebelagt gårdrum samt et toetagers baghus sammenbygget med Storegade 11. Forhus, sidehus og den nordre fløj udgør et komplekst og sammenbygget anlæg. Storegade 13 med forhus og sidehus udgør sammen med Storegade 11 et komplekst og meget sammenbygget anlæg.

Bjellerup Ladegård

I udkanten af Randers, forenden af den smukke træallé, imellem parcelhusgrundene og markerne ligger den historiske herregård Bjellerup Ladegård, omgivet af en trelænget avlsanlæg og idyllisk have.

Den historiske herregård har huset mange forskellige ejere og funktioner igennem tiden. I flere århundreder fungerede Bjellerup som ladegård og bestod derfor primært af avlsbygninger, herfra kommer navnet. Forinden hørte Bjellerup under Mariager kloster, hvor herregården kom under Kronen og sørgede for hvedebrød til kongen.

Bjellerup Ladegård er en grundmuret herregård, bestående af en midterfløj i én etage med to-etagers sidefløje. Hovedhuset er opført på en høj kælder, og med en tagkonstruktion med et let udhængende valmtag. Da den nuværende hovedbygning blev genopbygget i 1877, blev herregården bygget i en historicistisk stil med klassicistisk inspiration, med hvide mure og sort tegltag.

Bjellerup Ladegård fik en gennemgribende renovering i hele hovedhuset i 2014, efter den nuværende bygherre overtog herregården. Alle herregårdens indervægge, gulve og lofter blev revet ud, så der kun var de bærende bjælker og ydervæggene tilbage.
Renoveringen har igennem hele processen haft stor fokus på bygningens historie, bygningsstil og detaljer, og har på ingen måder gået på kompromis med dén kvalitet, der hører sig til en herregård, og er dermed blevet istandsat i en moderne stil men med de klassiske detaljer, så herregårdens unikke er bevaret.

Thors Byggeri

De ældste af de eksisterende bygninger er fra 1920’erne. Der er tale om solidt byggeri i rødt tegl med sadeltag, tegnet af de lokale arkitekter Jens Peter Jensen Wærum og Peter Hjersing. Bygningerne har rummet maskinhus, kedelhus og administration.

Turbinen

Randers’ nye regionale spillested, Turbinen, står skarpt klædt i murværk, beton og strækmetal. Det rå look danner rammen om et moderne, rytmisk spillested med fleksibel indretning og hurtige omstillingsmuligheder.

Turbinen er resultatet af et tæt samarbejde mellem Værkets musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted og RUM. Efter om- og udbygningen af det nye professionelle spillested i tilknytning til Værket i Randers understøtter det nu en bred vifte af publikumsinteresser og -størrelser der lover godt for fremtiden.

Værket oplevede stor efterspørgsel efter et professionelt spillested i regionen og havde derfor et stort behov for at omdanne- og udvide de eksisterende fysiske rammer. Herved ville de opnå en fleksibel løsning, der ville imødekomme fremtidens krav til arrangementstyper, scenografiske totaloplevelser samt indeklima og daglig drift.

Det rå look spiller sammen med de industriprægede, røde murstensfacader på byens gamle elværk, der danner rammen om Værket. Husets nye 1.sal rummer den store scene, der kan rumme op til 350 stående gæster. Stueetagen er indrettet til kunstnerophold, foyer / garderobe, bar og lille intimscene. Kælderen er indrettet med toiletter, teknik og depoter.

Turbinen er i forbindelse med Værkets 25 års jubilæum udnævnt til regionalt spillested, der løfter hele byens musikliv og skaber sammenhængskraft og synergi lokalt og regionalt.
Projektet fuldender således byens oprindelige vision om et samlet kunst- og kulturområde med tre stærke kulturinstitutioner; teater (Randers Egnsteater), musikhus (Værket) og spillested (Turbinen).

De positive tilbagemeldinger fra brugerne, bl.a. på Turbinens Facebook side, vidner om at stedet fungerer i praksis. Særligt fremhæves den gode lyd og den intense, nærværende stemning.© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Et samarbejdende landdistriktsudvalg
Et samarbejdende landdistriktsudvalg
Randers
Sidste mulighed for at se Sinatra – en legende er i dag
Sidste mulighed for at se Sinatra – en legende er i dag
Randers
Fik du læst: Ugen der gik på Randersidag
Fik du læst: Ugen der gik på Randersidag
Randers
Politi sager i Randers og omegn
Politi sager i Randers og omegn
Randers
Verdo-skandalerne fortsætter:
Verdo-skandalerne fortsætter:
Randers
De ældre må ikke svigtes
De ældre må ikke svigtes
Randers
Plakater og skilteskove
Plakater og skilteskove
Randers
Hele 8 ud af 10 østjyder handler brugt
Hele 8 ud af 10 østjyder handler brugt
Randers
12 vælgermøder med fokus på unge
12 vælgermøder med fokus på unge
Randers
Vandet til byen, højvandsalarmen gik midt i morgenkaffen.
Vandet til byen, højvandsalarmen gik midt i morgenkaffen.
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder